Lol! Eurocommissaris die term ‘Kerstmis’ door ‘feestdagen’ wilde vervangen gaat diep door het stof: trekt project weer terug

De Maltese Eurocommissaris Helena Dalli had een voorstel ingediend om inclusief taalgebruik te promoten. Ze wilde de term ‘Kerstmis’ bijvoorbeeld vervangen door ‘feestdagen’. Daarnaast was de term ‘chairman’ niet bepaald gendervriendelijk, dus dat moest ook maar worden aangepast. Echter had Dalli niet verwacht dat de kritiek op dit voorstel zo groot zou zijn. Ze heeft nu toch maar besloten om met de plannen terug naar de tekentafel te gaan. 

Eurocommissaris Helena Dalli wilde het taalgebruik onder de EU-ambtenaren inclusiever maken, om dit bol te werken had ze een pagina’s dik manifest gemaakt waarin onder meer een handleiding te vinden was. Opmerkelijk genoeg wilde ze ook het woord ‘Kerstmis’ in de ban doen. Maar dat had ze beter niet kunnen doen.

Ze heeft namelijk flink wat kritiek over zich heen gekregen. Van rechtse politici, maar ook de Katholieke Kerk heeft gereageerd op dit voorstel. Het Vaticaan was niet al te spreken over dit plan, dat meldt de Telegraaf. Men is van mening dat er ook prima andere manieren zijn om discriminatie tegen te gaan.

Via sociale media heeft Dalli inmiddels kenbaar gemaakt dat ze het voorstel heeft teruggetrokken en de kritiek ter harte neemt. Ze gaat zich de komende tijd buigen over een nieuw voorstel.

De EU is overigens rijkelijk laat met het idee van een taalhandleiding voor ambtenaren. In enkele Nederlandse gemeenten probeert men ook al het woke-jargon op te leggen aan ambtenaren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het is alleen wel een blunder van jewelste dat Dalli en haar team niet de inschatting hadden kunnen maken dat een naamswijziging van in Europa populaire feestdagen alles behalve goed zou vallen. Bij het invoeren genderneutrale termen hoor je her en der natuurlijk wat gemor, maar heilige feestdagen zijn met name voor Zuid- en Oost-Europese landen een traditie waar je absoluut niet aan moet gaan zitten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Florissa

  Ze had de pech om het kortste strootje te trekken en mocht de ballon oplaten ,ze zitten daar niet voor u ,maar om een nieuwe wereldorde te scheppen ,en wel naar chinees voorbeeld .Ze zouden heel Brussel een schop onder hun kont moete geven .

 2. right

  Ik ben ook sterk tegen anti-blank rascisme en positieve discriminatie ten voordele van blacko’s!

 3. Joko

  De neurotransmitters bij het genderneutrale wokevolk maken wel hele rare verbindingssprongen. Wat is er toch gebeurd met dit deel van de bevolking?

 4. Pieter48

  De UK zou volgens de eurofielen in een 3e wereld land veranderen na de brexit. Respect voor de Britten die niet langer onder het juk van de zakken vullende malloten wilden verkeren. Wat een wake theater daar in Brussel.

  1. dumbfarmer

   zouden die britten iets geweten hebben of iets hebben zien aan komen waaien??? Ze zijn in ieder geval mooi op tijd vertrokken!! Hangen niet vast aan die euro munt, niet aan die coronabonds.. sorry.. ‘corona steun’, marakesh, qr code waanzin.. enz. enz…
   ik blijf er bij.. die lachen als laatste en het hardst.

 5. dumbfarmer

  die lui zitten daar echt te zoeken naar iets te doen om er hun stempel op te drukken om hun loon te rechtvaardigen.. zinnig of niet, het is een veer….

 6. Woordkunst

  Wat stout van de christenen, maar is niet erg hoor
  Komende suikerfeest kunnen ze het nog eens proberen.
  Iedereen weet dat moslims heel meegaand zijn…

 7. Florissa

  Islam massaal importeren ,en dan moeten de mensen zich maar aanpassen,weg met de kerkelijke feestdagen ,over een jaar of wat doen ze dit weer ,en wordt het klakkeloos aangenomen .Dank Brussel ,en Schwab,hoop alleen dat je dit niet meer meemaakt,en allang in een kist ligt .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.