Festivals geïnteresseerd in gezichtsherkenningsystemen: ‘‘We kunnen gezichtsscans koppelen aan corona QR-codes’

Toegangssystemen die werken met gezichtsherkenning worden steeds populairder in Nederland. Het taboe erop neemt af, waardoor bedrijven het in hun kantoorgebouwen willen gebruiken en evenementenorganisaties het ook toe willen passen. Maar eigenlijk is het een hele enge ontwikkeling, vooral omdat gezichtsscans aan de corona QR-codes gekoppeld kunnen worden.

De techniek wordt steeds vaker gebruikt voor toegangscontroles en er zijn ook steeds meer bedrijven die de gezichtsscans verkopen. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar er zit ook een schaduwkant aan. Dat blijkt wel uit dit citaat uit het BNR-artikel: “Vooral festivals zijn nu vaker geïnteresseerd in de gezichtsherkenningstechnieken. ‘We kunnen de gezichtsscans koppelen aan de corona QR-codes en daardoor kan je bezoekers veel sneller binnen laten. Inmiddels hebben we al bij de ingangen van vijfentwintig festivals scans geplaatst. In het najaar staan er nog eens tien op de planning,’ vertelt Silke Geerts, lid van de directie van Compo.”

Waar de horeca steeds meer gebruik is gaan maken van polsbandjes (een idee dat is geïnspireerd door het gebruik ervan bij festivals), gaan evenementenorganisaties steeds meer gebruikmaken van gezichtsherkenningssystemen. En dan óók nog eens de corona QR-codes aan gezichtsscans koppelen… Goh, wat raar dat mensen nog steeds huiverig zijn voor dit soort gezichtsscans!

Door het bij festivals te gebruiken went men het snelst aan dit soort systemen. Precies wat we niet zouden moeten willen! Je weet nooit zeker waar de gegevens aan worden verstrekt en wie er mee kan kijken. Privacy wordt hiermee uiteindelijk overboord gegooid, vooral als het voor allerlei gebouwen en publieke ruimtes gebruikt gaat worden. Camera’s op straten en pleinen bijvoorbeeld. Loopt er iemand rond die geen QR-code heeft, dan kun je die er zo tussenuit pikken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het hoeft allemaal niet die kant uit te gaan, maar het komt toch akelig dicht bij het idee van een surveillancemaatschappij. Geen probleem als je niets te verbergen hebt, alleen heeft iedereen wel íéts te verbergen. Het is doodeng.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. albertliegt

  h**ps://www.youtube.com/watch?v=A9wavgI86Ec

  I rest my case !

  Tot zover de fabel over tijdelijke regelingen. Nederland 2.0 = China en het sociaal paspoort

 2. Word lid

  En het dan ook gewoon prima vinden hè…

  1. albertliegt

   tuurlijk , men wil geen festivalletje missen !

   Straks ook op het terras zodat de ongevaccineerde niet naar binnen glipt om de wc te gebruiken.
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=A9wavgI86Ec

 3. halo1

  Ik vind het zo gek nog niet..de mogelijkheid om de kluit te flessen wordt uitgesloten…dat geklets van “big brother ” enz….

  1. Word lid

   Je bent werkelijk niet goed bij je hoofd natuurlijk, wie ben jij eigenlijk, zo simpel en vooral dom

   1. halo1

    Pas maar op dat jij geen word -lid -af wordt… doe niet zo respectloos t.a.v een andere mening. P.S. Het valt op dat een aantal vaste klanten “van de gestampte pot” sinds gisteren..ontbreken..geen gescheld meer.. nu jij nog.

    1. albertliegt

     kennelijk let je heel slecht op.
     Overigens , de vpn is geduldig en bijna onbeperkt domme jongen

    2. Word lid

     Wie ben jij joh?, jij hebt geen respect voor míj́n mening, je mag zeggen wat je wil, maar ik veeg de vloer aan met gasten die hun kop zo diep in het zand steken als het gaat om privacy verkrächtende maatregelen, je bent gewoon een idioot als je dit soort dingen prima vindt onder het mom “de kluit flessen” waar is jou vertrouwen in mensen?!!!

     1. halo1

      Je kan mensen niet vertrouwen.. naieveling.. dan flessen ze de kluit…daar moet je kennelijk nog achter komen.. i.p.v. anderen uit te schelden. Hopelijk ben jij gauw lid af…als je zo respectloos doorgaat.

     2. Word lid

      Nee, jij kan mensen niet vertrouwen daar ligt het verschil tussen jou en mij, ik vertrouw de overheid voor geen meter, die wil elke burger ondergeschikt maken en hun privacy afpakken.
      Ik ben verre van naïef, en vind mensen die zo denken zoals jij gewoon bewust onwetend…
      Je integriteit en je vrijheid inleveren voor je dna, privacy etc etc

     3. albertliegt

      zoals de waard is vertrouwd ie zijn gasten zal ik maar zeggen.

      Het adept heeft geen vertrouwen in mensen zo zullen mensen geen enkel vertrouwen hebben in het adept wat een “klein beetje fascisme ” best goed vind.

  2. albertliegt

   ik begrijp dat fascisten graag anderen vaccineren met een experimentele gentherapie

   Je broer jozef mengele was er 80 jaar geleden al voorstander van. Kennelijk een familie trekje.

  3. albatroz

   Schapen zoals jij maken me bang. Het is trouwens “De kluit bedonderen” of “De boel flessen”.

 4. albertliegt

  Duitsland begint ook al

  quote
  In de Duitse deelstaat Hessen is een motie aangenomen die supermarkten de mogelijkheid biedt om ongevaccineerden te weigeren, schrijft dagblad Bild. Alle bedrijven mogen in de deelstaat de zogenoemde 2G-regel toepassen en kunnen ervoor kiezen om alleen nog gevaccineerden en van corona herstelde klanten toe te laten. Een testbewijs is dan niet meer voldoende.
  end

  luister vooral naar de eerste zin ,

  h**ps://www.youtube.com/watch?v=A9wavgI86Ec

 5. Albert Egberts

  “Het hoeft allemaal niet die kant uit te gaan, maar het komt toch akelig dicht bij het idee van een surveillancemaatschappij.”

  Nee, die kant gaat het ook niet op.

  Wout is een beetje aan het griezelen.

  1. albertliegt

   probeer het eens inhoudelijk SV !

   1. Albert Egberts

    Wie is toch die SV?

    1. albertliegt

     🤣💩💩💩💩💩

    2. Word lid

     albert egberts! je bent een dom figuurtje

    3. Ben van Zwol

     SV, ja prima afkorting, eigenlijk net als FS of FD.

    4. september

     Dat is jouw bijnaam de S.vlek

     1. Albert Egberts

      Wat is een S vlek, september?

   2. Albert Egberts

    Mijn reactie is inhoudelijk, ik meen dat het artikel niet meer is dan een wilde fantasie. Geen hond overweegt zelfs maar de Corona-pas afleesbaar te maken door middel van gezichtsherkenning.

    1. Word lid

     De gedachte is al wel gewekt hè en als ze al een medisch discriminerende coronapas kunnen produceren is het niet geheel naïef om te denken dat de onbetrouwbaren in Den Haag hier ook niet over na hebben gedacht.
     Daarnaast is het Nederlandse volk echt een dom volk, ze laten het gewoon gebeuren, met name de millennials en de generatie daarna, die lopen er met open ogen in…

     1. Monty

      ”Daarnaast is het Nederlandse volk echt een dom volk”

      En Nederland is een ………. land zeker Lidtje.

      Geniet Lidtje nog wel een beetje in ons land of is het alleen maar kommer en kwel voor usbtje iedere dag?

     2. Word lid

      Jammer monty dat jij je slechts focust op een klein gedeelte van het betoog, je vindt de medische discriminerende coronapas ok? heb je ook een mening?

     3. Albert Egberts

      “de medische discriminerende coronapas”

      Mijn oude buurman moest gekeurd worden voor zijn rijbewijs en werd afgekeurd om medische redenen.

      Vindt Word lid dat ook een vorm van medische discriminatie?

     4. Word lid

      Vindt albert het ok dat diezelfde buurman wordt geweigerd in de horeca als hij zijn smartphone niet bij zich heeft door vergeetachtigheid maar wel is gevaccineerd…?

     5. albertliegt

      daar is de SV weer met zijn oneigenlijke vergelijking met een rijbewijs.

      De SV begrijpt nog steeds niet dat ze zonder rijbewijs gewoon vrij kan en mag bewegen ware het niet dat een discriminerende AUSWEISS daar beperkingen oplegt.

      Ik wist niet dat je tegenwoordig ook al geen rijbewijs meer krijgt als ongevaccineerde. De beperkingen voor ongevaccineerde gaan in sneltrein vaart.

      Overigens liegt de SV weer. Zijn buren zullen zullen hem nooit wat vertellen. NSB’ers zijn onbetrouwbaar volk.

      h**ps://www.youtube.com/watch?v=A9wavgI86Ec

    2. Xyz1234

     Vorig jaar werden de volgende beweringen ook als een wilde fantasie bestempeld door zombies zoals u:
     -doel is om uiteindelijk de complete bevolking te vaccineren
     -er wordt een coronapaspoort ingevoerd
     -het virus is hoogstwaarschijnlijk uit een laboratorium afkomstig

     Dus doe nu niet net alsof u weet hoe de vork in de steel zit want u wordt keer op keer in uw ongelijk gesteld door de feiten.

  2. Word lid

   albert is nogal dom en hij zuigt hier en irriteert de boel bij elkaar.
   Ik vind dat reaguurders als albert die alles een beetje wegwuiven en downgraden een gevaar zijn in onze maatschappij en in dit geval ontoerekeningsvatbaar.

   1. albertliegt

    volledig eens !!
    Dat zulke hufters hier gedoogd worden om hun fake nieuws te verspreiden is erg zorgelijk.

    ( Hufter is een informele aanduiding voor iemand die zich bij herhaling niet conformeert aan de geldende sociale regels en omgangsvormen en zich daarmee schuldig maakt aan asociaal gedrag. )

   2. albertliegt

    volledig eens !!
    Dat zulke hufters hier gedoogd worden om hun fake nieuws te verspreiden is erg zorgelijk.

    ( Hufter is een informele aanduiding voor iemand die zich bij herhaling niet conformeert aan de geldende sociale regels en omgangsvormen en zich daarmee schuldig maakt aan asociaal gedrag. )

    1. Word lid

     Precies, dit soort figuren dwalen hier rond

  3. Xyz1234

   Naïviteit is kennelijk uw handelsmerk.

 6. halo1

  “Iedereen heeft wel iets te verbergen”…..niet eens. Uiteraard niet je pincode.. maar als je iedereen “iets te verbergen”‘ geeft.. wordt het een criminele puinhoop..we zijn al hard op weg..

  1. Word lid

   De vraag is niet of je wat hebt te verbergen de vraag moet zijn waarom willen ze (lees: Den-Haag, politie, mensen die niet het beste met burgers voor hebben) alles van je weten?
   Ik heb wel alles te verbergen, het gaat niemand iets aan wat ik doe, waar ik iets dat doe en hoe ik iets doe of waarom ik iets doe.
   De burger is de klos voor “al” die “criminelen”

   1. Monty

    ”Ik heb wel alles te verbergen”

    Lidtje gaat zeker het liefst anoniem over straat, capuchon op en mijd winkels waar beveiligingscameras zijn en betaald altijd contant.

    Stel je voor dat ze gaan kijken wat usbtje allemaal koopt wanneer en waar.

    1. Word lid

     In tegenstelling tot jullie vertrouw ik dé overheid niet.
     En het gaat niemand wat aan wat ik doe, het probleem is dat wetgeving zo wordt gemaakt dat we langzaam onze privacy en integriteit kwijtraken, jullie vinden dit misschien prima maar ik niet..
     Dit heeft niets met doemscenario’s te maken halo, kijk maar een naar de “algemene voorwaarden” van bv banken, feesboek, instagrem en wat dachten jullie van de Nederlandse wetgeving zoals de sleepwet, de coronapas, waarbij je id moet worden gecöntröleerd…
     Ik vind, criminelen keihard aanpakken maar laat burgers met rust…

   2. halo1

    Ze willen niet “alles van je weten”‘… maar het mensen … terecht…onmogelijk maken de kluit te belazeren. Je beseft niet hoe goed je het hier hebt met je onnozele doem-scenario!s. Ik vind NL veel te links.. maar de (linkse) overheid is niet “crimineel”.. dat zijn veel burgers..als ze de kans krijgen… wel. P.S. je toon is al heel wat verbeterd.

    1. albertliegt

     idioot , de kluit belazeren !!

     stupide regels smeken omburgelijke ongehoorzaamheid

     Overal mag u als ongevaccineerde struikelen over de mensen en is de 1,5 meter vervallen. In de supermarkt, het bos, het zwembad, winkelcentrum, markt enz

     U mag niet struikelen over mensen als ongevaccineerde in de horeca en bij Festivals.
     Slecht volidioten vinden deze beperking van de bewegingsvrijheid correct en willen gezichtherkinning inzetten ter contróle

     Welkom in Korea aan de Noordzee 2.0. Het land van fascisten en nsb’ers. Gruwel van mijn medemensen.

     h**ps://www.youtube.com/watch?v=A9wavgI86Ec

     1. AS210854

      👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

 7. leukeditter

  SF in de maak

 8. Joko

  De visie van Orwell wordt beetje bij beetje realiteit. Het ego wordt de mens ontnomen. Wat rest is een gewilloos wezen. Het einde van de mens als unieke schepping. Brave new World?

  1. halo1

   Schei toch uit met dat geklets over “Orwell”. Als 10 % van de mensen de kluit belazeren ..richt dat onmetelijke schade aan..een beetje “fascisme” kan geen enkele kwaad… beter dan (semi-)anarchie..

   1. albertliegt

    Eeen geboren en getogen fascist als jij moet toch kunnen uitleggen wat “een beetje fascisme ” is !

    Dat je een afwijking in een hersenkwab hebt is overduidelijk. Fascisme is in geen enkele kwantiteit goed te keuren !

    1. halo1

     Albert… je liegt inderdaad… ga eens een geschiedenisboek bestuderen i.p.v. hier onnozel de anarchie zitten te propageren. Je weet totaal niet wat fascisme is..het begrip is totaal misbruikt voor linkse (chaos)-“politiek”.. er zitten wel degelijk aantrekkelijke kanten aan…en let verder op je eigen hersenkwab.

     1. albertliegt

      je hebt dus geen verklaring voor je ” beetje fascisme ”

      met mensen zoals jij hadden ze in de jaren 30 een voortvarende start

 9. StanleyC

  Op een of andere manier beleef ik er een soort van plezier aan om een paria in eigen land te zijn.

 10. dumbfarmer

  het probleem van die ontwikkeling is dat het een vele male grotere inbreuk is op privacy..
  Die QR code scan, levert eigenlijk niet meer op dan beperkte informatie aan degene die scant, maar diegene die scant, heeft niet directe toegang op je informatie, dat komt gewoon uit die qr code.

  Maar op het moment dat dus die facial scanners actief worden, heeft men allereerst dus toegang nodig op biometrische data. Die dan ergens op een of andere manier aan een naam en persoon gekoppeld is. Om dan vervolgens dan de status te kunnen raadplegen of iemand al dan niet gevaccineerd is, is ook een koppeling aan het BSN nummer nodig, waarmee dan de informatie vanuit de RIVM database getrokken kan worden.

  Eea impliceert dus dat een commercieel/particulier bedrijf ineens aan allerlei persoonlijke data kan komen en die op gaat slaan, zonder dat daar toestemming voor wordt gegeven, zonder dat je er van op de hoogte gesteld wordt en zonder dat je weet wie uiteindelijk aan jou gegevens kan komen.
  Dat is dan al 3 keer zondigen tegen de huidige AVG wet, waar dan ook nog eens bij komt dat je de mogelijkheid voor opt-out en het recht tot vergeten niet kunt aanroepen, want je weet niet wie achter die handel steekt….

  Al met al: hele kwalijke zaak als dit er door gaat komen ten aanzien van je privacy en rechten. In ieder geval vele malen erger als die (eveneens niet helemaal in de haak zijnde) QR scan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.