Polen waarschuwt Europese Unie: ‘We zullen onze rechten verdedigen met alle wapens die we hebben’

De premier van Polen, Mateusz Morawiecki, heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot “de derde wereldoorlog”, mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Een woordvoerder van de regeringsleider benadrukt dat zijn woorden niet letterlijk moeten worden opgevat.

Terwijl de Europese top de gemoederen probeerde te sussen, sloeg Morawicki oorlogstaal uit. Wat hem betreft mag Polen in bepaalde gevallen Europees recht verwerpen. De Europese Unie dreigde daarom de subsidiegelden (ter waarde van 36 miljard euro, meldt De Telegraaf) voor Polen in te trekken. Hierdoor voelt Morawiecki zich onder druk gezet. Hij zegt niet te willen onderhandelen ‘met een pistool tegen het hoofd’.

De Europese Unie moet wel gek zijn om het bedrag gewoon over te maken terwijl EU-lidstaat Polen zich niet aan de afspraken houdt. Maar als Polen het eigen recht boven het Europees recht wil stellen, dan moeten ze dat vooral doen. Het is nog altijd een soevereine staat. Maar dan moeten ze niet raar opkijken dat de subsidie ineens stop wordt gezet. Het is het één of het ander. ‘You can’t have your cake and eat it too’, zeggen ze in de Angelsaksische wereld dan.

Het brengt de Europese Unie echter in een lastige positie, want zij kunnen Polen er niet zomaar uit knikkeren. Sterker nog, dat kan helemáál niet. En als Polen de subsidies niet meer krijgt, dan kunnen ze heel vervelend gaan doen. Polen kan namelijk veto’s inzetten om belangrijke plannen te blokkeren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Polen heeft dus best wel een machtspositie, al is het mogelijk een dure. En naast het feit dat dit heel vervelend is voor de Europese lidstaten, die dingen als de wilde klimaatplannen van Frans Timmermans willen goedkeuren, kan het ook tot ontzettend gezichtsverlies leiden. En dan komt het ware karakter van de Europese Unie snel naar boven, zoals we ook bij Hongarije hebben gezien. Polen kan dus de geloofwaardigheid van (en het vertrouwen in) de Europese Unie doen afbrokkelen. Tot een echte oorlog zal het niet komen, maar gezellig wordt het óók niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. marcel_2011

  Polen toont ruggengraat tegen een fascistische en corrupte EU.
  Rug recht houden Polen, go for it.

  1. Jack Flash

   “Met alle wapens die we hebben”

   Van mij mag het, dat zal die failliete EU leren.

  2. Lucky Luke

   Polen heeft uit vrije wil zijn handtekening gezet op de verdragen, rechten en plichten van de EU. Niemand heeft ze gedwongen, hetzelfde geld uiteraard voor Hongarije. Maar wat verwacht je van (ex)-communisten. want dat zijn het nog steeds, wel de lusten maar niet de lasten, geld geven en je nergens verder mee bemoeien. Nou zo werkt het niet en als er één land corrupt is, is het Polen wel.

 2. CZ

  Kijk dat zijn krasse uitspraken en ook goed om te lezen steeds meer landen de eu tegenspreken, nexit

 3. DutchOutlaw

  FUCK OFF,met die hele EU bandietenbende in Brussel! Het mag toch nu wel overduidelijk zijn dat dit corrupte,dictatoriale,meest nutteloze en geldverkwistende instituut totaal overbodig is. Afschaffen die zooi!

  1. halo1

   Ik raad je aan af en toe een engelse tabloid te lezen.. daar zie je de gevolgen van brexit!

   1. september

    Die zijn niet leuk en in het parlement is maar een minderheid tegen de E.U dus voor mij Nexit Nooit!

 4. rafi

  Polen moet nu vooral, voor alle vrijheidslievende burgers binnen de E.U., van alles veto-en, om te beginnen die Timmermans/Samson-rotzooi over het klimaat. Polen heeft een naam hoog te houden als het om het redden van Europa gaat: in 1683 was het ook aan koning Jan III van Polen te danken dat Wenen niet in handen van de Turken viel. Zulks toen ook al tot ongenoegen van het smerige Frankrijk, de rotste appel van de EU.

 5. Docm

  “Maar als Polen het eigen recht boven het Europees recht wil stellen, dan moeten ze dat vooral doen”.

  Dat kan helemaal niet, een EU lidstaat is verplicht om het Gemeenschapsrecht te respecteren. Er zijn wel lidstaten die proberen om hier onderuit te komen, maar voor die hebben we het European Court of Justice. En inderdaad, ‘You can’t have your cake and eat it too’.

  1. Augustus

   Dat kan de EU wel willen, maar gemeenschapsrecht mag überhaupt geen aantasting doen aan de soevereiniteit en de grondrechten van de lidstaten. Dit recht heeft bestaan om zaken zoals de douane-unie te implementeren, waar het ook logisch is. Maar het wordt nu misbruikt om geopolitieke invloed uit te oefenen op de lidstaten, wat eigenlijk gewoon een aanval is op de democratie. Dat staat Polen terecht niet toe.

  2. CZ

   “Gemeenschapsrecht”

   Is op basis van wederzijds respect, de eu laat zien dat zij geen respect heeft

  3. plakband

   @@docm: wat een gezwam van u. En dat gezwam komt ook nog uit het gedoogland Nederland. Denkt u nu echt dat iemand dit selectieve wet-is-wet geneuzel serieus neemt ?

  4. Morgan4321

   En dan zegt die rechtbank iets, en dan? Sturen ze dan een nog op te richten Europees leger op de Polen af om het af te dwingen als die nee zeggen? Opnieuw van z’n “Sinds vijf uur vijfenveertig wordt nu teruggeschoten”?

 6. RvdBe

  Laat die Polen maar oppassen met die oorlogstaal anders laten we ons eu woke lhbqti leger op ze los, dan loopt ze het dun door de broek!🤣
  En ik hoor Rutte alweer: geen cent naar Polen!🤣

  1. dumbfarmer

   gaat em niet worden.. er is geen budget voor megafoons om ‘pangpang’ en ‘vroemvroem’ door te roepen 😉

 7. marcel_2011

  Kunnen of niet kunnen. Dit gaat Polen winnen. De oppositie in Oost-Europa wordt steeds sterker. Let op het zijn straks Frankrijk, Duitsland en ook het oh zo corrupte Nederland die in hun hemd staan met hun kritiek.

 8. Albert Egberts

  “ De Europese Unie moet wel gek zijn om het bedrag gewoon over te maken terwijl EU-lidstaat Polen zich niet aan de afspraken houdt. Maar als Polen het eigen recht boven het Europees recht wil stellen, dan moeten ze dat vooral doen. ”

  De kern van de zaak is dat de prioriteit van het Europese recht behoort tot de afspraken waar Polen zich aan heeft verbonden.

  1. CZ

   Oh je moet het even omdraaien albert, de eu heeft een veel te grote mond en dient zich te onderwerpen aan het gezag van een land als Polen, we zien nu de dictatoriale eu in haar volle “glorie” om zich heen slaan

  2. Krasvast

   CZ: Negeren werkt beter, probeer maar! Hij gaat uiteindelijk smeken en bedelen om reacties.

  3. dumbfarmer

   Ik dacht dat de EU bestaat bij gratie van de landen die zich aansluiten.. hoe kan een EU zich dan dusdanig opdringen dat het haast het tegenovergestelde wordt??

 9. tata

  Aan vechtlust ontbreekt het de Polen niet. Remember Jan III Sobieski..

 10. marcel_2011

  Polen heeft een troef in handen. Belangrijke besluiten blokkeren door z’n veto uit te spreken. Als de EU wil chanteren dan kunnen de Polen dat ook.

 11. KippiX

  Goed zo Polen!
  Tot nu toe beter dan die volksverraders die hier zitten. Hopen dat ze hun rug recht houden!

 12. Meriadoc Brandebok

  Iedereen binnen de Europese Commissie heeft Polen en zijn dictatoriale kameradski in Hongarije nu met engelengeduld benaderd, maar de koek raakt ook een keer op. Je kunt niet ongestraft met oorlog gaan dreigen. Er zitten halve zolen in Warschau.

  1. Woordkunst

   Er zitten ook halve zolen in de EU, wat is uw punt?

 13. Morgan4321

  Geen subsidie naar Polen en Polen dat duur EU klimaatbeleid veto’d (en hopenlijk weten ze de geldstroom naar het failliete Italie ook tegen te houden): dat zou ideaal zijn.

 14. Joko

  Dat is andere taal dan de wokers in Nederland uitkramen. Beetje overdreven wel, maar dat is ok! Dat truttenclubje in Brüssel moet een leerzame les worden gelezen. Een clubje dat geleid wordt door minkukeltje Von der Leyen, een omhooggeschoven mislukkeling.

  1. Joko

   Herstel. Ik verander minkukeltje in ‘Merkel-adept’.

 15. sonny

  Polen zou zich eventueel ook kunnen verbinden met een ander machtsblok, Putin zal het toejuichen, eerst oekraine dan nu eventueel Polen er alsook nog bij!

  1. right

   Sonny@
   Putin met militaire oefeningen in Polen, haha!
   Dat zal de NATO en EU leuk vinden!

 16. dumbfarmer

  ach hou op.. EU is en blijft een keffende chiwawa.. veel kabaal maar geen power om de dreiging door te zetten. Dat geld gaat dalijk gewoon weer overgeschreven worden, zodra die apen in brussel merken dat als die poolse werklui vertrekken, dat ze in brussel daar ook last van krijgen omdat ze dan voor hun eigen huis verbouwing veel meer kwijt zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.