BIJ1 wil dodenherdenking Amsterdam schrappen: “In de basis racistisch en onvolledig”

Het hard linkse BIJ1 laat haar woke-agenda nog maar eens doorschemeren in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van aankomend jaar. In het conceptverkiezingsprogramma staat namelijk een nogal opvallende passage: voor de Nationale Herdenking op vier mei is geen plek meer in de huidige vorm. De herdenking zou namelijk racistisch zijn en bepaalde thema’s onbelicht laten.  

De woke-rebbelen in van de Amsterdamse afdeling van BIJ1 maken zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart van volgend jaar. Een van de belangrijkste thema’s lijkt de dekolonisatie te zijn van onze nationale herdenkingsdag, dat meldt AT5:

“De 4 – 5 mei herdenking is in de basis racistisch en onvolledig. Daders worden teveel gecentreerd en er wordt geen verantwoordelijkheid genomen voor Nederlands oorlogsgeweld en medeplichtigheid aan internationale terreur: Nog steeds worden Indonesische, Surinaamse, Koreaanse, Iraakse etc. slachtoffers van Nederlanders (of door Nederland ondersteund) oorlogsgeweld niet herdacht.”

Er zou namelijk geen ruimte zijn voor verzetshelden uit voormalig Nederlandse koloniën, en omdat de herdenking dus niet inclusief genoeg is wil BIJ1 het in de huidige vorm het liefst schrappen.

“Zolang dit het geval blijft, biedt Amsterdam geen plek aan deze herdenking”

De Amsterdamse BIJ1-fractievoorzitter was er als de kippen bij om te melden dat het standpunt wellicht iets te bot is geformuleerd en dat de partij het niet direct wil verbannen. Wel moet het inclusiever worden: “Dit lijkt er voor sommige mensen misschien op dat wij de Nationale Herdenking niet in Amsterdam willen, maar dat is niet zo. De herdenking moet inclusiever. Als er solidariteit is met alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waarom gaat het op De Dam dan nooit over de vier miljoen Indonesische slachtoffers die om het leven kwamen door de Japanse bezetter?”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De reactie doet vermoeden dat men bij BIJ1 überhaupt nooit aanwezig is geweest bij de herdenking op de Dam want er wordt, gelukkig, vaak genoeg stil gestaan bij het leed in de overzeese gebieden. Maar afijn, dat past natuurlijk niet in het narratief dat Nederland een verschrikkelijk land is dat door en door racistisch is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Piet Paaltjens

  Bij1 wil de dodenherdenking helemaal niet schrappen. De kop van dit artikel klopt dus niet.

  1. dumbfarmer

   true, ze willen em omtoveren tot een herdenking van.. weet ik veel.. moeten we dalijk allemaal met een regenboog vlag met onze vuist omhoog staan op de dam?
   Een grovere belediging aan het adres van de omgekomen personen waarvoor die dag is ingericht kan ik me bijna niet bedenken.
   Dat die idioten zich niet realiseren: je zou mee moeten doen en een enorme dank u wel moeten zeggen aan het adres van de gevallenen, die hebben er voor gezorgd dat die lui in de eerste plaats die achterlijke idioterij kunnen spuien constant, voor hetzelfde geld spraken we nu allemaal russisch, en geloof maar niet dat die deze onzin vreten.

  2. Trithing

   Jawel dat willen ze natuurlijk wel net als onze cultuur verkrächten waar jij zo’n voorstander van bent, willen ze ons volledige historie wissen.

  3. Marcoweer

   Ook andere oorlogen misstanden op die dag herdenken is schandalig. Die dag 4 mei , de dag voor bevrijdingsfeest is in het leven geroepen ter nagedachtenis alle gevallen slachtoffer in WOII. Er zijn vele dagen en feestdagen die specifiek over 1 gebeurtenis gaan. WOII is een dusdanig ingrijpende gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis dat dit blijvend herdacht moet blijven opdat het nooit vergeten word. Deze dag is 4 mei. Zullen we dat kuttiekuttie festival ook maar veranderen om er andere dingen bij te halen om te vieren want echt inclusief is dat festivalletje niet.

 2. rasecht wappie

  Ik krijg nu toch echt spontane oprispingen van moordneigingen bij het lezen van dit bericht…en dan dan ben ik niet eens een inwoner van amsterdam.
  En helemaal schrappen of er aanpassingen aan doen maakt voor mij geen verschil.
  Gewoon afblijven, laten zoals het is en was.

  1. Piet Paaltjens

   Mensen die regelmatig worden overvallen door spontane moordneigingen wordt psychotherapeutische hulp aanbevolen.

   1. dumbfarmer

    ik zou dat willen omdraaien.. waarom wordt niet gekeken naar de opwekker van die irritatie?
    Ik kan me herinneren dat op het schoolplein de etterbak (zoals bij1) die het bloed onder ieders nagels trok een keer goed op zijn donder kreeg, niet degenen die zich mateloos er aan irriteerden. En dat gebeurde dan voordat de zaak escaleerde, niet achteraf, waarbij degene die dan escaleert aangesproken wordt en de etterbak lachend er bij weg loopt.

   2. Xyz1234

    Mensen met een minderwaardigheidscomplex dat ze proberen te projecteren op anderen wordt ook psychische hulp aanbevolen. Zowel in hun eigen belang als dat van de samenleving. Dus zoek hulp voor u dingen doet die onomkeerbaar zijn.

  2. Magyar

   Ik ook, wat mij betreft wordt dat ultra linkse ongedierte massaal over de kling gejaagd.

   1. Eppo123

    Eens, afschaffen BIJ1

   2. Piet Paaltjens

    Van Magyar is deze psychische problematiek ook bekend. Helaas betreft het een zorgmijder.

    1. Magyar

     Als het je troost biedt, wat mij betreft wordt jij heel langzaam gemarteld, de dood ten gevolge hebbende!

     1. Piet Paaltjens

      Q.e.d.

  3. dumbfarmer

   eens.. dat ze opdonderen met hun gedram. Dat ze eens gaan kijken wat ze zelf uitvreten.. soekarno en bouterse zijn hier al genoemd, maar daar hoor je ze niet over.
   Gewoon uiterst irritante gelegenheids subsidie trekkers, meer zijn het niet.

 3. sonny

  “Indonesische slachtoffers die om het leven kwamen door de Japanse bezetter?”
  Ik zou zeggen: Simons ga je verhaal halen in Japan en bedenk dat tiran Soekarno, ook al een lastpak met negroide hoogmoedswaanzin, zijn eigen volkmisdeelde!
  Het is allemaal een pot nat met die “noir people”.
  Geef een uitkeringsgerechtigde negroide vrouw/man een C&A kostuum van €70, en hij denkt een wereldfiguur te zijn, Amsterdam loopt er vol van!

  1. right

   Sonny@
   Bouterse ook zo’n empatische, vriendelijke ‘donkere-volksleider’
   Geef ze een vinger, en de dierlijke instincten krijgen de overhand!
   Dat uitschot der mensheid deinst nergens voor terug!
   En dan maar zeiken over een ‘slavenverleden’!
   Zum kotzen!

   1. sonny

    Right,
    Ze willen in Nederland naar een multi-negroide samenleving toe werken!
    Genieten van de uiteraard door blanken opgerichte/ingerichte welvaartsstaat!
    Alhoewel deze luxe al stevig is beschadigd door de blackies!

    1. right

     Only white is beautiful!

    2. Piet Paaltjens

     Dit zieke gebral heeft uiteraard niks met racisme te maken.

     🤮

     1. Piepertje

      Nee hoor! Dad doen we allemaal om speklapje op de kasd te jachen.

     2. Trithing

      Pietje maakte het graag racistisch

 4. Adriaen van Bergen

  Bij1 heeft maar één maat: De kleur van je huid. Daarmee zijn zij de laagste racisten die er bestaan.

  1. Woordkunst

   En dat heeft ALLES met racisme te maken, Pietje Paalslikker mag voor de verandering eens lekker stil zijn…..

 5. Joko

  Bij1 wil de dodenherdenking niet schrappen, nee Bij1 wil de dodenherdenking veranderen. De groepering noemt een hele serie landen op waar Nederlanders al of niet in oorlogshandelingen mensen hebben gedood. Inderdaad. Echter, in Nederland herdenken we ‘onze’ doden en niet die van andere landen. In Suriname, Korea, Indonesie, Irak en weet ik niet waar wordt er geen seconde aan de gedode Nederlanders gedacht, in Duitsland overigens ook niet. Correct, want dat hoort niet bij het herdenken dat we al land en als Nederlander doen. ALs mevrouw Simons dicht bij huis wil blijven, zou ik haar willen adviseren de vermoorde mensen van de beruchte decembermoorden te herdenken. Bouterse doet dat beslist niet.

  1. dumbfarmer

   en dan vooral graag in dat land daar! kijken hoe dat op prijs gesteld wordt dan daar…

 6. dumbfarmer

  dat die apen mij eens uitleggen wat het omkomen van iedereen in oorlogsgebied, die voor vriend en vaderland gestorven zijn, racistisch is..
  Laat die lui maar even hier langs komen voor een grondige discussie er over. gewoon walgelijk en mateloos irritant die idioten.

 7. Ritter

  Steeds grotere en agressievere groepen migranten uit Afrika en het Midden-Oosten proberen de afgelopen weken de Pools-Wit-Russische grens te bestormen.

  ht*ps://www.youtube.com/watch?v=3FpMLTrV0qQ

  1. Piet Paaltjens

   De xenofoob Ritter geeft weer toe aan zijn dwangneuroot.

   1. Hardline

    Dwangneurose

    Of was dit een opzettelijke verschrijving en beschouwt Piet P. zich als de dwangneuroot van Ritter…

    En zoek de betekenis van xenofobie eens op, je zet je jezelf weer voor een deel van je achternaam

  2. Magyar

   Dat ongedierte dient volkomen te worden uitgeroeid!

   1. Nostradamus

    Gewoon terug duwen naar WIT Rusland. Beter nog, al het tuig wat al hier is mee terugduwen naar WIT Rusland. Maken we het een WIT Russich probleem.

 8. RS

  De herdenking is toch voor ALLE omgekomenen ?

 9. Steiner

  Voor dit ongedierte (incl. 24/7 gestoorde) zou je bijna de veewagens weer naar het oosten laten rijden.

 10. Woordkunst

  Racïstisch en önvölledig?

  Klïnkt äls een perfecte omschrijvïng van bïj1 gerääpt zöötje

  Allemääl räcisten die niet völledig in dë bövenkamer zijn

 11. Drostemannetje

  Laat ze maar roepen, he gekker hoe beter. Misschien gaan dan die linkse sukkels met een bord voor hun kop een keer nadenken. Links is op zelfvernietiging uit.

 12. Kharm

  Hebben ze in de Cariben geen Eiland waar ze dat zelf ongestoord kunnen organiseren, of is dat niet aantrekkelijk zonder subsidie waar de organisatoren een leuke cent aan over houden

 13. tata

  Republiek Amsterdamistan bekijkt het maar. Groot hek eromheen.

  1. Jannes46

   En een mijnenveld en bordjes “Waarschuwing, u nadert 020-Gaza”.

 14. Marcoweer

  Dan zal dat partijtje toch wel geschoffeerd worden door alle andere partijen en de rug toegekeerd worden als mevrouw Simons spreektijd in de kamer heeft. Ik bedoel als een vergelijk van een periode voorafgaand aan de oorlog al zoveel afschuw opwekt dan moet dit toch wel te walgelijk voor woorden zijn hoe kwetsend voor alle nabestaanden van slachtoffers gevallen in de oorlog. Wie Bij1 nu nog serieus neemt en niet voor een verbod pleit is wel heel erg hypocriet.

 15. HD

  Sletvana moet begrijpen dat ook zij voor het tribunaal gesleept kan / zal worden, en dan wel als eerste.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.