Schokkende onthulling: ‘Facebook kiest bewust voor verspreiding nepnieuws en complottheorieën, want geld’

Door de onthullingen van een oud-medewerker van Facebook blijkt dat het social media bedrijf doelbewust in heeft gezet of het verspreiden van nepnieuws, desinformatie en complottheorieën. Dat genereert namelijk meer sociale interactie, waardoor er meer geld kan worden verdiend.

Facebook gebruikt, net als vrijwel alle andere grote social media platformen, een algoritme. Daarmee krijgen mensen informatie voorgeschoteld die past bij hun interesses. Op zich geen slecht idee om meer inkomsten mee te genereren, aangezien iedereen te zien krijgt wat diegene wil. Maar dat wordt een ander verhaal als mensen geïnteresseerd blijken te zijn in complottheorieën, nepnieuws en desinformatie.

Facebook, Google, YouTube en andere tech-giganten zeiden het probleem van de verspreiding van nepnieuws en complottheorieën niet te hebben voorzien. Toen het een daadwerkelijk probleem leek te zijn geworden, zeiden ze maatregelen te hebben genomen. We kennen allemaal de strijd die Twitter en Facebook voerden tegen voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump. Dat leverde ze behoorlijk wat (terechte) kritiek op, maar het viel niet te ontkennen dat ze in ieder geval actie ondernamen.

Facebook leek echter een andere weg in te zijn geslagen, als we de oud-medewerker mogen geloven, en actief in te zetten op de verspreiding van nepnieuws en complottheorieën. Zij beweert dat het bedrijf ‘keer op keer’ winst boven veiligheid verkiest, meldt RTL Nieuws. Beveiligingsmechanismes die zij na de Amerikaanse verkiezingen hadden ingebouwd, zouden te snel zijn uitgeschakeld. Aan de algoritmes die voor verdeeldheid zorgen zou niets zijn gedaan.

Dit gaat duidelijk verder dan niet genoeg je best hebben gedaan of de situatie niet hebben kunnen beteugelen. Het gaat hier om actieve maatregelen om verdeeldheid in stand te houden of zelfs te verergeren, puur om winst te kunnen blijven maken. Volstrekt immoreel gedrag!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En het probleem is ook nog dat dit het centrale verdienmodel van Facebook is. Dat pas je niet zomaar even aan. En actieve maatregelen, zoals Twitter nam, zijn ook niet wenselijk. Dan krijg je bedrijven die gaan bepalen wat waar is en wat niet, of wat ‘polariserend’ is en wat niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Nostradamus

  Dat krijg je als de M S M geen objectief nieuws brengt. Dan gaan mensen alternatieve kanalen zoeken. Maar eerlijk, als je jouw nieuws zoekt op FakeBook, dan ben je direct al niet goed in je knar.
  Beter ben je thuis op DDS. Die laat wel een eerlijk tegengeluid zien tegen de M S M die halve waarheden overgiet met extreem linkse sausjes. Yuk!
  De M S M zetten zelfs trôllênlêgêr in om verdeeldheid te zaaien. Ze werken voor de elitaire regenten, die zijn voor hun nuttige idioten.

  1. Hendrik_Groen

   “Beter ben je thuis op DDS. Die laat wel een eerlijk tegengeluid zien.”
   😂😂😂

   1. vlekkenoplosser

    je hoeft hier niet te zijn strónt vlé®k. Je mag gewoon oprotten hufter. Niemand zal je verbale diarree missen strónt vlé®k

    😂😂😂

   2. vlekkenoplosser

    je hoeft hier niet te zijn strónt vlé®k. Je mag gewoon oprotten hufter. Niemand zal je verbale diarree missen strónt vlé®k

    😂😂😂

   3. Fouwels

    Echt hè Vlek, binnen drie seconde geeft die vunzige steenpuist het weg! 🙂

 2. Monty

  Wie bepaalt wat nepnieuws is?
  Voor de één is het de waarheid voor de ander een complot.

  1. Mistgabel

   De gesponsorde factcheckers…

   1. Mistgabel

    Of wc-eend h*tps://euvsdisinfo.eu/

 3. Augustus

  Het verschil is dat Facebook nooit zichzelf market als nieuwsbron en niet zelf nieuws produceert, dat doen o.a. CNN en NOS wel wanneer zij propaganda verspreiden.

 4. Fouwels

  Voorlopig zijn ze uit de lucht, lang leve Mewe!

  1. Mr.blauw.sky

   Onzin, vlokje.

   1. usb3.0

    Vlokje onzin

    1. Mr.blauw.sky

     Nee hoor, jouw reactie bevestigt tas je het nieuws niet gevolgd hebt..

     1. usb3.0

      Nee hoor dat die jij niet

     2. Fouwels

      De smeltende sneeuwvlok, het boze altertje van de steenpuist.

      Waar is Bukman eigenlijk?

     3. usb3.0

      🥸

     4. Mr.blauw.sky

      Ja hoor, en jouw ontkenning bevestigt mijn gelijk.

 5. Vit

  Faeces book, dat was het al in den beginne, net als de NOS trouwens maar die is altijd zo geweest met soms lachwekkende berichten door gespartel als het uitkwam, zoals geval Putin die een BBC verslaggever niet te woord zou hebben gestaan, vakkundig er tussen uitgeknipt dat dan weer wel zoals RT bewees.

 6. Vit

  Het was wel lekker rustig vanavond voor mijn vriendin en mij doordat haar dochter wat anders was gaan doen bij wie gewoonlijk dat pleurisding aan haar hand lijkt te zijn vast gegroeid.

  Ik denk wel eens: die bedenker van Faeces book en whatsapp wordt bedankt.

 7. tourist1138

  Psyop. Soros backed whistleblower. Zegt dat er meer censuur moet komen om de klant van fake news te weren. Geeft de algoritme de schuld terwijl het zuckerberg is. Hete adem in de nek? Vooruit lopen op de komende herrie die gaat komen over manipulatie van landen.

 8. tourist1138

  Psyop. Soros backed whistleblower. Zegt dat er meer censuur moet komen om de klant van fake news te weren. Geeft de algoritme de schuld terwijl het zuckerberg is. Hete adem in de nek? Vooruit lopen op de komende herrie die gaat komen over manipulatie van landen.

 9. PG

  Alsof we dat allemaal nog niet wisten.

  Sociale media is 10% OK en 90% puur slecht – in vele opzichten.

 10. Bes Tolen

  De organisaties, die de ergste meest onwaarschijnlijke nepverhalen brengen, worden door de meeste mensen aangehangen. Dat ondermijnt het vertrouwen in de mensheid en dat is nu net de bedoeling. Dat gaat altijd door. Ondertussen ligt de macht al eeuwen bij hen. En niet bij echte democraten, voor zover ze bestaan en die trouwens vaak geen benul hebben.
  Trump c.s. wisten van tevoren wat hen in die regeringsperiode zou over komen. Tijdens de verkiezingen in 2016 konden ze hun kaarten nog grotendeels uit spelen. De grove leugens van die kant, die de Democraten steunt, werken al heel lang. Vooral de regering Wilson heeft de wereld kapot gemaakt. Dat wordt nog nooit hier begrepen en nog minder in het grootste slachtoffer Duitsland. Stelletje stomme eenden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.