shutterstock 2256646461

Koninklijke kolderiek: Kroonprinses Amalia stort absurde onkostenvergoeding niet meer terug

Binnenlandmei 08, 19:00
Kroonprinses Amalia heeft aangekondigd dat ze vanaf 1 januari 2025 de grondwettelijke onkostenvergoeding die haar toekomt, niet langer zal terugstorten. Dit besluit is gebaseerd op de noodzaak om voorzienbare kosten te dekken die gepaard gaan met haar toekomstige rol als staatshoofd, inclusief de kosten voor een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf. De aankondiging kwam in een brief van demissionair premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer.
De beslissing om de onkostenvergoeding te behouden, terwijl ze haar inkomensbestanddeel tot het einde van haar studie blijft terugstorten, heeft de afgelopen dagen veel discussie veroorzaakt. Het is een opmerkelijke koerswijziging, gezien Amalia's eerdere standpunt. In juni 2021, een paar maanden voor haar 18e verjaardag, had ze aangekondigd af te zien van haar toelage, met als argument dat ze weinig als tegenprestatie kon stellen en andere studenten het financieel moeilijk hadden, vooral tijdens de pandemie.
De aangegeven reden voor het behouden van de onkostenvergoeding is de voorzienbare noodzaak om kosten te dekken die voortvloeien uit haar toekomstige rol als staatshoofd. Dit omvat onder meer de kosten voor een secretariaat en de noodzaak om te voorzien in een geschikte woon- en werkruimte. Deze uitgaven worden als essentieel beschouwd voor een zelfstandige en onafhankelijke invulling van haar functie als Kroonprinses en ter voorbereiding op haar toekomstige rol als koningin.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
Het feit dat Amalia's veiligheid niet uit deze toelage wordt gefinancierd, maar apart wordt bekostigd, is benadrukt door premier Rutte. Dit punt is van belang gezien de bekendmaking in 2022 dat Amalia ernstig wordt bedreigd.
Hoewel in eerste instantie haar beslissing om het bedrag terug te storten als sympathiek werd gezien, kaatst de bal zich nu net zo hard weer terug. Het lijkt erop dat het niets meer is geweest dan even deugen – zeker na die fiasco met het snoepreisje naar Griekenland midden in de coronapandemie toen heel Nederland opgesloten thuis zat. Het Nederlandse koningshuis is een van de rijkste families ter wereld en de redenen waarop de beslissing van Amalia nu wordt teruggedraaid zijn enigszins discutabel te noemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten