Peiling: meerderheid Nederlanders vindt ontslag Mona Keijzer na kritiek op coronapas onterecht

Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat staatssecretaris Mona Keijzer onterecht is ontslagen vanwege haar kritiek op het coronatoegangsbewijs. Dat blijkt uit de resultaten van een representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel. Vooral jongeren vinden het onbegrijpelijk dat ze naar huis is gestuurd. 

De kritiek van CDA-staatssecretaris Mona Keijzer sloeg gisteren in als een bom. Intern was er meteen weer paniek bij het CDA en ook enkele leden van het kabinet kwamen bijeen voor een spoedoverleg. Demissionair premier Mark Rutte heeft halverwege de middag bekend gemaakt haar te ontslaan.

Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat maar liefst 64 procent het ontslag onterecht vindt. Vooral jongeren vinden haar ontslag onterecht, van de 30-minners vindt maar 13 procent haar ontslag terecht. Naast het feit dat ze het snelle ontslag onterecht vinden, deelt een ruime meerderheid ook de geuite kritiek van de staatssecretaris. Wat goed laat zien dat veel Nederlanders de coronapasmaatregel toch echt te ver vinden gaan.

Driekwart van de respondenten vindt dat ze haar kritiek overigens wel wat eerder had mogen uiten. Maar gisteren werd pas bekend dat Keijzer al langer dwars lag in het kabinet, ze heeft zich intern dus wel degelijk verweerd tegen de invoering van de maatregel. Het interview was waarschijnlijk de beste én enige manier om openlijk haar hart te luchten over dit onderwerp.

De steun vanuit de bevolking voor het Nederlandse coronabeleid brokkelt verder af, nog maar 38 procent steunt het beleid. Steeds meer Nederlanders zijn klaar met de koers van het demissionaire kabinet. Toch lijkt het kabinet dit zich nog niet helemaal te realiseren. Het abrupte ontslag van Keijzer zorgt voor veel verontwaardiging in Nederland.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ondertussen zet het nog meer druk op een toch al extreem stroeve en gespannen formatie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Heras

  Nu kan iedereen zien wat een bagger in de Kamer zit.
  Een ding snap ik niet: een demissionair kabinet dat iemand ontslaat???

  1. Fortiori

   Dat kan, er kan ook nog iemand zich afsplitsen of er de brui aangeven.

 2. Wally

  Wat had men gedaan als silvana simons dit had gezegd? Nou, wat denkt u? Precies…. dan was er niets gebeurt!

  1. Magyar

   Silvana Simons is dan ook een volkomen niet serieus te nemen negerin die door een stel idioten gekozen in de Tweede Kamer is toegelaten.

   1. sonny

    Magyar,
    ++++++juist!

   2. Arbeider65

    Ik heb Rutte, door Silvana, toch wel eens horen hakkelen. Dat heeft geen enkele 2de k. lid ooit eens gepresteerd.

  2. Steiner

   Goedemorgen,dit is meteen de domste reactie van de dag,gefeliciteerd.

   1. sonny

    Steiner,
    Je zult alsook veel pigment hebben, is mijn vermoeden!

    1. Steiner

     Toevallig eten we vanavond roti,maar je vermoeden is volkomen onjuist.
     Zie jij dan wel iets zinnigs in de opmerking van Wally???Waarom zou die malle Simons zoiets niet mogen zeggen???Het zou Rutte een worst wezen.

   2. usb3.0

    Vertel een steiner, waarom

  3. Appelstroop

   SS is geen onderdeel van het kabinet dat met 1 mond dient te spreken. Als kabinetsleden hun eigen mening gaan verkondigen in de media die tegen het kabinetsbeleid in gaat, is het einde snel in zicht. Rutte deed gewoon wat hij moest doen. Waarom je SS erbij haalt weet ik trouwens niet, zo’n beetje alle partijen behalve CDA, VVD, D66 en PvdA waren tegen. Tuurlijk is het zuur dat als iemand een mening heeft waar men het hier op DDS mee eens is onmiddelijk eruit wordt getrapt, en snap de onderbuik gevoelens. Maar dit zijn gewoon de regels, al vele decennia. Mona ging gewoon haar boekje te buiten, en dat wist ze.

 3. roodkapjelusttaart

  Beste mensen, Satan wil de hele mensheid uitroeien en de ziel van de mensheid overnemen, en de meeste leiders werken voor Satan en als ze dat niet doen worden ze ontslagen door het kwaad, daarom gebeurd dit allemaal.

 4. por favor no borres

  een representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel.

  Net zo representatief voor Nederland als een GS-panel of een DDS onderzoek.

  1. ElGuapo

   De uitslag van dit onderzoek is niet naar wens van de frikandellenfluffer dus is het afzeiken van dds de enige optie.

   Het was helaas geen bitterballen onderzoek dus je kunt weer gaan hofnar!

  2. Monty

   Laten we even rustig wachten op de peilingen van Maurice de Hond.

   Die zullen wel spectaculaire verschuivingen laten zien.

   1. ElGuapo

    Daar zijn de ochtendspettertjes van konty al.

   2. sonny

    Monty,
    Er zullen weinig verschuivingen zijn, jammergenoeg!
    Immers de indoctrinatie zit diep bij het electoraat EN Monty!

 5. StemPzeweg

  Heel lang stond ik ook niet achter het kabinetsbeleid. Ik vind dat ze vanaf het begin veel te soft waren en echt een voorbeeld konden nemen aan landen als Frankrijk, Israel, Australië en zelfs China. Nu ze hun koers veranderd hebben en een veel hardere aanpak hanteren ben ik eigenlijk best tevreden met Rutte en de Jonge. Wel vind ik dat er minder onderscheid en willekeur moet zijn tussen verschillende sectoren

  1. ElGuapo

   Weer niet goed gelezen zaagselkop.

  2. Oepsie

   Hahahahaha, oh ja joh? Nogmaals; zoek hulp! Het is voor een onrendabele opgenomen in je ziekenkostenpakket!

  3. vlekkenoplosser

   mensen die het totaal fascisme van australie en china promoten moeten ze levens lang opbergen. Deze mensen zijn een groot gevaar voor de democratie.

 6. StemPzeweg

  Heel lang stond ik ook niet achter het kabinetsbeleid. Ik vind dat ze vanaf het begin veel te soft waren en echt een voorbeeld konden nemen aan landen als Frankrijk, Israel, Australië en zelfs China. Nu ze hun koers veranderd hebben en een veel hardere aanpak hanteren ben ik eigenlijk best tevreden met Rutte en de Jonge. Wel vind ik dat er minder onderscheid en willekeur moet zijn tussen verschillende sectoren

  1. Harry Haller2

   Jij bent dan ook een loepzuivere idioot. Doodsbang om te leven.

  2. sonny

   Stemweg,
   Frankrijk en China ben ik welgevallig mbt het energie beleid!
   Frankrijk gaat kerncentrales bijbouwen en China kolencentrales, ondanks het tegenpruttelende EU beleid!

  3. leukeditter

   jij moet ook achter slot en grendel misselijk figuur

   1. september

    Aldus leukeditter met weer de stomste uitspraak van de dag

 7. AS210854

  Aan deze beslissing van RUTTE, laat weereens duidelijk te zien, dat Nederland een dictatoriale minister-president heeft..

 8. pedro230

  voor iedereen het mag niet waarom? omdat de app door alle privacy is gekoppeld aan je Digi-d moet je je legitimeren en daar gaat het mis, obers serveersters en anderen mogen niet zomaar je legitimatie vragen. Wie mag vragen naar mijn identiteitsbewijs en wanneer?
  Een politieambtenaar, een toezichthouder en een conducteur mogen naar uw identiteitsbewijs vragen. De identificatieplicht betekent dat u zich in bepaalde situaties moet identificeren. dus dit wordt een zooitje aankomend weekend *** APP oke maar geen ID https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identificatieplicht/vraag-en-antwoord/wie-mag-vragen-naar-mijn-identiteitsbewijs-en-wanneer

 9. Albert Egberts

  “Dat blijkt uit de resultaten van een representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel. “

  Hilarisch.

  1. ElGuapo

   Hilarisch is dat je weer niks te melden hebt en net als de frikandellenfluffer een trieste poging doet om het onderzoek belachelijk te maken omdat het niet aan je verwachtingen voldoet.

  2. september

   Het. blijft ook maar een enquete die zelden uitkomen

  3. usb3.0

   Elk normaal mens vindt dit belachelijk, sterker nog, een ontslagen kabinet die een kamerlid ontslaat…

 10. leukeditter

  en weer een smerige streek van de goedlachse rutjekutje

 11. ET007

  Leugenaars van de Omtzigt-Functie-Elders mochten blijven, Fred mocht blijven na zijn overtreding, Halsema blijft burgemeester na diverse schandalen etc etc. De hele politiek is een onbetrouwbare wespennest geworden. En Mona krijgt te maken met haar geweten en wordt vervolgens ontslagen (door degene die zelf allang de eer aan zichzelf moesten houden). De Nederlandse politiek is een grote slechte grap!

 12. domvolk

  Rutte mag dus als aartsleugenaar ‘gewoon’ aanblijven maar als iemand met gezond verstand haar mening deelt volgt ontslag op staande voet.
  Zo zie je maar weer, de leugenaar zegeviert maar voor hoe lang nog?
  Het blijkt dan toch waar te zijn dat als je op het hoogste nivo politiek wilt bedrijven je in ieder geval geen geweten moet hebben en ook nog eens bereid moet zijn om ‘vuile handen’ te maken. Politiek is niet anders dan ‘vuil spel’