Peiling De Hond: BoerBurgerBeweging en de PVV hebben ongekende aantrekkingskracht op nieuwe kiezers

Maurice de Hond heeft deze week gekeken naar de reden waarom kiezers van partij zijn gehopt. Veel kiezers geven aan dat het nieuwe, frisse of juist kritische geluid van de BoerBurgerBeweging en de PVV een belangrijke reden is waarom ze nu op die partij zouden stemmen. Daarnaast is in de peiling zichtbaar dat kiezers vooral weglopen bij bepaalde partijen vanwege de opstelling van de desbetreffende partijen. 

Deze week zijn er geen verschuivingen zichtbaar in ons politiek landschap. Dus heeft Maurice de Hond zich gebogen over de vraag waarom kiezers overstappen naar een andere partij. De inzichten hieruit zijn zeer interessant. Van de onderzochte partijen blijkt dat de BoerBurgerBeweging en de PVV veel kiezers aantrekken vanwege hun frisse, nieuwe geluid. Toch stappen de meeste kiezers over naar nieuwe of kleine partijen vanwege de opstelling van hun oude partij.

De PVV én BBB trekken veel nieuwe stemmers aan vanwege de standpunten die ze aandragen. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld VOLT en JA21 die bijna 50% van hun nieuwe kiezers te danken hebben aan het feit dat de oude partijen van die nieuwe kiezers hun standpunten niet goed genoeg uitdragen.

De nieuwe peiling van Maurice de Hond legt de vinger op de zere plek: keer op keer beloven met name de kartelpartijen allerlei mooie dingen, maar uiteindelijk blijft er niks over van deze verkiezingsbeloftes. Een goed voorbeeld is de kritische retoriek van de VVD rondom de massa-immigratie. In de aanloop naar de verkiezingen komen ze met hardliners, maar zo gauw de partij in het kabinet zit blijft er niks van de oorspronkelijke standpunten over.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

BBB heeft met name geprofiteerd van de crisis bij het CDA. De partij heeft haar kernwaarden compleet overboord gegooid, de boerenpartij van weleer is niet meer. De verweesde boer is nu overgestapt naar de partij van Caroline van der Plas. Een partij die tot op heden wél opkomt voor de belangen van de Nederlandse boer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Piet Paaltjens

  “het nieuwe, frisse of juist kritische geluid van de BoerBurgerBeweging en de PVV”

  😂

  1. por favor no borres

   Michael is in dienst van/fan/aanhanger van Baudet.
   Bart is in dienst van/fan/aanhanger van Wilders.

  2. Monty

   Alsof Wilders het de-islamiseren van Nederland heeft laten vallen.

  3. Averroes

   Uh, het frisse kritische geluid van de heer Paaltjens?

 2. Branzino

  Mijn vraag: waarom zijn er geen veranderingen, deze week, als die twee partijen zoveel aantrekkingskracht hebben? Er is wel veel te bespreken geweest. Of zou iedereen inmiddels zijn partij hebben gevonden?

  1. Piet Paaltjens

   Dat heeft Bart Reijmerink ook gezien, Branzino, dus zocht hij een andere ingang om te kunnen suggereren dat deze rechtspopulisten groeien in aanhang. Op de keper beschouwd is dat misleiding maar dat gebeurt op DDS vaak.

 3. Marcoweer

  Die Caroline vind ik het echt goed doen en dat BBB als nieuwe partij ook een aanwinst. Voor mij is het enigste probleem om erop te stemmen dat als er meerdere zetels worden gehaald wat er voor figuren van haar partij nog meer in de kamer komt. Vaak is het niet heel best bij nieuwere partijen. Maar het duurt voor verkiezingen dus misschien stelt ze de andere partijleden nog uitgebreid voor en is er een hele kleine kans mijn stem naar haar gaat.

  1. Krasvast

   @Marco: En wat is die ene stem? Het politieke bestel is verrot en onherstelbaar beschadigd. We leven niet meer in 1878.

   1. Marcoweer

    Ja ik kan er maar 1 uitbrengen en ook al zet dat geen zoden aan de dijk ik was toch wel van plan om gebruik te maken van het stemrecht .

 4. por favor no borres

  De winst van Volt komt bij D66 vandaan en kunnen goed samenwerken.
  De winst van JA21 komt bij FvD vandaan en kunnen ook goed samenwerken.(geintje)

  1. Marcoweer

   Gelukkig ben ik niet de enigste met het probleem als je een geintje maakt je de enigste bent die het grappig vind.

  2. Laan van poot

   En jou stem en die van een invalide komen samen goed uit de lamme helpt de blinden dus jullie kunnen ook goed samenwerken vooral op dit forum

 5. Duckday

  Wie graag Nederland ziet verdwijnen moet op Volt stemmen die helpen net zo als D 6* het land naar de verdoemenis. Die geilen op Brussel hopen op een baantje.
  Maar wil je Nederland blijft Nederland stem OP de PVV BBB of Fvd geef ze een kans laat ze waar maken wat zei weer geven lukt het ze dan vallen de complot denkers in een diep gat. Het gezegde zij kunnen het niet is gewoon larie koek en angst om de macht te verliezen

  1. Piet Paaltjens

   “Wie graag Nederland ziet verdwijnen moet op Volt stemmen”

   Ik heb niet begrepen dat Volt bepleit dat Nederland moet verdwijnen. Wel menen ze, terecht, dat Nederland sterker wordt in een sterkere EU.

   1. Laan van poot

    Dit Europa van dubieuze bestuurders moet naar de kloten , het is zelfs niet erg dat Corona er bij helpt , die licht uitstekend de verschillen bloot .het spel dient keihard gespeeld te worden een tweede bijdragen zit er niet in van het rijke noorden . Dus de vooruitzichten zijn uitstekend langzaam wordt de wurggreep sterker en heeft de ECB geen munitie meer

   2. leukeditter

    ooh je bent al EU fan ook lompe ezel…zegt al genoeg hoe ongelooflijk blind je bent

   3. leukeditter

    ben je ook voor de coronapas zeker ouwe de jonge fucker… Als onderbouwing voor de 2G-coronapas gebruikte
    @hugodejonge
    een modelstudie van de TU Delft. Maar deze studie zegt de onderzoeker is daar nooit voor bedoeld. Dit is misleiding.

    1. Piet Paaltjens

     Waar had de Jonge zich dan op moeten baseren, shitter?

     1. leukeditter

      op zn kuif en zn mooie pipo schoenen? daar heeft i verstand van meneer nsb er

     2. Mistgabel

      Op die 0,14%

     3. Mistgabel

      In 2 jaar tijd, dus 0,07% per jaar.
      Meer kunnen ze er ook niet van maken.

   4. Trithing

    pietje is nogal een dom figuur natuurlijk

   5. september

    Wie dat vinden dat Nederland zal verdwijnen door op Volt te stemmen praat grote onzin.En ze zijn terecht voor de Euro EU.

 6. Monty

  En hoe groot is de aantrekkingskracht van Nederland zijn meest actieve verzetsstrijder?
  Na zoveel onthullingen en verzetstoeren moet dit toch vruchten gaan afwerpen.

  1. Marcoweer

   @monty:ik denk niet dat Bij1 van Sylvana zo heel veel stemmen gaat krijgen.

  2. por favor no borres

   Eerlijk is eerlijk, hij is de grootste ontmondmaskeraar van Nederland.

   1. Mistgabel

    Bek pamper.

 7. Ritter

  Lale Gül vreest ook voor boycot na Meiland-rel: ‘Eens met Erica’

  Het is volgens Lale absoluut ‘geen bizarre of ­onverdraagzame mening’. “Aangezien je als klein meisje op de moskee leert dat de hoofddoek er is om je haar en schoonheid te bedekken voor de man, die zijn seksuele driften niet altijd in de hand heeft.”

  Heel veel vrouwen zijn ongewild bedekt, aldus Lale. “Genoeg vrouwen in het Midden-Oosten en in Nederland die de mening van Erica onderschrijven, onder wie ikzelf en meiden die mij berichten dat ze een gebroken neus krijgen van een van hun vijf broers als ze besluiten hun krullen te openbaren.”

  Lale vindt het ‘ontzettend vermoeiend’ en ‘geschift’ dat je een bepaald type meningen moet hebben ‘om leuk mee te doen en erbij te horen als BN’er’.

  ht*ps://www.mediacourant.nl/2021/12/lale-gul-vreest-ook-voor-boycot-na-meiland-rel-eens-met-erica/

 8. Laan van poot

  De pvv trekt nieuwe kiezers aan , dat er een halve gehandicapte daar niet bij hoort is niet erg , die heeft toch geen nut meer in de maatschappij de werkende zorgen voor zijn uitkering

  1. Piepertje

   En zo te lezen, zit hier ook veel ‘door hout’ op deze site 24/7. Triest einde van een mislukt leven. En liegen dat ze kunnen.

  2. Pauline Kummer

   de werkende zorgt, òf de werkenden zorgen.,

 9. Laan van poot

  De zwart kijkers en de zwartgalligen daar gelaten , en dan nog Wilders hoeft de puin hopen van 10 Rutte Nederland verkwansent en de nummer positie narcotica staat van Europa laten worden , waar ze elkaar afslachten met geweld niet op te ruimen gewoon elke dag de vaak getinte negroïde benomen en net als in Vlaanderen waar Vlaams belang al ruim 2 jaar gepeild 43% van de kiezers haalt .buschauffeurs en openbaar vervoerders zijn al fan van Wilders wegens de gevaarlijke klandizie van onze inboorlingen die buiten gratis wonen geld ook denken gratis te reizen

  1. Piet Paaltjens

   “de puin hopen van 10 Rutte Nederland verkwansent”

   🤓

   1. Trithing

    Pedöflïkker pietje heeft niet zo op de inhoudt, daarvoor is hij door corona ernstig door aangetast

   2. september

    En die Tritingh praat weer eens grote onzin

    1. Trithing

     Nee okko, jij bent net zo’n lüllig figuurtje

     1. Mr.blauw.sky

      Kom er maar in, krasvast

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.