Kan wel! Zorginstellingen regio Rotterdam-Rijnmond zetten tientallen mbo- en hbo-studenten in om zorg te ontzien

Het kabinet en menig Twitteraar was er altijd van overtuigd dat zorginstellingen geen enkele vorm van hulp konden krijgen, buiten gekwalificeerde werknemers om. In de regio Rotterdam-Rijnmond bewijzen scholen en zorginstellingen ze het tegendeel. Maar liefst honderd mbo- en hbo-studenten gaan deze kerstvakantie als ‘zorghero’ aan de slag om zorgpersoneel te ontzien en de druk op de zorg te verlichten.

Het is bijzonder triest dat zorginstellingen zich genoodzaakt voelen om een beroep te moeten doen op studenten, maar goed, het is niet anders. Beter dan niks, toch? De zorginstellingen in de regio Rotterdam-Rijnmond zullen wel haast een gat in de lucht springen, want er hebben zich al tientallen studenten aangemeld.

En het gaat hier niet om een beetje lullig de stagiaire uithangen en de hele dag koffie halen. De studenten worden daadwerkelijk aan het werk gezet, zo meldt Rijnmond.nl. “Het bijzondere is dat onderwijsinstellingen hebben aangegeven dat de studenten lesdagen vrij krijgen om inzetbaar te zijn. Ook verdienen ze studiepunten. Dat is ook wat waard”, vertelt Hoogmoed over de samenwerking met de scholen. De studenten komen van het Albeda College, Zadkine en de Hogeschool Rotterdam.

De Dagelijkse Standaard

De studenten worden ingedeeld op basis van ervaring en hoever ze in de opleiding zijn. Moet je toch eens nagaan hoeveel werk dit het reguliere zorgpersoneel gaat schelen? En voor de volstrekt onervaren studenten zijn er allerlei mogelijkheden om patiënten te vermaken tijdens de kerstvakantie en de paar weken erna.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Eigenlijk zou dit in heel het land moeten worden uitgerold. Het kabinet vertikt het om meer ziekenhuispersoneel op te leiden of andere maatregelen te nemen om de zorgcapaciteit nog enigszins op peil te houden, dus dan moet het maar over een andere boeg worden gegooid. Dit is de perfecte gelegenheid voor studenten om een bijdrage te leveren en ervaring op te doen. En zo blijft de schade die dit kabinet met het coronabeleid heeft aangericht misschien ook nog een beetje beperkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Augustus

  Vaak is het probleem bureaucratie, de regeltjesdrang van ministeries om hun eigen nutteloze werk te verantwoorden. Voor veel zorgtaken is weinig onderwijs nodig, maar daar eisen we wel wat mensen een opleiding van 4 á 5 jaar doorstaan. Hetzelfde geldt voor onderwijs waar een gemaakt tekort is: een mastergraad plus lerarenopleiding is totaal onnozel om les te geven voor bovenbouw vwo, vooral voor het magere salaris. Dat kan prima iemand doen die wat ervaring heeft in onderwijs assistentie en een bachelor in het vakgebied.

 2. Piet Paaltjens

  “Het kabinet vertikt het om meer ziekenhuispersoneel op te leiden”

  Dit is gewoon een platte leugen. Het kabinet doet alles wat mogelijk is om verpleegkundigen op te leiden. De opleidingsplaatsen zijn onbeperkt.

  1. leukeditter

   VOLGENS MIJ ben jij hugo zelf ouwe rukker

   1. Piet Paaltjens

    Oeps, betrapt.

    🙃

   2. Mr.blauw.sky

    100 %!

  2. Trithing

   Eerst honderden ontslaan en dan zeggen dat ze er alles aan doen om….

   1. Krasvast

    Dit is al elf jaar aan de gang, Rutte heeft alleen maar bezuinigd en geeft nu het “virus” de schuld.

  3. hans-e-pans

   Het kabinet doet niets, deden ze maar eens iets. Hoewel ze werken tegen.

 3. Krasvast

  5.000.000.000 bezuinigen op de zorg. Wie het nu nog niet ziet die ziet het nooit. Succes ermee!

  1. Branzino

   @Kreasvast
   Inderdaad 5 miljard, maar er is op veel plekken al toegelicht, dat dit een bezuiniging noemen veel te kort door de bocht is. Afvlakking van de groei aan zorgkosten is een passender omschrijving. De komende jaren stijgen de zorgkosten gewoon door van ruim 88 miljard in 2021 tot plm. 93 miljard in 2025, afhankelijk van wat je tot zorgkosten rekent. Dat is ongeveer 1 miljard per jaar. In 2052 zouden de zorgkosten volgens dezelfde definitie dan ongeveer 120 miljard bedragen. In het regeerakkoord is afgesproken om de kosten vanaf 2026 jaarlijks minder snel te laten stijgen, zodat ze in 2052 ongeveer 115 miljard per jaar bedragen. Met 5 miljard afgevlakte groei dus, maar wel veel hoger dan dit jaar. Vanaf 2026 wordt de stijging jaarlijks dus iets verminderd tot een afvlakking van 5 miljard over 30 jaar. Hoe je dat moet noemen is meer een taalkundige vraag. Er wordt dan in ieder geval wel veel meer uitgegeven dan dit jaar, maar de groei is wat afgeremd, ietsje maar.

 4. Nostradamus

  Ik riep zoiets al een jaar geleden maar toen riepen de volidioten hier dat het helegaal niet mogelijk was.

 5. Prikspijt

  Als je maar wil, kan er veel.

 6. Piet Paaltjens

  Interessante column van Gert van Dijk over de zorgplicht voor ongevaccineerden.

  Eigen schuld, niet naar de IC?

  De werkdruk in de zorg neemt schrikbarende vormen aan. De reguliere zorg wordt opnieuw afgeschaald. Daarmee nemen ook de frustraties toe. Onder zorgpersoneel natuurlijk, dat gevraagd wordt om opnieuw extra diensten te doen. Maar ook onder patiënten die op de wachtlijst staan voor een operatie, die steeds maar weer wordt uitgesteld.

  Die frustratie is begrijpelijk. Want veel belasting in de zorg had voorkomen kunnen worden als meer mensen zich hadden laten vaccineren. Vaccinatie is immers de belangrijkste manier om ziekenhuisopnames te voorkomen. Maar niet iedereen doet dat.

  In het publieke debat wordt daarom regelmatig de vraag gesteld of mensen die ongevaccineerd zijn uitgesloten mogen worden van bepaalde vormen van zorg, zoals opname op de IC. Het is immers hun ‘eigen schuld’ dat zij die zorg nodig hebben? ‘Je had toch kunnen voorkomen dat je hier terecht komt, waarom heb je dat niet gedaan?’

  Een logische vraag. Maar het antwoord is eenvoudig: ‘eigen schuld’ mag in de zorg geen rol spelen. De belangrijkste reden is dat we in een samenleving leven waarin we mensen in nood niet in de steek laten. Ook niet als ze door hun eigen handelen in die nood zijn geraakt. En we doen dat zeker niet op het moment dat iemand kwetsbaar is als gevolg van een medische aandoening.

  Welbegrepen eigenbelang

  Maar die gelijke toegang tot zorg is niet alleen een kwestie van beschaving of altruïsme – ‘Ik heb iets over voor jou, ook al kom ik nooit in jouw situatie’. Het is ook een kwestie van welbegrepen eigenbelang: ‘wat jou overkomt kan mij ook overkomen’.

  Wie heeft er nooit iets gedaan wat je eigen schuld was en waardoor je de hulp van iemand anders nodig had? In uitgaansgebieden heeft bijna de helft van de geteste fietsers meer drank op dan wettelijk is toegestaan. Een deel daarvan komt op de SEH terecht. Een SEH die jaarlijks ook nog eens 85.000 keer bezocht wordt voor sportblessures. Artsen behandelen jaarlijks honderdduizenden SOA’s, voeren tienduizenden keren abortus uit. Allemaal ‘eigen schuld’?

  Wie de zorg voor andere mensen inperkt op basis van gedrag, loopt het risico om uiteindelijk zelf ook uitgesloten te worden van zorg. Iedereen doet immers wel eens iets waarvan je achteraf bedenkt dat je het beter niet had kunnen doen. Moet je mensen om die reden uitsluiten van zorg?

  Die uitsluiting zou dan plaatsvinden op basis van willekeurige, niet transparante criteria op een moment dat er helemaal geen tijd is om zorgvuldig te bepalen in hoeverre er sprake is van ‘eigen schuld’. En mensen zelf ook niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen. De SEH is geen rechtbank, de dokter geen rechter. Gelijke toegang zonder oordeel over eerdere beslissingen is uiteindelijk in ieders belang.

  Verantwoordelijkheid voor gedrag

  Mensen kunnen heel verschillende redenen hebben waarom ze zich niet laten vaccineren. Sommige mensen doen dat uit religieuze overwegingen, anderen omdat ze zich – onnodig – zorgen maken om hun ongeboren vrucht of hun vruchtbaarheid. Weer anderen zijn meegesleept door berichten op sociale media of door complotdenkers die doelbewust desinformatie verspreiden. Ook zijn er mensen die onder grote druk van hun sociale of religieuze omgeving zich niet laten vaccineren, hoewel ze dat misschien zelf best wel gewild zouden hadden. Wat als je kinderen niet meer op bezoek willen komen als je je laat vaccineren? Of je partner van je wil scheiden? Je ouders het je verbieden?

  De vraag of iemand zich al dan niet laat vaccineren is dus sterk afhankelijk van de persoonlijke omgeving van iemand, religie, sociale druk, privéomstandigheden, toegang tot media, taalbeheersing, opleidingsniveau en sociaal economische status. Voor zover mensen daar al verantwoordelijk voor gehouden kunnen worden, is het zeker niet aan artsen om daar een moreel oordeel over uit te spreken of consequenties aan te verbinden.

  In de praktijk zou selectie op basis van eerdere beslissingen ook leiden tot het achterstellen van mensen die toch al hard worden getroffen door de pandemie. Mensen in achterstandswijken die kleinbehuisd zijn, niet in staat zijn om thuis te werken of afstand te houden van anderen. Het is immers juist in die wijken waar de vaccinatiegraad laag is.

  Dit alles wil trouwens niet zeggen dat vaccinatie geheel vrijblijvend is. Zoals gelijke toegang tot zorg een vorm van solidariteit is, zo is vaccineren dat ook. Vaccineren doe je immers niet alleen voor jezelf, maar ook om anderen te beschermen. Maar welke consequenties aan niet-vaccineren mogen worden verbonden is aan de politiek, niet aan de zorg.

  Dus: ook al is het misschien soms knarsetandend, ‘eigen schuld’ mag geen rol spelen in de verdeling van zorg. Iedereen krijgt de zorg die nodig is. En wie het meest urgent is gaat voor. Dat is simpelweg een kwestie van beschaving, solidariteit en welbegrepen eigenbelang.

  Gert van Dijk, ethicus bij de KNMG en het Erasmus MC

  knmg.nl/advies-richtlijnen/actualiteit-opinie/columns/column/eigen-schuld-niet-naar-de-ic-.htm

  1. Branzino

   @Piet Paaltjens
   Helder verwoorde visie. Vooral dat beeld van wederzijdse solidariteit, spreekt me aan. Maar ik ben bang, dat het anti-vaxers niet zal overtuigen, maar wellicht wel de twijfelaars.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.