Trammelant binnen het CDA: partijleden verbijsterd over aanblijven Ank Bijleveld, partijtop bijeen in crisisoverleg

De politieke chaos bij het CDA kent een opleving. Partijleden zijn verbijsterd dat CDA-minister Ank Bijleveld aanblijft als demissionair minister, leden hadden liever gezien dat zij haar functie had neergelegd. De onvrede binnen de partij, die laatste maanden al groot was, lijkt toe te nemen. De partijtop is mogelijk bijeengekomen voor een crisisoverleg.

Sinds afgelopen verkiezingen gaat het helemaal mis binnen de gelederen van het CDA. Partijleden zijn niet te spreken over de koers, CDA-prominent Pieter Omtzigt heeft definitief gebroken met zijn partij én nu zijn leden niet te spreken over minister Ank Bijleveld.

Binnen de gelederen is er verbijstering over het aanblijven van de CDA’er na de aangenomen motie van afkeuring. Velen hadden waarschijnlijk verwacht dat zij haar functie, net als D66-politica Sigrid Kaag, zou neerleggen. Omdat de onrust toeneemt binnen de partij lijkt er op dit moment een crisisoverleg plaats te vinden. De NOS meldt dat de kans groot is dat de partijtop bijeen is gekomen – dit omdat meerdere prominenten abrupt enkele open vergaderingen hebben verlaten of overgeslagen.

De reden dat Bijleveld niet opstapt is omdat zij zich nog steeds wil focussen op het in veiligheid brengen van tolken in Afghanistan. Maar nu Sigrid Kaag wél opstapt, verbazen CDA’ers zich – en niet alleen zij – over het aanblijven van Bijleveld.

Het is duidelijk dat zij, samen met andere ministers, tekort schoot in haar handelen in de kwestie Afghanistan. Ook zorgt haar aanblijven voor nog méér gezichtsverlies bij het CDA – dat terwijl de partij er al desastreus voorstaat in de peilingen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De grote vraag is nu wat de partijtop zelf vindt over het aanblijven van de minister. Het zou goed kunnen dat de minister, onder druk van ontevreden partijleden, dit weekend alsnog opstapt. Het mogelijke opstappen zou dan alleen wel een beetje laat zijn en als een paniekactie overkomen. Maar goed, de partij kan toch nauwelijks nog meer zetels verliezen in peilingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. por favor no borres

  Oud nieuws.
  Bart is niet zo bij de tijd.

 2. hans-e-pans

  Hiermee blijkt dus dat mevrouw Ank Bijleveld haar achterwerk stevig ingesmeerd heeft met lijm, waardoor ze dus fijn zal moeten blijven zitten op het pluche van de regeringszetel.

 3. Emma Louise

  Het heeft even geduurd maar uiteindelijk doet Bijleveld het enig juiste: aftreden.
  We mogen dit zien als een uitvloeisel van Kaags nieuw leiderschap die gisteren zelf aangaf hoe het moet in het Haagse moeras.

  1. por favor no borres

   Kaag heeft de nieuwe norm gezet en wie durft die nu nog te negeren?
   Wat een kanjer is de nieuwe normstellende Kaag.

   1. ElGuapo

    De frituur dampen hebben je denkvermogen flink aangetast.

   2. Nostradamus

    De nieuwe norm, aftreden om daarna toch weer aan te treden in een nieuw kabinet.
    Deze nieuwe norm wordt ook ‘de Pinokkia doctrine’ genoemd.

  2. ElGuapo

   Terug in de kooi sok/trekpop.

 4. Cootje

  De beerput is open en op het juiste momenten ontsnap er een vies stink luchtje , altijd ten kosten van de zogenaamde fatsoenlijke politiek , heerlijk toch al dat onvermogen chaos is het beste wat ons kan overkomen geen bestuur en geen beleid zijn een zegen voor ons land de aversie tegen de politiek groeit gestaag en de tweedeling is niet meer weg te denken tolerant is van de vorige eeuw .goed voor je zelf zorgen op welke manier op alles wat geoorloofd is op het randje , schijt hebben aan je mede mensen / vooral zuid Europeanen / en net als in de politiek de juiste vrienden en netwerken om je heen hebben , een ander gaat echt niet voor je zorgen deze maatschappij is keihard en dat is van alle tijden , maar als ze in de politiek elkaar de tent uitvechten mogen wij daar toch een voorbeeld aan nemen .

 5. rasecht wappie

  En dan neemt Grapperhaus de honeurs waar, alsof je een electricien naar een complexe timmerklus stuurt.

 6. rasecht wappie

  Van de 24 aangetreden bewindspersonen zitten er nog 10!

  Tien kleine n*gertjes
  Die dansten in de regen
  Eentje viel er in een plas
  Toen waren het er nog maar negen…

  Als Rutte vertrekt, dan is het helemaal mooi.

  1. Cootje

   Rutte onder de grond komt nog terug als worm , om kronkelig overal zich een weg te banen . Als je op een bezem zit en je hem niet gebruikt als bezem krijg je dat.

 7. rasecht wappie

  We worden geregeerd door een stelletje zwaar overbetaalde amateurs. Te triest voor woorden. Zie hier de totale teloorgang van de vaderlandsche politiek.
  Het is echt een krankzinnige zooi. Beschamend!!!!!

  1. Mr.blauw.sky

   De chaos tijdens de Weimarrepubliek was er niets bij.

 8. rasecht wappie

  Maar lachen is het wel…. Ik lach me rot…
  Het was niets het is niets en het word niets , met die 3.
  Het zaakje implodeert als je het mij vraagt.

 9. rasecht wappie

  Oké effe off topic…

  Een “vriend” van mij…..ook een wappie, die wacht nog steeds op een bloedtest, maar dat laten ze niet toe.
  Want……………….

  1. ElGuapo

   ?

 10. Florissa

  CDA,heeft zich verbazingwekkend snel in de afgrond geholpen,iedereenzag dat met het meeregeren van de VVD de partij in een weg begaf met als eindoel een ravijn ,er springen er nog wat in en er is geen spaan meer van over,boeren vissers ,ze hebben hun kiezers in de steek gelaten en krijgen nu de rekening op een dienblad toegediend ,zonder G3,want daar heeft iedereen maling aan ,ook Hugo gaat er aan geloven .

 11. Joko

  Het regeren in Nederland is verworden tot een potje kindervoetbal. Poten wie het doel mag kiezen, dan om de beurt kiezen voor de vermeende beste goalgetter. Dan de jassen neerleggen als doelpalen en als de bal over de denkbeeldige lijn is, eerst discussieren wie de bal weer in mag gooien. Elke hoekschop is een halve goal en de keeper is altijd de pineut. Voortdurend is er e e n beledigd die aan de kant gaat zitten bokken. Als ik scheidsrechter zou zijn zou ik dit potje affluiten, de bal afpakken en de kinderen naar bed sturen.

  1. Cootje

   Zou jij wel willen want daarna ben jij aan de beurt , een romantische avond maakt vaak een hoop goed , kinderen op bed en een fluitende avond morgen weer alles vergeten / is jammer maar Kaag is dit niet gewend / het licht is altijd uit bij een Arabier. Je heb lipjes om ruzie te maken , maar je heb ze ook weer om het goed te maken , en dan heb je geen scheidsrechter nodig , wel een beetje hilariteit en zelfspot

 12. Joko

  Eerst maar eens even niet divers bezig zijn: Wat doen die vrouwen toch in vredesnaam (woord bedoeld gekozen) op de stoel van een Minister van Defensie?
  Is er werkelijk geen man te vinden die iets meer kijk heeft op het legergroen en het functioneren van de bewapening? Kunnen we zo snel mogelijk een zakenkabinet krijgen met mensen die hun sporen verdiend hebben in een bepaald kennisgebied en die geen vriendje van een vriendje zijn, of erger nog, een vriendinnetje van een vriendje?

  1. Cootje

   ++++++++ ++++++ +++++

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.