Peiling De Hond: na Algemene Beschouwing verliezen CDA én D66 opnieuw zetels – 5 luttele zetels voor partij Wopke Hoekstra

De nieuwste peiling van Maurice de Hond laat enkele verschuivingen zien. Het CDA en D66 verliezen opnieuw zetels, de PVV, Forum, SP en GroenLinks stijgen allemaal een zetel. Het CDA wordt op dit moment gepeild op vijf luttele zetels, een derde van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer. 

De Algemene Politieke Beschouwingen hebben geen aardbeving veroorzaakt in het Nederlands politieke landschap. Wel blijft één trend zichtbaar: kiezers van het CDA en D66 zijn ontevreden over de huidige koers. Opnieuw verliezen beide partijen zetels. D66 gaat van 20 zetels naar 19 en het CDA zakt zelfs twee zetels (staat nu op 5 zetels). Linkse én rechtse partijen lijken te profiteren van de onrust bij beide partijen.

De verschuivingen ten opzichte van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zijn groot. De zogeheten middencombinatie (VVD-D66-CDA) verliest 14 zetels in totaal. Alleen de VVD weet nog nieuwe kiezers te werven en blijft ongenaakbaar op de nummer één positie staan.

Voor de rest is de PvdA een van de weinige kleine partijen die wel boven de dubbele cijfers komt qua cijfers. Met de huidige peilingen kent Nederland op dit moment een enorm grote middenmoot. Maar liefst negen partijen hebben tussen de vijf tot elf zetels, wat toch vrij bijzonder is in Nederland.

Het CDA zakt opnieuw verder weg in de peilingen. Kiezers haken massaal af en de grote vraag is wat het vertrek van Mona Keijzer als staatssecretaris zal doen met het aantal zetels voor de partij. De Hond benadrukt dat het moeilijk is om in te schatten in welke mate het verlies van zetels nu komt door haar ontslag. De opiniepeiler peilt altijd op vrijdag én zaterdag onder zijn respondenten. Gistermiddag werd de CDA’er pas ontslagen door de premier.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Eén ding is wel duidelijk: het CDA moet snel de koers veranderen om nog relevant te blijven. De partij lijkt hard op weg om zich definitief tot lage middenmoter te bestempelen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. leukeditter

  meer en meer zetels zal Baudet gaan vergaren want meer en meer mensen gaan zien welke smerige praktijken dit nep kabinet speelt.

 2. Harry Haller2

  In memoriam CDA. Exit, out, fini: Goddt heeft zijn handen van dit vieze ggristelijke clubje afgetrokken. Goed zo goddt!

  1. EvertB

   Zou best eens kunnen, Harry. Mogelijk refereer je aan onderstaande bijbelvers:

   “Maar Jezus zei tegen hen: ‘U wilt bij de mensen altijd voor rechtvaardig doorgaan, maar God kent uw hart. Wat bij de mensen in hoog aanzien staat, is een gruwel in de ogen van God’
   (Lucas 16:15).”

   1. Bes Tolen

    EvertB.
    Gij kunt niet God dienen en de Mammon (Lucas 16:13). Dit hoorden de Farizeeën, die geldzuchtig waren (Lucas 16:14). De praktijk is, dat dit alles samen gaat. Daar zit de geldmacht. Tot in de nieuw verworven woonhuizen in Amsterdam. Tot in de nieuw verworven bedrijfsgebouwen in het hele land en deze tegen afbraakprijzen.

 3. Mistgabel

  PvdA, GL was al geminimaliseerd en nu CDA ook.
  Kwestie van wachten op en/of de volgende zijn D66 en VVD.

  Straks massaal rechts.

  1. Mistgabel

   PvdA, GL waren…

  2. Nijntjes

   Keep dreaming

 4. Branzino

  En ook nu komt weer de vraag op waar de peiling van de zetels van de Groep Omtzigt, nu ook een reëel kamerlid, zijn gebleven? Dat waren er in de laatste peiling meer dan 20. Dan zullen meer partijen dan het CDA het slachtoffer zijn. Ik denk, dat die vijf zetels reëel zijn, maar dan moeten er bij andere partijen nog een groot aantal zetels overgeheveld worden naar Omtzigt.
  En BVNL heeft alleen formeel een zetel winst. In de kamerpraktijk moeten ze van hun drie zetels er twee inleveren. Hoe je dat cijfermatig correct in de tabel laat zien, weet ik niet. De Hond zwijgt erover.

  1. EvertB

   Ja Branzino, alle peilingen zijn ‘onder voorbehoud’ zolang Omtzigt geen partij heeft opgericht en ingeschreven. Potentiële Omtzigt-kiezers stemmen nu op een tweede keus of stemmen überhaupt niet.

  2. vlekkenoplosser

   blabla bladieblabla ongelezen prullenbak die onzin van postbus 51

 5. EvertB

  Voor het eerst is een mafketelclub hoger gepeild dan een confessionelenclub.

 6. right

  Jan Modaal/lagere loonslaven en “uitkeringsgerechtigden” hebben angst voor de toekomst, en denken door ‘links’ te blijven hangen meer sociaal/economische zekerheid gewaarborgd te hebben!
  Niets is minder waar, Wilders heeft een juiste en realistische visie mbt actualiteit en toekomst!
  We zijn hard op weg een noodlijdend land te worden, teveel ongeschoolden met migratieachtergrond, slechte handelsbalans, geen concurrentie positie meer, islamisering, uitkeringsstelsel bijna failliet, economie dodende milieu en transitie wetgeving, zo kan ik nog een tijdje doorgaan!
  Ik zou het bijna vergeten, er is een nieuwe gigantische hypotheek bubbel in aantocht!
  We gaan “down”!

  1. sonny

   Right,
   Nog even, als door de milieu/transitie maatregelen de beursbodem structureel zichtbaar is, in combinatie met hyptheken die onder water staat tgv ineenstorting van de woningmarkt, dan is het piepen en huilen!

  2. Heinzs

   Nu al beschonken? 11:15 Wij komen handen te kort in de bouwsector, industrie etc. In het OV is de vraag naar Metropersoneel en chauffeurs enorm groot. De luie stoel en de fles doen je geen goed.

   1. right

    Heinz@
    Er is inderdaad zeer veel werk in de aanbieding, maar een overtal ‘linkse’ ongeschoolde/onwillige handen en een gebrekkige arbeidsethos bepalen de invulling van dat gegeven!
    Het is zoals het is!
    Realiteit!

    1. Bus 103

     Met overwerk en werken op zon en feestagen kom ik op bijna 2 maandsalarissen p.m.
     Ik ben alleen, je moet het wel willen. Door veel afwezigheid bespaar ik ook nog op energiekosten thuis.

     1. right

      Bus@
      Jouw arbeidsethos representeert nu niet bepaald de actuele standaardnorm in de huidige samenleving!

    2. sonny

     Right,
     Ikke niet begrijp, wat bedoelen jij met ik langzaam werk?
     Ik wil niet zijn nat van zweten!
     Ik gaan naar huis, nog een baby maken, dan wil wel zweet!
     Oeps, eerst moet uikering regelen!

 7. Monty

  Opmerkelijk dat FvD na een historische toespraak aan het Nederlandse volk en de historische massa demonstratie. Het FvD hier helemaal geen vruchten van geeft geplukt.

  De partij is met maarliefst 25% gekrompen.

  1. leukeditter

   zou dat maares ff afwachte kontie..het kan hard gaan als rutte en de jonge de bak indraaien

   1. Fortiori

    Dan kunt u nog lang wachten. Baudet is voor het “volk” al niet meer te volgen. Met zijn pseudo Latijn is hij al door de mand gevallen. Sterker nog, door deskundigen werd opgemerkt dat hij 3 fouten in één zin maakte. Van Baudet valt niets meer te verwachten. Waterverf.

  2. ElGuapo

   Spettertjes uit Konty met z’n Wilders/Baudet fobie.

 8. Piet Klein

  De Nederlandse politiek stort in, en de kiezer weet zich geen raad. CDA en D66 zijn er in geslaagd zich zelf op te blazen. Kaag heeft zich zelf onmogelijk gemaakt. Links blijft in haar bubbel van heilige huisjes hangen en weet geen antwoord te vinden op de grote problemen waar Nederland mee te maken heeft gekregen. De huizen, het klimaat, de pensioenen, de inflatie, de hoge rente. Op z’n best weten partijen pakken geld te lenen en te smijten naar onderwerpen zonder ook maar enige visie hoe dat dan moet gaan werken.

  Veel kiezers zien het falen van Rutte en zijn imago is sterk beschadigd maar ook veel kiezers weten eigenlijk niet waar naar uit te wijken. Het midden CDA, D66 heeft zich onmogelijk gemaakt, links blijft in dromen in werkelijkheid die niet bestaat en vindt de antwoorden op de echte problemen niet. Het is niet verwonderlijk dat Omtzigt hoog scoort in de opinie peilingen vanwege zijn integriteitsimago en de kunst werkelijk op te komen voor burgers. En is niet verwonderlijk dat kleine partijen zetels weten te winnen van de radeloze kiezer.

  Voor Rutte stemmers die maar niet weten waar ze naar uit moeten wijken is Wilders een inhoudelijk serieus alternatief maar met een imago dat zeer zwaar beschadigd is door pr fabriek van Rutte in innige samenwerking met de media. Kiezers die bereid zijn zich serieus te verdiepen in de standpunten van de PVV en bereid zijn de immigratiestandpunten niet als racisme te zien maar als oplossing die Nederland nodig heeft. Immigranten die in Nederland wonen en de waarden van Nederland respecteren zijn welkom, maar het is onbezonnen om de huidige instroom op peil te houden. Nederland verdient beter en dat is helaas niet meer te vinden bij de midden partijen, die nu gevangen zitten in een steeds grotere val van dramatisch slechte peilingen vooral voor CDA en in mindere mate van D66.

  Wanneer links in staat is zich zelf opnieuw uit te vinden. Bereid is een post Rutte tijdperk in te treden, bereid is om serieuze antwoorden te vinden op serieuze problemen bereid is om ook met rechts samenwerking te onderzoeken dan is het de moeite om nieuwe verkiezingen af te dwingen en Rutte achter zich te laten. De vraag is hoe sterk de linkse partijen in zich zelf geloven om een nieuw elan uit te vinden. Maar als ze Nederland en u enigszins de moeite waard vinden dan zouden ze dat lef moeten hebben.

  1. sonny

   Piet,
   Klopt als een bus, maar Right deed het al duidelijker en in minder bewoordingen.

 9. KippiX

  Dus de peilingen zijn vooral gehouden in dorpen als Laren, Rozendaal, Bloemendaal, Bunnik ed? Hoe komt die pleuris VVD steeds bovenaan te staan? 10 jaar lang het land en volk verraden. Vanaf de 2e keer dat die engnek herkozen is, vertrouw ik de verkiezingsuitslagen al niet meer. Peilingen en verkiezingen stinken!!
  Built Back Better by the people for the people!

 10. Response

  Verwijzend naar deze peiling is het toch op z’n minst bijzonder te noemen dat de partij van list en bedrog, de partij van weglakspecialisten, de partij met het meest selectieve geheugen, de partij die deel uitmaakt van de top 3-partijen met de meeste integriteitskwesties, de partij die de omvolking in NL het sterkst aanjaagt toch nog het hoogst scoort. Kennelijk voelen veel Nederlanders zich daar prettig bij.

  1. sonny

   Response,
   Zou in de Corona vaccinatie misschien een ‘links’ aansturend mechanisme verstopt zijn?
   Een soort van geest vertroebelend gif, een linkse psychose opwekkend additief?
   (Cynisme aan)

  2. september

   Het blijft natuurlijk een peilingen en die worden overal gehouden.En Kippix je praat grote onzin,de verkiezingsuitslagen kloppen gewoon.

  3. Aborifa

   De VVD is de partij die nog het minst afpakt van de verworvenheden van de burgers. Links wil “eerlijk” delen. PVV is economisch links. CU ook. De rest zijn splinters die wel storen maar niet kunnen scoren.
   Er rest niets anders dan Rutte.

 11. StemPzeweg

  FvD + 1

  Het wordt nog eens wat met de boreale revolutie 😂😂

 12. rasecht wappie

  Niet van mijzelf:

  Kaag en vertrouwen, 24-09-2021

  Vertrouw niemand, hooguit jezelf. Maar zelfs dat laatste is in het geval van Sigrid Kaag zo goed als onmogelijk.

  Kaag gaf eerder deze week aan niemand te vertrouwen, behalve haar familie en enkele intimi. Hen zou ik aanraden dit vertrouwen niet met gelijke munt terug te betalen. Kaag is niet toevallig zomaar een lid van D66, waarbij de D per ongeluk met een hoofdletter wordt geschreven, omdat die eigenlijk staat voor domweg draaien. En mensen die draaien tot hun adagium verheffen zijn a priori zelf nou net niet te vertrouwen.

  Nou staan mensen die vrij gemakkelijk anderen vertrouwen te boek als naïef, wellicht als een beetje dom. Een idealistische grondhouding en uitgaan van de goedheid in de mens, komt bij mensen als Kaag blijkbaar niet bovendrijven waar het om vertrouwen in “de medemens” gaat.

  ‘Wie anderen snel vertrouwt, is vaak zelf ook te vertrouwen’ stelt René Diekstra. Iets in de trant van een waard en al zijn gasten? Dit zegt derhalve iets, nee heel veel over Kaag.

  Draai66 partijleider Kaag antwoordde immers vol overtuiging op de vraag van Geert Wilders of ze Mark Rutte nog vertrouwde, dat ze haar man, haar familie en een paar vrienden hieromtrent tot de uitzonderingen beschouwde. Dit vond Diekstra schokkend. Om tot zo’n conclusie te komen, hoef je niet psychisch te hebben doorgeleerd.

  Volgens de voorheen nogal eens plagiërende deskundige zijn mensen die in beginsel geneigd zijn anderen te vertrouwen absoluut niet minder intelligent dan wantrouwers. Dit zou blijken uit een IQ-test. Ook zijn ze niet meteen vatbaarder voor suggesties, wat men zou verwachten, maar juist beduidend gelukkiger dan zij die achter alles wat beweegt spoken, leugens en/of bedrog verwachten.

  Waarom is Sigrid Kaag dan zo wantrouwig als ze toch als redelijk intelligent te boek staat en geen herberg bestiert? Hoort het inderdaad tot de laatste van de Draaideur66 kroonjuwelen die in tegenstelling tot enkele andere maar niet verloochend kan worden?

  Of weet Kaag ‘meer dan genoeg’ over haar Haagse ‘vrinden’? Weet ze de ware redenen waarom mensen zitten waar ze zitten? Weet ze dat alle bewindslieden er voor zichzelf zitten en absoluut niet voor het volk? Weet ze dat minimaal 140 van de 150 Tweede Kamerleden de bewindslieden het liefst pootje willen lichten om hun posities in te kunnen nemen? En zonder rancune uiteraard, gevoel- en emotieloos, zoals een onrechtschapen psychopaat betaamt!

  Ja, dan snap ik haar. In dat zeer specifieke geval wil ik haar heel even volledig vertrouwen.
  Hoewel? Zij is wel een prominent onderdeel van die serpentenkuil. Sterker nog, ze leidt met 7 koppen en evenveel gespleten tongen de slangendans om o.a. het Torentje in opdracht van?

  Daarom wil ik, eventueel toch ietwat naïef en een beetje dom heel veel mensen vertrouwen, maar niet haar van Kaag (bij daglicht dansend op een draai666tafel, toen al bekend met de overwinning die pas na 10 uur ’s avonds heel donker goed en wel gestalte kreeg) en al het andere addergebroed daar bezijden de Hofvijver.

 13. Bolkestein

  Het CDA is hard op weg zichzelf te euthanaseren.

 14. Nederland is naar de kloten

  Ach ach en de VVD blijft maar stijgen in de peilingen Hmmmm Hmmmm ik heb zo mijn bedenkingen. Zo populair is Rutte en zijn partij nu ook weer niet.

  1. Albert Egberts

   Bedoelt onze klotenman dat deze peiling is gemanipuleerd?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.