Kabinet en RIVM geven ‘opeens’ toe: Naja, best mogelijk dat kinderen coronavirus wél doorgeven

Wat zijn het toch een ongelofelijke huichelaars bij het RIVM én in het kabinet. Wij roepen al tijden — gebaseerd op berichtgeving uit het buitenland! — dat kinderen a) het virus mogelijk wél kunnen oplopen en b) het vervolgens mogelijk door kunnen geven aan elkaar én aan volwassenen. Steeds weer werden we weggelachen door het RIVM. Sterker nog, die mafklappers werkten zelfs samen met KRO-NCRV en Nu.nl om DDS’ kritiek weg te zeggen als “misleidend.”

Maar wat blijkt nu? Jawel, minister Slob en het RIVM moeten nu dan toch door het stof. Want, zei Slob gisteren bij Op1, onderzoek uit China wijst erop dat kinderen ziek kunnen worden én het virus kunnen doorgeven aan anderen (ook als ze zelf niet heel ernstig ziek worden). Het RIVM is nu bezig met een eigen onderzoek om te bepalen in hoeverre dat inderdaad het geval is.

I kid you not:

Het zou kunnen dat de scholen ook na 6 april nog dicht moeten blijven. Alles hangt af van een belangrijk corona-onderzoek van het RIVM. De resultaten daarvan zijn mogelijk niet op tijd beschikbaar… Het onderzoek moet meer duidelijkheid gaan geven over de besmettelijkheid van kinderen. Daarom worden de klachten van honderd gezinnen met corona-patiënten de komende weken door het RIVM bijgehouden. Het gaat om gezinnen verspreid over het hele land.

Epidemioloog Patricia Bruijning legt in het televisieprogramma Nieuwsuur uit hoe het onderzoek werkt. “De eerste signalen uit China waren dat kinderen niet besmet raken, maar inmiddels weten we dat dat niet zo is. Ze krijgen er alleen heel weinig klachten van en hebben daarom een ander ziekteverloop dan volwassenen.”

Hier word ik dus echt woest van. Op 14 maart bekritiseerden wij het RIVM omdat het instituut ons inziens onjuiste informatie verspreidde over kinderen. Scholen hoefden niet dicht, beweerde het instituut, want kinderen worden niet of nauwelijks ziek en het risico dat ze het doorgeven aan anderen is minimaal. Andere wetenschappers, legden wij uit, dachten daar heel anders over. Zo zei een Duitse topviroloog dat het heel anders zat.

En dat is niet alles. Een week voordat wij het RIVM bekritiseerden was al bekend dat uit Chinees onderzoek blijkt dat kinderen wel degelijk ziek kunnen worden én het virus kunnen doorgeven (ook als ze zelf niet bepaald ziekerig zijn). Lees dit artikel maar. De belangrijkste twee punten:

 1. Researchers looking at cases in Shenzhen say 2 per cent were kids under 15 at early stage of outbreak, but later it rose to 13 per cent
 2. Another study finds that among patients’ close contacts, children under 10 had nearly the same chance of becoming infected as other age groups

According to the researchers, the findings implied that with more exposure to the virus, children’s risk of becoming infected could substantially rise. Transmission of the virus within families was also a major factor, they said,” aldus het onderzoek.

Als je dit allemaal meeneemt is het a) een grof schandaal dat Slob en het RIVM nu pas hardop zeggen dat het misschien toch anders zit met kinderen dan ze ons tot nu toe steeds verteld hebben en b) dat het RIVM samen met KRO-NCRV én Nu.nl ons van “misleidend nieuws” hebben beticht. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. m.van.rosmalen

  Fijn toch
  Hebben jullie nog langer betaald vakantie

  1. Peetjoh

   Nou ik sta te polijsten. Dus vakantie gaat niet door. Hoe is het in huize zonneburg. Is de dagelijkse update er al.

   1. m.van.rosmalen

    Joh Peet
    Goed van je
    Pas op dat je nie moe word
    Idd net mijn update gehad
    We gaan er vanmiddag weer met volle moed tegenoan👍

  2. Rammstein

   Van Rosmalen: ik heb al 9 jaar betaalde vakantie. Dag in, dag uit. En dat allemaal van jouw geld! Ik vreet jouw pensioenpot helemaal leeg, tot op de bodem. Zodat er echt geen cent voor jou over blijft. En jij gewoon lekker tot je 84e werken en je mond houden. Zo is het namelijk allemaal bedoeld. Wist je dat niet? Hup, aan de slag voor mij.

   1. Peetjoh

    Geniet d’r van pik het is je gegund.

    1. Rammstein

     Dank je Peetjoh. Voor jou ook van harte hetzelfde.

     1. m.van.rosmalen

      Pas maar op dat je niet dood gaat aan de lammeritis DRAMstein
      Is het volgende virus wat eraan zit te komen😂😂
      Moffen schijnen het als eerste te krijgen

   2. m.van.rosmalen

    Helemaal juist DRAMstein
    Je hebt het goed begrepen
    Hopen dat jij ook vlug de zorg in moet
    Mag je wat mij betreft je eigen strontreet afvegen

    1. ervi

     Q:”Mag je wat mij betreft je eigen strontreet afvegen”.
     Deze boodschap verkondigt Van Rosmalen dagelijks aan zijn clienten.
     Heeft het dan te druk met de smartphone om hel en verdoemenis te wensen aan de thuiswerkers en de vakantievierders.

     1. ervi

      “Haar”clienten

 2. ikweetwatikwil

  Het was Rutte die voor een paar dagen terug nog zei, Kinderen kunnen wel buiten spelen
  en dan heel stom, als ze maar om die anderhalve meter denken.

 3. Meriadoc Brandebok

  De maatregelen die door het RIVM zijn geadviseerd lijken inmiddels haar vruchten af te werpen. Dat is voor populistisch rechts – die geen middel onbenut heeft gelaten om het RIVM te demoniseren – tamelijk zuur.

  1. Rammstein

   Uit de laatste cijfers van het RIVM blijkt dat van slechts 15 van de 276 doden vast staat dat ze echt en uitsluitend zijn overleden aan het coronavirus.

   Van de overige overledenen staat vast dat ze (vaak meerdere) onderliggende kwalen/ziektes hadden; van een deel was het niet bekend.

  2. Bijenzwerm

   @meriadocbrandewijntrol zit weer te zwetsen als oud wijfje.
   Zelfs de man die fakenews verspreid heeft over het virus, jaap van dissel, zegt dat het nu even lijkt alsof de curve afbuigt naar minder besmettingen en doden
   We nog moeten afwachten of de halfslachtige lockdown gaat werken, zijn zijn woorden.
   Zoals elke reactie van u hier is kompleet onzin.

   1. Piet51

    @Bijenzwerm
    Jij hoort blijkbaar ook bij dat groepje, dat elk bericht uit overheidsbronnen intensief onderzoekt of het op de één of andere manier negatief geduid kan worden. Dat lukt natuurlijk altijd. Soms moet je een tendentieus woordje toevoegen. Zoals hier. Van Dissel gebruikte het bijvoeglijke naamwoord “halfslachtig” niet. Gelukkig was hij wel zo eerlijk om de onzekerheid bij de huidige maatregelen niet uit de weg te gaan. Maar dat maakte voor mij zijn optreden juist zo overtuigend. Ik heb echt vertrouwen in hem, zijn RIVM-medewerkers en de vele onderzoekers wereldwijd waar zij gebruik van maken. Inmiddels wordt duidelijk, dat ook in Nederland heel positief op de terugkoppeling wordt gereageerd. Zuurpruimen en doemdenkers zullen blijven, maar worden wel snel minder.

    Ook in Op1 gisteravond een positief bericht van viroloog Anne Wensing. Zij straalt ook vertrouwen uit, zonder de onzekerheden weg te poetsen of te negeren. Ze legde ook uit, wat we met de kritische opmerkingen, hier en daar in het buitenland, moeten doen. Volgens haar moeten we daarnaar luisteren, maar ons ook realiseren dat die mensen soms geen idee hebben waarover ze het hebben, de Nederlandse Situatie niet kennen en er zelf een puinzooi van hebben gemaakt. Kortom, we moeten onze eigen weg vinden en volgen. Zij was optimistisch.

  3. Rammstein

   Meriadoc, ik vroeg me dus af of je van de overledenen met onderliggende ziektes/kwalen wel kunt zeggen dat ze aan corona zijn overleden. Wellicht is het duidelijker om te zeggen dat ze aan bijkomende complicaties van hun ziekte zijn overleden. Corona was immers slechts het laatste duwtje.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Rammstein

    Ja.

    1. Rammstein

     Ok Meriadoc, in dat geval hebben we dus meteen heel wat minder ‘corona-doden’ in Nederland. Dat geeft niet alleen het positieve gevoel dat we hard nodig hebben, maar zet tevens de quarantaine maatregelen in een ander licht.

     Immers, als we slechts enkele tientallen ECHTE corona-doden hebben, zouden de maatregelen wellicht beperkt kunnen blijven tot iedereen (buitenshuis en op werk) de komende 3 maanden verplicht een mondkapje dragen en 1,5 mtr. afstand bewaren. Maar de economie zou langzaamaan weer op gang gebracht kunnen worden.

     1. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Mee eens.

      Blijft nog wel staan dat de mensen met gezondheidsklachten, waaruit het percentage overledenen dus grotendeels bestaat, goed moeten worden geïsoleerd en beschermd.

     2. Rammstein

      Klopt Meriadoc, daarom zou dezelfde groep ouderen die opgeroepen wordt voor de jaarlijkse griepprik (namen en adressen zijn bekend), nu opgeroepen moeten worden voor een corona-test.

     3. Meriadoc Brandebok

      Mee eens, als er genoeg testmateriaal beschikbaar komt.

   2. leukeditter

    in italie slechts 1% gestorven puur door het virus, de andere 99% was al zwaar ziek dus die corona is overschat en daar gaan we straks de vruchten van plukken. armoede

    1. Piet51

     @leukeditter
     Die doodsoorzaken worden nu in Italië sterk geframed. Corona zou niet zo’n groot medisch probleem geweest zijn. Er zijn koeien van fouten gemaakt in Italië, door desfunctioneren van de overheid. Men heeft het nog steeds niet onder controle, ondanks een total lock down. Maar het is Italië, hè? D.w.z. geen discipline om overheidsmaatregelen op te volgen, heel veel onderling contact, matige organisatie van de gezondheidszorg. Wat zou er gebeuren, denk je, als over een paar dagen bekend zou worden, dat Nederland wel dalende curves laat zien? Dat zou een drama zijn voor al die landen die zoveel kritiek hebben op de aanpak in Nederland, o.m. door Italië.

     1. Rammstein

      Nee, de doodsoorzaken worden niet geframed. Net als in Nederland is het aantal echte coronadoden een fractie van het totaal aantal doden. De directeur van de Italiaanse National Health Care heeft tijdens een persconferentie na doorvragen gesteld dat het aantal WERKELIJKE coronadoden waarschijnlijk onder de 1% ligt. Ofwel, in totaal ca. 65 ECHTE coronadoden.

      Voor de overige doden (die allen tot drie onderliggende ziektes/kwalen hadden) is corona alleen de complicatie geweest waardoor ze het loodje legden. Dat hadden ze zonder corona binnenkort ook gedaan.

  4. Cycle25

   Dat is voor populistisch rechts – die geen middel onbenut heeft gelaten om het RIVM te demoniseren

   Typerend voor links, zodra de RIVM fouten maakt dit omzetten in rechtse haat, want…links is superieur t.o.v. rechts en maakt geen fouten…

   En over lijken gaan om zieltjes te winnen volgend jaar, zo diep is links gezonken.

   1. Meriadoc Brandebok

    Het is inderdaad rechtspopulistische haat. Daar komt het in feite op neer. Vanuit die haat loopt men al twee weken fors te stoken.

    1. Cycle25

     Dacht al, waar is de spiegel..

  5. leukeditter

   tja brandbok maar gezien de laatste cijfers zit de rivm er weer keihard naast

 4. Piet51

  Michael van de Galien heeft kennelijk geen idee hoe wetenschappers werken. Dat doen ze op vrijwel elk terrein en wereldwijd op dezelfde manier. Waarschijnlijk geldt dit alleen voor wetenschappers op militair gebied niet.

  Wetenschappers hebben onderling namelijk heel veel contact, wisselen informatie over hun onderzoeken uit en werken samen. Iedereen kent iedereen, kun je zeggen. Er zullen zeker Chinese wetenschappers geweest zijn die met andere informatie kwamen over de besmettelijkheid van kinderen, maar er zullen zonder enige twijfel ook heel veel wetenschappers geweest zijn die het tegendeel beweerden. Nou kun je, zoals Van de Galien graag doet, altijd naar info zoeken die de Nederlandse aanpak afwijst. Maar dat wil niet zeggen, dat die info daarom juist is. Het is net als met het klimaat. Een heel grote meerderheid van klimaatwetenschappers onderschrijft de menselijke invloed. Er zijn enkelen die dat ontkennen. Dat wil dus niet zeggen dat die overgrote meerderheid geen gelijk zou hebben. Het zegt hoogstens dat er nog een paar vragen zijn.

  Ik heb de indruk, dat Van der Galien en een slinkende groep medestanders hun uiterste best doen om het Nederlandse beleid af te keuren. Daarvoor moeten ze steeds harder middelen en dubieuzer info en argumentatie inzetten. De briefing van Van Dissel, vanochtend, zal het ze niet gemakkelijker gemaakt hebben. De rust waarmee de man zijn best wel ingewikkelde grafieken uitlegt, evenals de slagen pom de arm die hij houdt, maakt op mij een overtuigde indruk. Maar er zullen vast een paar zuurpruimen zich aandienen, die hierin nu juist het signaal zien, dat men de grip verliest.

  1. Seneca

   @piet51
   je hebt, inzake je betoog omtrent wetenschappers, ongetwijfeld gelijk. echter diezelfde wetenschappers beweren nooit zomaar iets. zij baseren zich op onderzoeken, tests en andere zaken die in hun discipline van toepassing zijn. RIVM heeft voortdurend gebazeld, gezwetst, onwetenschappelijke beweringen geuit en Rutte – weet hij veel, hij neemt het gebazel van RIVM serieus – herhaalt de beweringen van het RIVM en presenteert dat als vaststaand feit. dus niet! wederom blijkt dat het RIVM onwetenschappelijk heeft gehandeld. zolang die lieden van het RIVM met hun harses op tv konden verschijnen, was aan hun eerste levensbehoefte voldaan. jij piet, jij met je ‘wetenschappelijke kennis’ haalt het in je hersens om tegen beter weten in, het RIVM te vuur en te zwaard te verdedigen. van het RIVM begrijp ik hun zucht naar ‘wereldberoemdheid’ van jou beschouw ik het als zeer obscuur en verdacht.

   1. Piet51

    @Seneca
    Ik heb hier al een paar keer toegelicht, dat bij adviezen en beslissingen heel veel wetenschappers geraadpleegd zijn. Het kabinet weet dus zeker, dat ze hun besluit kunnen baseren op de informatie van een wetenschapper. Maar ………………. van welke wetenschapper???? Beslissen is vrijwel altijd een kwestie van kiezen. Soms bleek dat achteraf fout te zijn, omdat wetenschappers elkaar tegenspraken. Zij wisten het blijkbaar ook niet zeker. Maar gelukkig is het Nederlandse beleid zo opgebouwd, dat er altijd aangepast kan worden.Mem is hier echt heel goed bezig. Bij een onzekere toekomst kun je geen beslissing funderen op die toekomst. Dan kun je alleen stappen nemen, die rekening houden met die veranderende toekomst en tegelijkertijd onder alle nog onzekere omstandigheden nooit 100% foute stappen zullen blijken. Die intelligente lockdown, zoals nu geldt, is nooit 100% fout, want ze kan altijd verder aangescherpt worden, in stappen zelfs. Dat heet intelligente strategievorming en is m.i. de beste aanpak.

  2. Niemandalletje

   Maar wat denkt u nu zelf?
   Kunnen kinderen nu wel of niet besmet raken en/of het virus doorgeven?
   En als u en het rivm daar niet zeker van zijn, zou een verstandige voorzorgsmaatregel niet beter op zijn plaats geweest zijn ipv maar iets wat niet zeker is te verkondigen?

   (U en wij weten best wel wat er verkondigd werd door het rivm.

   1. Piet51

    @Niemandalletje
    Ik?? Ik denk helemaal niets, want ik ben geen deskundige op dit gebied. Ik luister, probeer eens wat op feitelijkheid na te gaan. Ik kijk vooral naar mensen die beslissingen nemen en/of dat uitleggen en de manier waarop ze dat doen en wat ze uitstralen. En dan luister ik naar mijn buik. Inderdaad, mijn buik, want daar komt heel nuttige informatie vandaan. Niet om meteen om te zetten in daden of reacties, maar wel om eens rustig op te broeden. De info van de laatste dagen geeft mij dan veel vertrouwen.

    Overigens bedenkt niet het RIVM die maatregelen. Het RIVM reikt info aan, rekent verschillende scenario’s door, maar laat de politieke beslissing volledig bij het kabinet. Dat is al verschillende keren zo uitgelegd. En voor de RIVM-info raadpleegt zij heel veel wetenschappers in binnen- en buitenland. Het RIVM verkondigt niet zo maar iets wat ze zelf bedacht hebben of wat ze gehoord hebben van de één of andere wetenschapper. Zij staan in voortdurend contact met wetenschappers over de hele wereld, want iedereen op virusgebied is hiermee bezig. En dan komt er een moment waarop besloten moet worden en dat is dan toch een kwestie van kiezen.

    1. Niemandalletje

     Waarschijnlijk ziet en zag u dan andere feiten dan ik.
     Maar ja, ik denk wel en neem niet klakkeloos alles aan.
     Ik begrijp dat u zich niet wil branden aan de andere 2 vragen.

     1. Piet51

      @Niemandalletje
      Die andere twee vragen worden door mijn eerste antwoord ook beantwoord. Ik bedenk geen eigen theorie, ik kies de wetenschappers die het meeste vertrouwen bij mij wekken.

     2. Niemandalletje

      U beantwoord helemaal niets in uw eerste antwoord.
      Of u doelt op het feit dat u zich schaart achter de tegenstrijdige antwoorden van het rivm en het kabinet.
      Tja, dat is nu juist het euvel en helaas ook een feit.
      Is uw goed recht hoor, ik wens u veel succes met uw vertrouwen.

 5. Bullshit16

  Wie deze overheid nog vertrouwd heeft echt een steekje los zitten
  Ze liegen in bedriegen alles aan mekaar puur voor hun eigen gewin
  Als die lamzakken eerder naar baudet en Wilders hadden geluisterd dan was de deze crisis allang voor bij geweest. Maar ze wilden niet .tijd rekken puur voor hun eigen gewin.
  Ik zeg op mijn buurt laat deze landverraders de ram bam krijgen en we gaan masaal deze heele bende plat gooien dan hebben ze hun zin vieze linkse smeerlappen
  STEM FVD OF PVV UIT de eu

 6. polleke67

  Weer 1ste klas prutswerk en amateurisme van onze RIVM!

 7. Rud56

  Dat falende RVIM met die blaaskaak voorop, die janlul Van Dissel, moet terstond worden opgeheven! Want een stelletje klootzakken, die lul Van Dissel voorop!

  Als er in december en in januari naar échte deskundigen én naar Baudet en Wilders was geluisterd, hadden we nu niet zoveel doden en zieken gehad!

  Die Van Dissel dient voor het gerecht te worden gesleept, wegens het ondermijnen van dit land en erger, wegens de tientallen doden die al zijn gevallen en nog zullen gaan vallen door zijn volstrekte incompetentie en van dat door belastinggelden in stand gehouden faalinstituut!

  Oh ja, en vlak die Rutte met zijn zooitje ook niet uit, dit is namelijk het resultaat van 10 jaar VVD/PvdA/D66/CDA-politiek!

 8. 777

  Nederland is onder hypnose!

  Aantal inwoners = 17.200.000 Aantal corona-doden = 213*

  Totaal = 0,001%

  * Dit cijfer is gebaseerd op doden waarbij het virus is gevonden. Van sommigen was bekend dat ze al ziek waren en van sommigen was weliswaar niet bekend of ze ziek waren maar ook niet of ze dat wel waren. Van dit cijfer blijven slechts 11 daadwerkelijk besmette mensen over die uiteindelijk zijn overleden.

  11 mensen = 0.00006% van de Nederlandse bevolking.

  Daarmee is het middel daadwerkelijk véél ernstiger dan de kwaal!

  Wakker worden en zelf nadenken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.