Woede om imperialistische uitspraken over Caribisch Nederland door Kajsa Ollongren: ‘Wat een dedain!’

We wisten het al langer, maar het is toch heel mooi dat zo’n dame als Kajsa Ollongren het weer eens bevestigd: diep van binnen zijn progressieve globalisten de nieuwe imperialisten. Case in point? De minister vertelt bewoners van Caribisch Nederland dat ze… voortaan maar even minder moeten douchen. Oh ja, en ze moeten hun airco ook minder laag zetten. De reacties op het Internet liegen er niet om. ‘Wat een dedain,’ schrijven mensen terecht. Inderdaad. Wat een arrogantie. Wat een imperialisme.

Je zou maar Caribisch zijn en denken dat jij en je bevolking niet langer gebukt gaan onder kolonialisme. Je hebt het prima voor elkaar op zich. Het zijn allemaal geweldig mooie eilanden. Het leven is op zich wel prima. Je bent vrij. Natuurlijk hoef je je niet te veel aan te trekken van Den Haag, maar je bent wel min of meer gelijkwaardig aan de rest van het koninkrijk.

Nou ja, dat is niet helemaal waar. Want met enige regelmaat zijn er zogenaamd ‘progressieve’ politici die je tóch steevast op je plek zetten als je niet precies doet wat zij willen. En door dat te doen, bewijzen dat het kolonialisme nog lang niet achter ons ligt én dat ‘progressieve globalisten’ de nieuwe imperialisten zijn.

Kajsa Ollongren: minder lang douchen!

D66-minister Kajsa Ollongren vindt “het klimaat” belangrijker dan wat ook. Alles moet daarvoor wijken. Individuele vrijheid én onafhankelijkheid inclusief.

Degenen die het nu moeten ontgelden zijn bewoners van Caribisch Nederland. Want mevrouw de nepdemocraat heeft een voorstel in elkaar gefrommeld dat er op gericht is mensen aldaar “minder lang” te laten douchen én hun airco minder hard aan te zetten. Want CO2/water/stikstof/natuur/klimaat!

“Uit het onderzoek kwamen drie besparingsmogelijkheden naar voren die voor ieder eiland relevant bleken en slechts een lage of geen financiële investering vereisen: zuinig aircogebruik, besparen met ledverlichting en het besparen van water en energie tijdens het douchen,” aldus mevrouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Woede

Het zal niemand verbazen dat er woedend gereageerd is op de bemoeienissen van Ollongren. “Ik zou wel eens willen weten hoe vaak mw. Ollogren doucht als het dagelijks 30+ graden is en hoe ze slaapt bij een temperatuur van 28 graden snachts,” aldus een bewoner van Bonaire. “Ze hoeft ze in ieder geval geen zorgen te maken over een sociaal minimum waar ze amper/niet van rond komt.”

En zo zijn er veel meer vergelijkbare reacties. Ook op Twitter:

“Wat een dedain, wat een onnozelheid” schrijft een ander terecht:

Zo is het maar net. Ollongren denkt werkelijk dat ze Caribisch Nederland de wet kan voorschrijven. Dit is het oude kolonialisme. Het imperialisme is duidelijk terug van weggeweest. Ziekmakend.

Je zou maar op Bonaire zitten… Het is bijna voldoende om je een vrijheidsstrijd te laten beginnen.

Ook Caroline van der Plas (BBB) reageert op het imperialisme van de D66-gek.

 

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Albert Egberts

  Het wordt niet geheel duidelijk wat er imperialistisch is aan deze uitspraken.

  1. Cootje

   Je hoorde het haar hier niet zeggen. Dus zuiver imperialistischs in dat deel van de wereld . Maar dat zal wel weer niet waar wezen. Hier zou ze zelfs alle talk shows over zich heen krijgen met de betutteling

 2. halo1

  Ofschoon geen fan van D66.. vind ik deze uitspraken qua douchen en airco eigenlijk prima… het kan ook zijn dat bepaalde mensen een veel te kort lontje hebben…

 3. Branzino

  Als Van de Galien en de andere critici eerst meer info hadden verzameld alvorens te reageren, hadden ze kunnen zien dat het wel wat genuanceerder ligt. “Hadden ze kunnen zien”, want je moet het natuurlijk wel WILLEN zien.

  Kijk op dossierkoninkrijksrelaties.nl/2021/10/18/minder-airco-en-korter-douchen-moet-caribisch-nederland-duurzamer-maken/ en vraag je af dit getuigt van een imperialistische benadering om tot lagere energiekosten te komen zonder huizenhoge investeringen.

  1. Cootje

   Gaat er niet om of ze gelijk of geen gelijk heeft , de betutteling straalt er van af .hoor ze hier niet zeggen minder lang douchen , terwijl er hier ook mensen in de problemen komen door de stijgende energie . En geen airco in een warm land is toch vloeken in de kerk. Hier kan je een warme trui aantrekken als je het te koud hebt , moet je in je zwembroek gaan zitten als het 30/35 graden is , betutteling eerste klas . Hier betalen de mensen 1000€ op jaar basis meer aan huiselijke energie . Daarvan 210€ meer btw , 120€ meer accijns , en 80€ meer aan energie belastingen , dus we krijgen een sigaar uit eigen doos . Maar voor die compensatie een betutteling regel op leggen is een brug te ver . Wie betaalt kan toch doen wat hij zelf wil .

   1. Branzino

    @Cootje
    Je hebt gelijk, maar ….. dat heeft de minister dan ook niet gezegd. Ze geeft tips, verpakt in social content en flyers, zodat men daarvan gebruik kan maken, als daaraan behoefte is. Het gaat om een campagne die het energiegebruik zou kunnen matigen zonder noodzakelijke hoge investeringen. Die eilanden gebruiken nu meer energie dan Nederland, hoewel ze niet onze winters kennen. Wel hete zomers, natuurlijk, waarin airco welkom is. Daarom wijst ze de airco ook niet af, maar geeft ze tips om zuiniger te gebruiken. Ik zie geen enkele imperialistische uiting in die tips.
    Ik vind het ook geen betutteling, als een specialistisch bureau met aanvullende kennis komt om de energiekosten te beperken, integendeel.

    1. CZ

     Ministers moeten burgers niet als kleine kinderen behandelen, mensen die geen geld hebben hoef je niet uit te leggen hoe ze moeten bezuinigen, maar gezeten op het pluche met ruim een ton per jaar heb je daar geen last van..branzebino heeft nog nooit echte armoede gekend dat merk je in al zijn reacties…

     1. Cootje

      Sorry hoor maar als bewindslieden zich zo uitlaten vind ik dat betutteling . Hebben ze niets beter te doen , wij moeten allemaal maar beter 80 km per uur rijden is goedkoper in het verbruik , en de milieu gekkies beweren ook nog dat het beter is voor het milieu , dadelijk krijgen wij het advies wegens oplopende papier prijzen het toilet papiertje aan twee kanten te gebruiken , deze bewindsvrouw heeft totaal geen enkele invloed gehad en niets bereikt deze regeer perioden komt ze met zulke ongein . Ze had haar werk beter kunnen doen .

     2. Branzino

      @CZ
      Het is heel nuttig om mensen die geen geld hebben uit te leggen hoe ze kunnen bezuinigen. In Nederland doen we dat precies zo. Ik vind het frappant, dat de kritische geluiden vooral uit Nederland komen. Op de eilanden gaan ze graag aan het werk met de flyers en de andere info, om te helpen kosten te besparen. Misschien is dat commentaar hier wel veel eerder betutteling.

      Ik heb inderdaad nooit armoede gekend en daar ben ik blij mee. Als dat in mijn reacties te merken is, verbaast me dat wel en zou ik greaag willen weten hoe. Gewoon uit interesse.

    2. Cootje

     Hetere zomers ? Tropischs ? Hebben ze daar ook tepratuur verschillen op jaar basis. Ik ben er in alle tijden wel eens geweest , ben altijd blij geweest met de airco.

     1. Cootje

      Hetere zomers ?

 4. P. Puk

  Dat wijf is toch niet goed bij haar hoofd?! Laat ze daar maar eens een paar dagen en nachten verblijven en dan niet douchen en geen airco gebruiken. Doe eens normaal en ga eens aan het werk, want dat schiet er bij in wanneer je je met dit soort zaken gaat bemoeien.

 5. rafi

  Rot terug op naar Zweden. Jij hebt die eilanden niet eens gekoloniseerd, dus bemoei je er dan ook niet mee. Ruim de shit in je eigen land eerst maar eens op.

 6. Bes Tolen

  Onterechte verwijten aan het adres van de minister. Ik ben niet van haar gecharmeerd maar in dit geval is het een normaal onderzoek, dat laat zien waar echt zonder grote problemen op bezuiniigd kan worden. Doen dus. Verwennen is er niet altijd bij en dat hoort ook zo te zijn.

 7. 56RdK

  “Natuurlijk hoef je je niet te veel aan te trekken van Den Haag ,…”

  Tuurlijk niet, zolang de uitkeringen, toeslagen en jaarlijkse miljoenen aan financiële hulp namens dat Den Haag maar blijven binnenstromen, hé,

  Want anders zou er eens écht moeten worden gewerkt, er eens geheel zelfstandig moeten worden gefunctioneerd…. wat dus al decennia lang zéker niet de intentie is.

 8. Bes Tolen

  Tegen het einde van de 80-jarige oorlog werden de eilanden veroverd op Spanje en Portugal door de West Indische Compagnie, zelf opgericht in 1621. De eerste vaste bewoners op Curaçao waren Portugese joden, die aanvankelijk landbouwer waren en zich later ook met handel op Spaans Amerika w.o. de meer lucratieve smokkel= en slavenhandel bezig hielden. Curaçao was het enige eiland van enig belang. Het overige gebied dus niet. In 1924 kwam daar voor Aruba verandering in door de vestiging van de Lago Oil and Transport Company. De eilanden zijn nooit (echt) onafhankelijk geworden omdat ze zich niet financieel redden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.