Poetin: ‘Hoge gasprijzen kunnen overmorgen al worden verholpen als gebruik Nord Stream 2 vandaag wordt goedgekeurd’

De energiecrisis naar aanleiding van de hoge gasprijzen zouden overmorgen kunnen worden verholpen, als de Duitsers het gebruik van de Nord Stream 2-gaspijpleiding vandaag nog goedkeuren. Als dat is gebeurd kan er vrijwel direct 17,5 miljard kubieke meter extra Russisch gas naar de EU, zegt de Russische president Vladimir Poetin.

Met de goedkeuring van het gebruik van Nord Stream 2 zou er meer Russisch gas in kortere tijd beschikbaar komen voor de EU-lidstaten. De prijs van gas zou daarmee flink dalen. Een win-winsituatie zou je zeggen.

De EU ziet dit ‘misbruik’ van de hoge gasprijzen echter als een geopolitieke stunt van Poetin. Hij zou bewust gas achterhouden, zodat hij een betere onderhandelingspositie heeft voor de goedkeuring van Nord Stream 2. Het zijn echter de EU-lidstaten geweest die een beroerd energiebeleid hebben gevoerd. Zij hebben als het ware de oude schoenen weggegooid nog voor ze nieuwe hadden ontvangen.

De Dagelijkse Standaard

Het valt Poetin dan moeilijk kwalijk te nemen dat hij zich zo opstelt, want die probeert gewoon het onderste uit de kan te halen tijdens deze periode van hoge gasprijzen. Die gaspijpleiding is al gebouwd, dus logisch dat hij wil zien dat het ook in gebruik zal worden genomen. Dan kan de EU wel weer gaan krijsen dat het allemaal zo oneerlijk is, maar daar zijn ze toch echt zelf verantwoordelijk voor.

Door in te zetten op windmolens en zonne-energie, beide onbetrouwbaar qua energiezekerheid, hebben ze zichzelf in de voet geschoten. Vooral nu de vraag naar energie toeneemt, wat óók mede te wijten valt aan klimaat- en duurzaamheidsbeleid van de EU-lidstaten. Het is nogal kinderachtig om jezelf eerst afhankelijk te maken van Russisch gas, om vervolgens te gaan klagen dat je het gas niet meteen krijgt nu je het het hardst nodig hebt. Kom nou toch.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

‘Gelukkig’ beginnen de EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk ook door te krijgen dat kernenergie misschien toch niet zo’n slecht idee is. Helaas duurt het nog wel even voordat daar van geprofiteerd zal gaan worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. StemPzeweg

  100% pro Nordstream 2 en puur gekkigheid om dit niet zo snel mogelijk goed te keuren. EU snijd in hun eigen vingers en de burger die opgezadeld is met de rekening is de dupe. De haat voor Putin is groter dan de liefde voor de bevolking

  1. Xyz1234

   Hier zijn we het dan weer wel over eens. Open die pijplijn.

  2. RvdBe

   100% eens, open gooien die nordstream 2 we moeten immers toch van het gas af🤣
   Wie trapt er nog in die “vanhetgasafidioterie”?

 2. Joko

  Rusland-blackmail. dat is het. Maar ik geef Putin volkomen gelijk. Ik zou me ook niet als een kind laten behandelen door Europa. Ja, ik weet ook wel dat er Amerikaanse druk achter zit, maar de druk van Biden, die steeds meer op een lamme eend gaat lijken, kunnen we aan. De move van Putin is trouwens een grote waarschuwing: Hij kan onze economie lamleggen en dat op een moment dat het hem uitkomt.

  1. LifeBuddy

   Wat waarschuwing. We hebben geen gas nodig als de VVD het Volk aardwarmte geeft, wat geen drol kost. Maar, de VVD gaat gewoon door, met vervuiling van de aarde over de rug van onze kinderen.

   1. right

    Lifebubbel,
    Flikker toch op, surrealistische neuzelaar!

    1. LifeBuddy

     Arische sLinkse right criminele ondersteuner, flikker zelf op met je Reuzellaar vlek. sLinkse Kwal

  2. RvdBe

   De Russen beheren onze energie, de Chinezen de handel, de Amerikanen defensie en de eu de vluchtelingenopvang.
   Goeie verdeling!🤣

   1. Jack Flash

    Rvdbe ++++

 3. RvdBe

  Onze visionair Rutte had dit natuurlijk nooit kunnen voorzien, net als zijn grootste succes van zijn carriere de chantabele vluchtelingendeal met Erdogan, het wegbezuinigen van defensie omdat de Russische beer was geveld en zijn laatste succes, het kapot bezuinigen van de zorg.
  Allemaal de schuld van een ander.

 4. CZ

  Wat maakt het uit waar het gas vandaan komt, Polen zet haar hakken in het zand eens kijken wat de “eu” gaat doen om de burger te helpen, we weten natuurlijk allemaal wel dat de “eu” er niet voor de burger is…

 5. sonny

  Een verenigd west en oost Europa lijkt me wel wat, inclusief Russisch paspoort!
  Geen gezeik meer over immigratie, BLM, slavernijverleden, omvolking, vrouwenquotum, transgender etc, transitie/greendeal/windmolen/zonnepaneel, electrische auto geleuter!
  De EU/Brussel natuurlijjk meteen elimineren!
  Ja, dat lijkt me wel wat, en elke progressieve zeikbeer meteen naar Siberie verbannen!
  En alsook minder negroiden in de reclameblokken!
  Wat zou de wereld mooi kunnen zijn!

  1. sonny

   De VS is als leidende alliantiepartner is actueel waardeloos, de seniele Biden is niet in staat om een peuteropvang te leiden, laat staan de wereldorde in juiste banen te houden!
   Genoeg geleuterd, ik ga een wodka in schudden!

  2. dinaro

   hahaha @ Sonny
   Zou wat zijn 0-;

  3. sonny

   Weinig respons vandaag, opmerkelijk!

 6. Augustus

  “De EU ziet dit ‘misbruik’ van de hoge gasprijzen echter als een geopolitieke stunt van Poetin. Hij zou bewust gas achterhouden, zodat hij een betere onderhandelingspositie heeft voor de goedkeuring van Nord Stream 2.”

  Dat heet onderhandelen, als de nutteloze bureaucraten van de EU het allemaal zo goed geregeld hadden dan wisten zij dat dit te wachten stond.

 7. Monty

  Maar de hoge energieprijzen zijn toch het gevolg van de klimaat waanzing van het kabinet werd eerder vandaag toch beschreven.

  Hoe heeft het Russische gas hier dan invloed op de prijs.

 8. Appelstroop

  Je gaat niet honderden miljoenen mensen laten creperen ‘want Putin’. Gewoon die drol doorslikken, pijp openzetten en erkennen dat hij deze beurt van het politieke schaakspelletje heeft gewonnen. Volgende keer is de EU weer aan zet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.