Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in olie- en gasbedrijven, zet nu in op luchtvaart en auto-industrie

Pensioenfonds ABP gaat stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren zegt dat onder meer het recente rapport van het VN-klimaatpanel IPCC de aanleiding vormt voor dit besluit. In plaats van fossiele brandstoffen gaan ze nu beleggen in grootschalige gebruikers van die brandstoffen.

Het klinkt allemaal mooi en nobel wat ABP zegt te gaan doen, maar eigenlijk stelt het bar weinig voor. De overstap van beleggen in fossiele brandstoffen naar de luchtvaart en auto-industrie wordt goedgepraat door te zeggen dat die industrieën de overstap naar hernieuwbare energie nog moeten maken.

ABP zei eerst als aandeelhouder van producenten van fossiele brandstoffen die industrieën zo te kunnen beïnvloeden, meldt de NOS. Dat is niet gelukt. Nu zeggen ze de luchtvaart en auto-industrie op eenzelfde manier te willen gaan beïnvloeden. Iets zegt me dat ze dit óók niet zal lukken.

Voor de luchtvaart is de overstap naar hernieuwbare energiebronnen nog groter dan voor de auto-industrie. Maar voor de auto-industrie betekent het simpelweg een grote vraag naar meer elektriciteit. Zonne-weides en windmolenparken gaan nooit aan die vraag kunnen voldoen. Ze leveren te weinig op en hebben een groot gebrek aan leveringszekerheid. Tel daar bij op dat de elektriciteitsnetten de hogere vraag en de teruglevering van energie uit die energiebronnen niet aankunnen.

Als de vraag naar elektriciteit toeneemt en men de prijs laag wil houden, dan zal men dus op zoek moeten naar goedkope vormen van energie, die ook nog eens een hoge mate van leveringszekerheid hebben. Er zijn dan maar een paar opties. Het hele land volbouwen met zonne-weides en windmolenparken, gas- en kolencentrales óf kernenergie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De woorden van pensioenfonds ABP klinken in theorie heel erg leuk en nobel, maar in de praktijk wordt het eerder een ramp. Maar ach, het gaat maar om de pensioenen van zo’n 3 miljoen ambtenaren en leraren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. sonny

  Ivm de dekkingsgraad, lijkt me dat geen goed idee!
  Daarentegen wordt het bij ineenstorting daarvan, voor de fondsen wel makkelijker, nog slechter nieuws te brengen, zoals de fondsen zijn opgeslokt door de EU verplichtingen mbt financiele hulp aan de Zuid Europese armlastige lidstaten!

 2. right

  De Franse pensioenfondsen zetten in op ‘kernernergie’ immers Macron gaat er minimaal 6 bouwen!
  Ja, het EU beleid is ondoorgrondbaar!
  Herstel, het een chaotische bende met warhoofdige denktanks!

 3. sonny

  Ik geniet een ABP pensioen als ex-ambtenaar, mij is niets gevraagd, er is geen stemming geweest!
  Alweer een bewijs, de fondsen worden geordonneerd en verplicht door Brussel!
  Het betreft geld van inleggers en uitkering gerechtigden notabene!
  De EU is zonder enige twijfel een dictatoriale instelling!

 4. Albert Egberts

  Mooi!

 5. Crassus

  Bij een bank, HAL, zit u beter met het pensioen. Banken weten wat beleggen is. Me Too

 6. Bes Tolen

  Een onzinnig besluit van ABP, dat onder onder curatele staat van dubieuze activisten. Nederlandse beursfondsen worden gedupeerd en de overeenkomstige buitenlandse krijgen daarmee het voordeel naar zich toe geschoven. De lagere koersen bij massale verkoop door ABP herstelt voor een bedrijf als Shell mogelijk niet weer. Weer is ABP de schuldige van afbraak want ze deed ook al eens al te snel Nederlandse aandelen massaal in de verkoop. Amerikaanse adviseur. Daarenboven is ABP tegenover de politiek toch altijd een zwakke tegenspeler geweest wat ook tot afbraak van het fonds zelf heeft geleid. Grote bedragen in totaal voor zeker tientallen miljarden euro’s aan verplichtingen door de rijksoverheid hebben de ABP nooit bereikt. Van het personeelsbeleid hoef je gezien het politiek correcte ook al niet overtuigd te zijn. Wel van te hoge salarissen vergeleken met wat elders wordt verdiend. Het gaat duidelijk van de grote hoop. Bij meer pensioenfondsen trouwens.
  Internationaal is er nooit doorwrochte kritiek uitgeoefend, laat staan geprotesteerd tegen het financiële beleid door de Fed. Wel beleid dat wel voor iedereen verplicht wordt. Daar had wel een taak gelegen voor regeringen en volksvertegenwoordigingen, banken en pensioenfondsen dit tegen te gaan. Ligt er nog. Bovendien hebben we het ABP ook nooit gehoord over de nadelen voor milieu en klimaat als het om de massa immigratie gaat en die leidt toch altijd tot de grootste toename van verspilling van wat er is aan ruimte, goederen en voorzieningen. Maar daar hebben de zuivere Roomse zieltjes als die van Wortmann-Kool geen boodschap aan. In tegendeel. Want zij zijn lid van de grootste organisatie ter wereld en wat die altijd hebben uitgespookt, wordt nooit aangerekend. De macht, die iedereen kan en zal manipuleren. Die bevordert ook in de eerste plaats de enorme bevolkingstoename elders op de wereld. De belangrijke oorzaak van ellende op de wereld ligt daar. De grootste vernietiger van welvaart. De grootste financiële macht.

  1. Crassus

   Raar verhaal. Begin dit jaar kocht ik op tip van deGiro al Shell rond 16€ Call opties Nadien is de koers alleen maar opgelopen. Net als de Aex ! Het is voor mij niet ongunstig gebleken. Tussentijds steeds doorrollen. En verstand gebruiken.

 7. palko

  Linksche actifascisten hebben totaal geen verstand van aandelenfondsen en geld beleggen. Het zou mij persoonlijk totaal niet verbazen dat het ABP op termijn zijn pensioenuitkeringen als gevolg van het stoppen met olie- en gasbeleggingen fors zal moeten verlagen. Gelukkig hebben de leden van het ABP de mogelijkheid zich tegen de idiote en krankzinnige plannen van hun pensioenfonds te verzetten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.