EU-kritisch Polen wordt hard gestraft door Europees Hof: legt dwangsom van 1 miljoen euro per dag op

Het Europees Hof van Justitie heeft Polen een dwangsom van 1 miljoen euro per dag opgelegd. Zolang het tuchtcollege voor rechters niet wordt opgeheven kan de som flink oplopen. De dwangsom is bedoeld om Polen als EU-lidstaat weer in het gareel te krijgen. 

De EU-kritische Polen hebben een dwangsom opgelegd gekregen van het Europees Hof van Justitie. De afgelopen maanden lag het lidstaat nogal onder vuur. De Poolse regering zou de rechtsstaat beetje bij beetje afbreken, maar de invoering van een tuchtcollege voor rechters ging toch echt een stap te ver aldus de EU.

De afgelopen maanden werd Polen hier al zwaar om bekritiseerd en dreigden verschillende EU-politici al met juridische stappen. Welnu, het Europees Hof heeft gekozen voor een economische bestraffing zolang het orgaan blijft bestaan, dat meldt NU.nl.

Opmerkelijk genoeg had Polen al aangegeven de rechterlijke tuchtkamer te gaan opheffen. Maar volgens de EU gaat het te langzaam en liggen er nog geen concrete plannen én dus is deze dwangsom nodig. Het lijkt er sterk op dat er nogal wat rancuneuze figuren rondlopen bij het Europese Hof die nog steeds verbitterd zijn over het Poolse Hof.

Begin oktober kwam het Poolse Hof eindelijk met een uitspraak over de vraag wat zwaarder weegt, Europees recht of Pools recht. Het Hof concludeerde dat Poolse wetgeving boven Europese afspraken staat, dit natuurlijk tegen het zere been van de EU-elite. Het lijkt er sterk op dat het Europese Hof via de dwangsom de Polen bewust met een extra last opzadelen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar de afgelopen weken heeft de Poolse premier al meermaals herhaald niet te buigen voor de ‘EU-dwang’. We zullen de komende dagen zien wat hij hier precies mee bedoelde.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Nostradamus

  Ach, 365 miljoen per jaar. Ze krijgen veel meer en dan kan de EU Nederland eens wat miljoenen teruggeven. Anders Nexit! Nee, sowieso Nexit en onze miljarden terug van dat geflopte EU!

  1. halo1

   Ze krijgen 36 miljard….dus 100 x zo veel!

 2. sonny

  Dwangsom?
  De ECB drukt biljetten bij naar willekeur, het is allemaal virtueel geld, de inflatie en/of deflatie staan voor de deur, de grote klap gaat komen!
  Polen moet de poot stijf houden, ze gaan winnen!!!!!

  1. Mr.blauw.sky

   Wat wordt het nu : informatie of deflatie volgens jou?

   Of allebei tegelijk??

   1. Mr.blauw.sky

    Wat wordt het nu : inflatie of deflatie volgens jou?

    Of allebei tegelijk?

 3. HD

  Advies voor de Polen, niet betalen en laten escaleren.
  Nooit buigen.

 4. Bunky01

  Het is voor Polen buigen of barsten. Laat je over je lopen en slik je als zelfstandige natie alle trots in en verkoop je jezelf aan het EU-monster voor geld ? Polen, laat de de boel maar barsten en blaas dat verrotte, corrupte, nietszeggende geldverslindend, totaal mislukt instituut op. Hoe eerder hoe beter.

  1. Ab Infinitum

   EU monster? Laat je nakijken, Polen kan dat geld goed gebruiken.

 5. CZ

  De eu zoekt naar inkomsten…

 6. dumbfarmer

  och, dat miljoentje.. dat halen die polen gewoon terug door hun UWV vakantiegeld in het land uit te geven, zo financiert Nederland gewoon die dwangsom dan weer.. simpel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.