Nederland laat Afghaanse tolken keihard vallen: ‘Geen evacuatie zonder paspoort, blijf veilig!’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan Afghaanse tolken en hulpverleners weten dat evacuaties zonder paspoort niet mogelijk zijn. Maandenlang werd tegenover de tolken beweerd dat er alles aan zou worden gedaan om de paspoortenkwestie op te lossen. Nu is alles er aan gedaan: het kan niet!

De Nederlandse overheid slaat echt een pleefiguur, door zich achter regeltjes te verschuilen. Want ja, zo’n crisis past nou eenmaal niet binnen de vaste regels en procedures, dus helaas kan de Nederlandse overheid dan niet zo veel. Afghaanse tolken en hulpverleners konden hoog en laag springen wat ze wilden, maar zonder paspoort is het einde verhaal, meldt Het Parool.

Heel erg jammer dat zij nu gevaar lopen, maar ‘gelukkig’ is het wel allemaal volgens protocol verlopen. De Taliban laat namelijk geen Afghaanse tolken zonder paspoort door, net als Qatar en Pakistan. En dan zijn de mogelijkheden op!

Voor de Nederlandse overheid is het dus prima dat je oorlogsslachtoffer bent (of dreigt te worden) en daarom op de vlucht slaat, maar dan moet je alleen wel je papieren op orde hebben. De ‘vluchtelingen’ die zonder papieren de Middellandse Zee oversteken worden gewoon geholpen. De mensen die tijdig aankloppen bij de Nederlandse ambassade in Afghanistan vanwege een aankomende dreiging, hebben pech.

Welke toekomstige informant wil nu nog met Nederland samenwerken? Je weet dat de kans aanzienlijk is dat, als het erop aankomt, ze je keihard zullen laten vallen. ‘Bedankt voor al je harde werk, met gevaar voor eigen leven, blijf veilig hè!’

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En het is absoluut niet zo dat het wenselijk is dat er nóg meer vluchtelingen deze kant uitkomen. Maar het gaat hier wel om mensen die zich in hebben gezet voor de Nederlandse missie in Afghanistan. Juist ook omdat hen de worst is voorgehouden dat ze met hun families zouden kunnen vluchten naar Nederland als de situatie zou verslechteren. Werkelijk een walgelijke gang van zaken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Monty

  ”Maar het gaat hier wel om mensen die zich in hebben gezet voor de Nederlandse missie in Afghanistan.”

  Ik denk niet dat de meest reageerders hier rouwig om zijn.
  Die zien toch liever dat ze in Afghanistan blijven.

  Hadden ze Nederland maar niet moeten helpen.

  1. ElGuapo

   “Die zien toch liever dat ze in Afghanistan blijven.”

   Zeker!
   Toch fijn dat er nog een Kaag faaltje na haar aftreden is voordat men vergeetachtig gaat worden.

 2. Ritter

  Nederland heeft de Afghanen (inclusief de tolken) geholpen om het land in orde te brengen. En daarbij offers gebracht. ( omgekomen militairen)

  En ook inclusief veel belastinggeld dat daar in veel projecten is gestoken.

  Helaas tevergeefs.

  Waarom word toch altijd het omgekeerde beweerd? Namelijk dat de tolken Nederland hebben geholpen. De tolken hebben niets voor Nederland gedaan. Ze hebben voor hun werk salaris gekregen.

  Dus er is naar mijn mening geen enkele verplichting om de tolken naar Nederland te halen en dan op kosten van de belastingbetaler te onderhouden.

  Nederland kan eventueel de tolken helpen om op opvang in de regio te regelen.

  1. palko

   @Ritter, klopt helemaal. Die zgn. tolken, mag ik even braken, hebben destijds hun diepe zakken gevuld met heel veel Nederlands belastinggeld. En alsof dat nog niet genoeg is willen ze ook nog met zo veel mogelijk familieleden hun leven lang parasiteren en profiteren in het toch al veel te druk en dicht bevolkte landje aan de Noordzee. Oftewel in Nederland. Deze Engelse tolken kunnen zich, zonder uitzondering, veel beter verdienstelijk maken in Afghanistan danwel in een van de vele Golfstaten. Waar men zit te springen om nieuwe arbeidskrachten.

   1. RvdBe

    Monty denkt dat de Nederlanders naar Afghanistan zijn gegaan om geholpen te worden door Afghanen, volgens mij zijn Nederlanders naar Afghanistan gegaan om hun te helpen.
    Nu blijkt dat dit volk niet geholpen wil worden moeten wij hun helpen aan Nederlandse woningen en uitkering.

  2. CZ

   Ritter is zoals altijd vlijmscherp…

  3. Albert Egberts

   wordt

 3. sonny

  Nederland had toch geen 20000 tolken in Afghanistan, inmiddels hebben we alweer genoeg nutteloos volk geimporteerd!
  Stel je voor, van elk oorlogsgebied moet Europa de bedreigden een verblijfstatus geven, dat is niet humaan maar idioot!

 4. por favor no borres

  Teletekst:
  Het ministerie benadrukt dat de Taliban niemand zonder paspoort laten gaan.
  Parool:
  Het ministerie laat weten dat ze afhankelijk zijn van zowel de Taliban als van landen als Qatar en Pakistan, die ook geen mensen toelaten zonder paspoort. Eerder konden tolken via die landen wel vluchten.

  Ja, maar je verwacht toch niet dat DDS het complete verhaal vertelt?
  Om de regering zwart te maken liegen ze probleemloos alles bij elkaar.

  1. ElGuapo

   De nutteloze bijdrage van de gepensioneerde Jos Brinkie verslaafde vanuit casa de putas.

 5. Arbeider65

  Ben er niet rouwig om. Mooi laten zitten. We zijn vol. Laat de USA ze maar opvangen. Land is groot genoeg en plaats zat.

  1. Woordkunst

   Mwoa, er zal in dat hele midden oosten toch nog wel plek zijn?
   Moslims laten hun medemensen toch niet zomaar in de steek?

 6. JFU

  Iedereen daar is nu plotseling ‘tolk’. Vreemd hoor zoveel tolken. Lekker daar blijven is het beste.

 7. Lucky Luke

  Had Nederland de halve Afghaanse bevolking in dienst als tolk?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.