Angstige Europese Commissie is aan het bestuderen wat te doen met uitspraak Poolse Hof: ‘Inbreukprocedure, rechtsstaatsmechanisme of schorsing’

Vandaag mocht Polen zich verantwoorden tegenover het Europees Parlement en de Europese Commissie over de recente uitspraak van het Poolse Hof. EU-baas Ursula von der Leyen meent dat er drie opties zijn om in te grijpen: een inbreukprocedure, rechtsstaatsmechanisme en artikel 7. Laatst genoemde zou een schorsing betekenen. 

Terwijl EU-leiders paniekerig een plan bedenken om Polen in het gareel te houden heeft de Poolse premier hard uitgehaald tegenover het Europarlement: “De Europese Unie is geen staat. We hebben de EU veel bevoegdheden gegeven, maar niet over alles”. De premier maakt duidelijk dat Polen zich niet politiek laat chanteren.

Ondertussen doet Von der Leyen een Timmermansje door aan te geven dat de Europese Unie drie opties heeft wat betreft ingrijpen. Op deze manier insinueert de EU-commissievoorzitter dat de EU wel degelijk bij machte is om Polen op de strafbank te zetten. Of het de Polen wat kan schelen is een ander verhaal, de Poolse premier maakt duidelijk kenbaar klaar te zijn met de Brusselse bemoeizucht.

De afgelopen jaren hebben de EU-elite en de Hongaarse elite al vaak genoeg de degens gekruist, maar ook Polen lijkt nu openlijk de politieke strijd aan te gaan. Het is duidelijk dat de Polen vinden dat de EU een grens is overgegaan met hun eeuwige bemoeizucht. Terecht stelt premier Morawiecki dat Polen de EU al genoeg bevoegdheden heeft gegeven, het houdt een keer op.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De kritische Polen voelen zich gesterkt door de uitspraak van het Poolse Hof. Het Hof verklaarde recent het Poolse recht belangrijker dan het Europese recht. De uitspraak legt een bom onder veel Europese verdragen, zeker als de Poolse politiek zich ook gaat onttrekken van enkele afspraken. De EU-bobo’s zijn net als bij de Hongaarse kwestie druk bezig met crisismanagement.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. sonny

  Ursula von der Leyen kan beter Macron bevragen over zijn 6 nieuwe kerncentrales, Inplaats van de oostelijke lidstaten af te zeiken!

 2. Albert Egberts

  Het eenvoudigste lijkt me het dichtdraaien van de geldkraan.

  1. sonny

   Ernst,
   De ‘haan’ van de EU geldkraan begint sowieso slijtage te vertonen, Griekenland, Italie, onrwikkelingshulp, immigratie-Marrakesh pact, Greendeal, een utopisch EU leger!
   En meer specifiek mbt Nederland, wij horen tot de groep grootste netto betalers, om die poen op te kunnen ophoesten.
   Daar kunnen de oostelijke lidstaten dan ook nog wel bij !
   Want failliet gaat NL sowieso!

   1. Sjokse

    Maar voornamelijk deze staten zullen worden geroemd door DDS om hun stoere houding mbt het vluchtelingen probleem. Er kan best een beetje meer geld naar toe om ze te belonen.

    1. dumbfarmer

     gaat er al genoeg heen.. in de vorm van UWV betaalde vakanties enzovoorts 😉

  2. Mistgabel

   Denk dat het zuiden onsmeer geld heeft gekost

  3. albertliegt

   zeker , 10.000.000.000 terug op de nationale begroting

   NEXIT NU ! dank je SV

 3. JFU

  Hopelijk houdt Polen hun rug recht…een voorbeeld voor andere landen die dat niet durven!

  1. Sjokse

   Het contingent vluchtelingen toegekend aan Polen zal Nederland graag opnemen. Hiermee kunnen zij met hun weigerachtige houding hun rug recht houden. En wij tonen wat barmhartigheid betekent.

   1. halo1

    Barmhartigheid kan op ook op verregaande naiviteit duiden..je moet je altijd afvragen: Wat zouden zij doen als wij in de shit..? Denk het niet!

   2. dumbfarmer

    Je weet toch… “goedheid wordt gestraft”.. dus hoe barmhartiger wij zijn, hoe meer polen kan weigeren, hoe groter de ellende in Ter Apel, hoe groter de ellende op de woningmarkt, enz enz enz..

 4. wijsneus

  Toen het VK met Brexit uit de EU stapte moest het een rekening van 50 miljard betalen omdat de inkomsten van de netto bijdragen van het VK reeds in de begroting van de komende 10 jaar was meegerekend.

  Met een POLexit krijgt Polen dus 180 miljard mee?

  1. dumbfarmer

   dat geld van de VK gaat er in 3 keer komen: nu niet, dan niet, nooit niet.
   Was gewoon weer een kwestie van grootdoenerij vanuit EU, maar ze weten even hard als iedereen dat ze die eis verder op hun buik kunnen schrijven en dat ie dalijk gewoon stilletjes wordt afgevoerd.

 5. Mikse

  Wanneer je besluit om op eigen houtje te soleren kan het verkeerd aflopen. Je kunt niet voor jezelf het beste eruit halen en toch profiteren van een gemeenschappelijke inspanning waarvoor je niets levert.

  1. albertliegt

   je kan ook jaarlijks 10.000.000.000 in de bodemloze put de EU blijven storten.

   Dat wat je terugkrijgt staat in geen verhouding tot de kosten

   NEXIT NU dus .

 6. palko

  Heel veel en diep respect voor de regeringsleiders van met name Polen, Hongarije en Slovenië. Die zich volledig en volkomen terecht afzetten tegen het criminele zakkenvullersgedrag van EU-bestuurders. Hopenlijk krijgen leeghoofden als Ursula von der Leyen, Frans Timmermans en Guy Verhofstadt eerdaags last van een ernstige vorm van vergeetachtigheid. En vergeten ze op een ijskoude winterochtend wakker te worden uit hun winterslaap. Net op tijd om het imploderen van de boevenzooi in Brussel niet meer te hoeven meemaken.

 7. Duckday

  Snel uit dit MEGA PROJECT de EU en EURO GAAN.
  Wat is de gewone man vrouw er nu wijzer van geworden.De Euro is bijna niks meer waard onze vrijheden worden afgenomen.Een ieder die voor de EU en EURO zijn stem geeft is volledig de weg kwijt We zakken steeds dieper weg.We zijn een afvalbak geworden de misdaad tiert geweldig die hebben het overgrote deel van het bestuur al overgenomen.Men is volledig de weg kwijt rechters geven tegen woordig alleen nog taak straffen

 8. Cootje

  Ha ha de multinationals laten geen ene markt lopen , de Oekraine corrupt maar wel lekker zaken doen en ze beschikken over goedkoop werkvee , Europa is verdeeld , 5 de Corona uitbraak gaat een hoop duidelijk maken , want kan de ECB hun opkoop programma blijven handhaven met een hoge inflatie / daar hoort een hogere rente bij/ Polen Hongarije en Slovenië zijn heerlijke luizen in de pels en het zooitje in Brussel kan roepen dat ze een ons wegen , zuid Europa heeft lak aan de begrotings regels en leeft als God in Frankrijk. KLM bestaat over 5 jaar niet meer in deze hoedanigheid , en Rutte stond er bij en keek er na . Nederland behoud zijn top positie narcotica infrastructuur is uitstekend . En vele mensen verdienen er een centje bij . Dus in de steden kunnen die hun gang gaan . Europa is een trappelende muis , die schijt heeft aan zijn burgers en in de weer is voor de multinationals .

 9. dackus

  EU-west (zonder Zweden, zonder UK) is zichzelf behoorlijk belachelijk aan het maken. Burgers moeten bibberen en doen wat gezegd wordt. Lees “app”. En in het oosten moeten ze hun culturele verschillen inslikken en moeten ze worden zoals die wappies uit het westen want anders, boetes boetes en geen geld.

  Ik gun het de EU dat Polen, Tsjechie, Slowakije, Slovenië, Kroätië, Roemenië en Bulgarije gezamenlijk hun lidmaatschap opzeggen en een nieuw blok vormen! Tussen Rusland en West zijn er enorm veel voordelen te verdelen. Het wachten op het Oost-Europese reveille.

  1. palko

   @drakus, vergeet Hongarije niet. Die de extreem-linkse, dus hersenloze, kritiek van de EU op o.a. het dichtmetselen van hun zuidelijke landsgrens, meer dan beu zijn.

   1. dackus

    Inderdaad

 10. Morgan4321

  Veel van die acties vereisen uninamiteit van de andere lidstaten en we weten nu al dat Hongarije daar niet aan mee gaat doen. Dus dat gaat niet werken. En als de Polen niks meer krijgen en ook niks meer betalen zal de schade wel meevallen. Dat EU geld wordt toch in projecten gestoken die de EUnuttig vind, en dat zijn niet noodzakelijk dingen die de Poolse bevolking ook nuttig vind.

 11. dumbfarmer

  Ik moet altijd smakelijk lachen als EU weer probeert groot te doen en een grote bek op te zetten..
  Beetje hetzelfde als een keffende chiwawa.. enorm veel kabaal, maar als er es goed terug geblaft wordt dan is het snel stil en weet ’t niet wat het daar mee moet..

  Zo ook dit weer.. gaat jaren duren, en eindeloze vergaderingen (waar iedereen vrolijk aan mee doet, uren schrijven en zo….), en wat er dan uit komt: een belachelijk compromis waar iedereen al van weet dat er defacto in de praktijk geen donder gebeurt. Maar, men heeft dan tenminste wel laten blijken dat men het er niet mee eens is..
  EU.. gewoon een belachelijk megalomaan project zonder tanden, inhoud of fatsoenlijke (democratische) basis.

 12. A-BBa

  Ach ja. Ze zijn nu ook ‘boos’ op Turkije vanwege mensenrechten en dreigen met sancties. Zodra Turkije voor de vluchtelingen de grenzen naar de EU openzetten piepen ze hier waarschijnlijk wel een toontje lager.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.