De spoeling is dun bij de politie: ‘Coronaregels en vuurwerkverbod geen prioriteit tijdens jaarwisseling’

De politie maakt duidelijk dat zij zich tijdens de jaarwisseling voornamelijk bezig zullen houden met het beschermen van hulpverleners, in plaats van het handhaven van de coronaregels en het vuurwerkverbod. “We kunnen niet achter iedereen aan lopen en zullen keuzes maken”, zegt politiechef Willem Woelders.

De politie laat ook dit jaar weer merken dat de spoeling behoorlijk dun is. Zij snappen ook wel dat het vuurwerkverbod in de praktijk niet overal zal worden nageleefd en dat er ook heus wel feestjes zullen zijn met meer dan vier gasten. De jaarwisseling zorgt altijd voor problemen en excessen en de politie probeert er dus voor te zorgen dat hulpverleners zoveel mogelijk worden beschermd, terwijl ze de coronaregels en het vuurwerkverbod maar even laten voor wat het is.

Dat betekent ook dat de politie eenzelfde jaarwisseling verwacht als vorig jaar. De enige uitzondering is dat ze dit jaar meer verzet van actiegroepen verwachten die tegen de lockdownmaatregelen zijn. En omdat er door de politie is geconstateerd dat het illegale vuurwerk dit jaar wéér zwaarder is dan voorgaande jaren, is er wat hen betreft alle reden tot zorg, meldt NU.nl.

“Er zullen altijd mensen zijn die zich niet aan de regels houden. De norm is helder. We kunnen niet achter elk bommetje aan wat er gegooid wordt. Maar als de openbare orde wordt verstoord en mensen gevaar lopen, dan lopen daders de kans te worden aangehouden of ze krijgen een boete”, zegt Woelders tegen NU.nl.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En de door de politie gekozen strategie lijkt ook het beste te zijn voor iedereen. Een beetje vuurwerk hier en daar en een feestje bij mensen thuis is wat dat betreft broodnodig, want iedereen zoekt sociaal contact en een uitweg uit deze malaise. Helaas zijn er ook mensen die zwaar gefrustreerd zijn en dat niet op die manier kunnen kanaliseren, waardoor ze zich richten op vandalisme en agressie tegen hulpverleners. En dat is iets wat voor de coronapandemie natuurlijk ook al een probleem was. Het is te hopen dat de politie dit keer echt keihard in gaat grijpen, want dat mag wel eens afgelopen zijn. Met alleen boetes komen we er niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. KippiX

  Als er nou echt zo’n killervirus aan het huishouden was dan was de berichtgeving van de politie net iets anders geweest denk ik.

  1. Baco

   Dat is er natuurlijk niet, erger nog, men is het in Nederland blijkbaar helemaal eens met deze lockdown, wat we ook zien zijn de propagandaspotjes over vuurwerk..

 2. Eppo123

  Wij hebben nog enkele duizenden mensen met een groen uniform aan, die kunnen dat mooi inwisselen voor een blauw uniform en dan de straat op. Vervolgens eerst slaan en dan vragen stellen. Wie niet horen wil moet maar eens voelen. Wie van de arrestanten hier illegaal verblijft meteen het land uitgooien. Idem met de kanslozen in Ter Apel. Maak daar maar een opvang voor Nederlandse daklozen van.

  1. KippiX

   Ik ben voor!

 3. hans-e-pans

  Eindelijk begint het bij dat soort organisatie zoals de politie nadat het lange tijd gekraakt en gekreund heeft te scheuren en te breken.

 4. Adriaen van Bergen

  Ik snap inmiddels waarom ze in de VS “defund the police” roepen.
  Het zijn zelf zware criminelen.

 5. 56RdK

  De politie is letterlijk en figuurlijk uitgehold door jarenlang verkeerd regeringsbeleid, waarin dankzij de gerechtelijke macht de aso en crimineel slachtoffer is en slachtoffer dader. Wat door het verachtelijke woke- en deugbeleid alléén maar is verergert.

  Wat @Eppo123 hier ook al schreef, leger inzetten en even laten voelen wie de baas is. Is het voor eens en altijd over.
  Maar neen, m o g e l i j k een boete, m o g e l i j k. Maar wél schadeposten in de miljoenen …….

  En ja, Amnesty, het College voor de Rechten van de Mens, de Ombudsman en meer van die gesjeesde clubs zullen geheid de gehele dag erna de aandacht van onze ‘objectieve’ media hebben, want rascisme, discriminatie, achterstelling …

  En het volk? Dat blijft als dom, héél dom stemvee stemmen op CDA, CU, D66, GL, PVDA, VVD.

 6. 56RdK

  “Zij snappen ook wel dat het vuurwerkverbod in de praktijk niet overal zal worden nageleefd en dat er ook heus wel feestjes zullen zijn met meer dan vier gasten. De jaarwisseling zorgt altijd voor problemen en excessen”

  Gelukkig is het nu geen 1940-1945, toen dit land zuchtte onder de dwang van de moffen …. want die wisten wel raad met overtreders ….

  Neen, we hebben nu te maken met handhavers met een handtasje, liefst in de kleur roze …

 7. Collectie

  Nu gaan alle ongehoorzame gevaccineerden met hun QR naar België met als gevolg dat de kans bestaat dat de lockdown langer duurt en de zorg overbelast raakt

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.