Nederlandse treuzelpartijen laten zich niet opjagen door snelle formatie Duitsland: ‘Als we meer tijd nodig hebben, dan nemen we die’

Terwijl we in Nederland inmiddels al méér dan 250 dagen aan het formeren zijn, gaat het bij onze oosterburen een stuk sneller. Na vijf weken formeren laten de Duitsers zien dat een snelle formatie met flink wat polderen best mogelijk is. Politieke leiders van Nederlandse partijen reageren nogal laconiek op de Duitse formatie, want zij willen namelijk wél de tijd nemen. 

Terwijl men in Nederland altijd laatdunkend keek naar de trage en oeverloze formatiepogingen in België, hebben we inmiddels deze ‘Belgische toestanden’ eigen gemaakt. Nederland zit al meer dan 250 dagen zonder missionair kabinet. Duitsland laat zien dat snel formeren, met partijen die ver uit elkaar staan, wél mogelijk is. Na vijf weken staat er al een nieuwe coalitie klaar.

Mark Rutte zei drie weken geleden nog dat hij ‘wilde winnen van de Duitsers’ wat betreft formeren, maar dat is jammerlijk mislukt. Het AD vroeg onderhandelende partijleiders om een reactie, maar het kreeg alleen wat verzuurde opmerkingen terug. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans liet het volgende weten:

“Ik ga geen deadline stellen. Uiteindelijk is het belangrijk dat het een goed regeerakkoord wordt. Als dat iets meer tijd nodig heeft, dan nemen we die.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Wat dat ‘goede regeerakkoord’ betreft: de VVD zal, zoals zo vaak, veel water bij de wijn doen. Het lijkt er sterk op dat de ChristenUnie en D66 elkaar dwars liggen op bepaalde dossiers. Maar wanneer deze impasse wordt doorbroken kan Nederland zich eindelijk opmaken voor een herhaling van Rutte III.

Ondertussen lijkt de vorming van een nieuw kabinet in 2021 steeds onwaarschijnlijker. Maar nieuwe verkiezingen zullen ook geen optie zijn, het partijkartel lijkt zich met hand en tand te verzetten tegen dit idee. Dus het zou niemand moeten verbazen als de formatie uiteindelijk (bijna) een jaar in beslag zal nemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  “Duitsland laat zien dat snel formeren, met partijen die ver uit elkaar staan, wél mogelijk is. Na vijf weken staat er al een nieuwe coalitie klaar.”

  We zouden een evident voorbeeld aan Duitsland kunnen nemen wat betreft het kiesgedrag, de federale staatsstructuur en het soort kiesstelsel. En politici aan het feit dat Duitse partijen ook nog ergens voor staan. Dat is dan toch het enige in het buitenland waar we jaloers op kunnen zijn.

  Op termijn zou Nederland een federale staat moeten worden met een kiesstelsel dat bestaat uit een mix van evenredige vertegenwoordiging en het First Past the Post system. Daarbij zullen ook de onvermijdelijke fusies van partijen moeten komen. De functie van premier kan dan worden vervangen door de positie van een presidentiële minister-president, een Nederlandse Kanzler. En de Eerste Kamer door een raad van provincies.

  We hebben een politiek systeem dat niet is ingericht op zeventien en een half miljoen Nederlanders. De samenleving is daar te groot en dynamisch voor.

  1. Woordkunst

   Snoeien in de wirwar van al die partijtjes zou ook wel eens kunnen helpen, het is nu veel te versplinterd.
   En laat zowiezo de top 3 van grootste partijen de bulk van het kabinet worden.
   Kap met de dealtjes
   Kap met het gekonkel
   En kap met dat infantiele geneuzel met “kwetsende woordjes”

   1. Meriadoc Brandebok

    De drie grootste partijen zijn getalsmatig middelgrote partijen. De VVD heeft 34 zetels, D66 heeft er 24 en de PVV 17. En dan zit men daar ook nog het probleem met onderlinge uitsluitingen. Dus het klinkt wel mooi om de grootste partijen de kern van het nieuwe kabinet te laten vormen, maar dat gaat ook niet werken.

    Zo blijft het aanmodderen. Nederland wordt onbestuurbaar.

 2. Marcoweer

  Waarom zouden ze haast maken het gaat ze zo wel best.

 3. Joko

  Misschien heeft de regering eens geluisterd naar een gerommeerde Duite arts. Hij opent ons de ogen. Wie het Duits machtig is verwjs ik naar de site.

  h**ps://odysee.com/@Ausbruch-aus-der-Bananenrepublik:2/chefarzt-sagt-seine-meinung:b

  Ook sterk aanbevolen voor de prikliefhebbers..

  1. por favor no borres

   gnet-research.org/2021/02/17/odysee-the-new-youtube-for-the-far-right/

   1. Joko

    En nu nog even luisteren, zodat je weet waar het over gaat. Dat is wel zo intelligent.

    1. Woordkunst

     Porretje pindabrein is weer op dreef

 4. Meriadoc Brandebok

  In Duitsland bezit men een kiesstelsel dat de grote partijen bevoordeeld, doordat zij meer zetels krijgen dan waar zij proportioneel gezien recht op hebben. De andere partijen krijgen dan automatisch zetels ter compensatie. Daarnaast is er een kiesdrempel van 5%.

  In Nederland moet men niet aan een kiesdrempel denken. Maar wat nou als Nederland een federale staat wordt met in elke provincie een eigen minister-president en tot op zekere hoogte ook een eigen wetgevingsbevoegdheid. In bepaalde provincies van de biblebelt zouden partijen als de SGP en de CU, die de kiesdrempel niet halen, dan wél de dominante kracht zijn en altijd de premier en vicepremier mogen leveren, omdat zij daar electoraal gezien de meeste ruggesteun hebben.

  Deze kiezers zouden op landelijk niveau dan strategisch voor een grotere partij kunnen kiezen (bijvoorbeeld SGP-ers en CU-ers stemmen op het CDA) omdat de kleine partijen op deelstaatniveau reeds de meeste van hun belangrijkste standpunten (zoals het landbouwbeleid bijvoorbeeld, of wat medisch-etische gevallen) kunnen waarmaken. Landelijk kan men dan op een partij stemmen die hun belangen dan meer in grote lijnen behartigd. Was een populistische partij als BBB wel ontstaan als op lokaal niveau een door overwegend door boeren gekozen minister bijna het volledige landbouwbeleid contröleerde?

  Een interessant gedachte-experiment om eens over na te denken. De versnippering komt doordat mensen zich niet meer vertegenwoordigd voelen door de grote partijen. Als hun eigen kleine partijen lokaal meer te zeggen hebben, en daar tegelijkertijd juist wel groot zijn, zou dat m.i. het politieke landschap flink verschuiven in het voordeel van een meer overzichtelijk landschap.

  1. right

   Meriadoc@
   Nederland een federale staat, onder toezicht van de “ultra-linkse” EU dictatuur?
   Om vervolgens lastige dissidente groeperingen in verscheidene landen tot orde te roepen, middels een toekomstig alles overkoepelend EU leger dan wel een alsook nog op te richten federale politiedienst!
   Nee, da’s ook niks!
   Dan liever een nationalistische autocraat met sympathie en mededogen voor de blanke Europese bevolking!

 5. right

  Het is moeilijk een kabinet te vormen?
  Ja nogal wiedes, het liberale gezichtsverlies van de VVD moet binnen de perken blijven, de achterban is al erg onrustig!
  De VVD moet immers ook vooruit kijken, om bij de volgende verkiezingen niet te worden gereduceerd tot een flut minipartijtje!

 6. Joko

  Door de MLM en prikkofielen wordt Israel als voorbeeld gesteld van wat goed is, namelijk boosteren en doorprikken. Welnu, deze droom kan als nachtmerrie worden aangeduid, omdat onthutsende cijfers laten zien dat Israel de vijfde corona-aanval meemaakt. Dit leidt tot paniek en grote onzekerheid bij de Israelische autoriteiten die nu als kippen zonder koppen rondrennen en zich wanhopig afvragen hoe hier een einde aan kan worden gemaakt. Wist onze regering hier al van af omdat ze aarzelend zijn in hun volgende schaakspel-zet?

  1. Woordkunst

   U verdenkt het kabinet van vooruit denken?

   1. Joko

    Nee, eigenlijk ook niet. Dat was teveel eer… Zal niet meer voorkomen….

 7. dumbfarmer

  stel je voor.. ze zijn ineens missionair..
  die clowns hebben ook door dat de seconde dat ze missionair zijn, dat ze de laan uitgestuurd kunnen worden omdat ze dan wel verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun wanbeleid.
  Rutte zei het letterlijk, maar lachtte het weg: ze hebben demissionair meer macht!
  En die willen ze gewoon houden. zou me niks verbazen als deze klucht zo door blijft hobbelen tot minstens ergens volgend jaar, domweg omdat ze er mee weg komen.
  En ondertussen kunnen ze alles ‘controversieel’ verklaren waar ze geen zin in hebben…

 8. Piet Paaltjens

  Het regeerakkoord in Duitsland belooft een omwenteling op het punt van inkomensverdeling en klimaat en is zeer pro-EU.
  Dat lijkt me een mooie inspiratie voor ons komende kabinet.

  1. Joko

   Als links (SPD en Grün) iets zegt, is dat whishfull thinking, niet gespeend van enige rationele logica. Nog een geluk dat een FDP (Lindner) Minister van Finanzen wordt. Een beetje hoop blijft…

 9. GewoonJohan

  De schrijver van dit stukje begrijpt het niet helemaal geloof ik.
  De partijen WILLEN niet formeren want dat komt ze wettelijk gezien niet zo goed uit.
  Dit was een coalitie dat heeft moeten aftreden door corruptie en incompetentie, maar uiteindelijk nog steeds zitten waar ze zaten.
  De (EU) agenda van die coalitie was al geplant dus om nu allemaal veranderingen in de formatie te maken is allemaal zo’n gedoe.
  Bovendien komt het dit demissionaire kabinet ten goede dat zij er nog steeds zitten.
  Het blijkt dat ze alles kunnen doen en laten wat ze maar willen, ook al valt dit niet te rijmen met de normale regels.
  Ze zijn immers al afgetreden dus je kunt ze nergens meer voor verantwoordelijk houden.

  Ze gijzelen dus doelbewust de formatie zodat ze hun beleid kunnen doordrukken dat zij van hun bilderbaasjes hebben door gekregen.
  Er zou eigenlijk een wet moeten komen die moet VERPLICHTEN dat nieuwe kabinets formatie MOET worden gevormd binnen een bepaalde tijd.
  Laten we zeggen binnen 6 weken, of anders nieuwe verkiezingen uitschrijven.
  Op die manier kun je een formatie gijzeling tegengaan.

  1. september

   In israel moet het binnen 3 maanden ,krijg je wel veel verkiezingen.En hoe meer hoe lager de opkomst

 10. HenC

  Rutte is te druk met het invoeren van 2G en gebruikt daarvoor elke demagogische truc die hij kan bedenken, daarom heeft hij geen tijd voor de formatie. Hij weet trouwens dat hij toch wel blijft zitten. Het is veiliger vanuit de demissionaire positie, daarmee kan hij alles afweren en gewoon doen wat hij wil.

  1. Piet Paaltjens

   Ik heb eerder de indruk dat Rutte de invoering van 2G zo lang mogelijk probeert te vermijden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.