Pieter Omtzigt stelt Kamervragen over aanwijzingen over asielopvang aan gemeenten: ‘Er is hier geen wettelijke basis voor’

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft nog enkele pittige Kamervragen klaarliggen voor het demissionaire kabinet. Vorige week werd bekend gemaakt dat er vijf gemeenten zijn aangewezen voor de opvang van asielzoekers. Maar, zo wijst Omtzigt de Kamer er op, dit mag helemaal niet. Er is geen wettelijke basis hiervoor, dus waarom dit de regering dit? 

De laatste maanden betaalt het demissionaire kabinet de rekening voor een jarenlang falend asielbeleid. Doordat er nooit fatsoenlijk geïnvesteerd is in het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Integratie- en Naturalisatiedienst (IND), en daarnaast de grenzen wagenwijd zijn opengezet, lopen deze organisaties achter de feiten aan.

Er is een groot tekort aan opvangplekken in Nederland, de situatie was maanden geleden al penibel én in plaats van het probleem op te lossen heeft het demissionaire kabinet het alleen maar erger gemaakt. Ondertussen zijn Nederlandse gemeenten de dupe van dit beleid. Zij moeten in allerijl opvanglocaties uit de grond zien te stampen en zelfs als ze wonder boven wonder een noodlocatie hebben gevonden dan blijkt dat niet genoeg te zijn.

Tot iedereens verrassing heeft het kabinet vorige week zonder echte aankondiging een paar gemeenten aangewezen die per direct asielzoekers moeten opvangen. Maar dit mag helemaal niet aldus de parlementaire waakhond van ons land, Pieter Omtzigt. Er is geen wettelijke basis voor deze actie en daarnaast is het ook bizar dat dit nooit overlegd is met de gemeenten in kwestie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En zoals altijd pakt Omtzigt het probleem wél bij de kern aan. Het kabinet mag zich gaan verantwoorden tegenover het immer kritische Kamerlid. Want wat zijn dit nu weer voor fratsen? Het is nu afwachten met wat voor smoezen Ankie Broekers-Knol en andere verantwoordelijken komen. Ze zullen in ieder geval niet al te blij zijn dat Omtzigt zich nu gaat vastbijten op deze actie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Piepertje

  Mark Rutte is absoluut niet geïnteresseerd in het belang van Nederland en de Nederlanders. Mark Rutte is vooral erg bezig met het belang van Mark Rutte.
  Dat hij daardoor als een soort zetbaas van D66 en de rest van het linkse rapaille functioneert, dat zal hem worst zijn. Hij is, in naam, vier keer achter elkaar minister-president en als zodanig haalt hij de geschiedenisboeken.
  Gelukkig heeft onze jeugd geen flauw benul meer van het belang van onze geschiedenis en is men vanuit links druk bezig om de geschiedenis te herschrijven. Slavernij is een hot item en onze zeehelden en staatslieden worden zonder uitzondering neergezet als oorlogsmisdadigers en slavenhalers.
  Wat hebben we te verwachten van het rotte Rutte kabinet? Nou, niet veel goeds!
  Als U dacht dat er de afgelopen twaalf jaar veel beschadigd is in Nederland op het gebied van cultuur, normen en waarden, sociale zekerheid, veiligheid en verdraagzaamheid, dan kan ik U uit de droom helpen.
  ‘You aint seen nothing yet’.
  De omvolking van liberale, westerse gemeenschap naar Islamitische onverdraagzaamheid en terreur neemt de komende jaren desastreuze vormen aan. Het komt nog zo ver dat de sharia als medewetgeving wordt aanvaard. De hoofddoek, zoals de hidjab, khimar, chador, nikab en boerka, zal algemeen aanvaard worden als onderdeel van het politie- en legeruniform. Halal eten en het toestaan van onverdoofd slachten zal in wetgeving worden vastgelegd. Aanstootgevende westerse kleding is niet langer toegestaan in overheidsgebouwen en op andere plekken waar moslims hier zich aan kunnen storen.
  De klimaatorgie en stikstofwaanzin zal een groot deel van het nationaal inkomen verteren en de orgie van ‘killermills’, zonnewoestijnen, warmtepompen en biomassacentrales zal ons land volledig bedekken en onleefbaar maken.
  De komende jaren zal de autochtone bevolking toch weinig buiten komen omdat de corona lockdown door dit slaafse volkje volledig wordt opgevolgd, waardoor de ongevaccineerde allochtoon eindelijk de ruimte krijgt om wat meer buiten te zijn en zich te verpozen in de shisha lounge en moskee.
  Sigrid Kaag verordonneert dat er verder bezuinigd wordt op de zorg, defensie, politie, justitie, rechterlijke macht. Onderwijs wordt alleen nog gegeven in de originele landstaal van betrokkenen, zodat vluchtelingen in staat zijn om te communiceren met hun landgenoten als zij daar twee keer per jaar op vakantie zijn. Hier wordt uiteraard een subsidiepot voor open getrokken.
  Wordt U een beetje moe van mijn klaagzang? Ik kan het me voorstellen. Volgende keer de rest van de ellende, die op ons afkomt.
  Had ik al gezegd dat Kerst en Pasen ook worden afgeschaft? Vrolijke feestdagen!
  Met dank aan mijn vriend Dick.

  1. plakband

   @piepertje, zo zal het ongeveer gaan. Kaag en Rutte wonen dan inmiddels niet meer in Nederland.

  2. Xyz1234

   Prima betoog Piepertje. Je moet de dingen soms zwartgallig beschrijven om duidelijk te maken waar we in beland zijn. En nog steeds zijn er stukken onbenul die denken dat we met allerlei op zichzelf staande gebeurtenissen te maken hebben als het gaat om massamigratie, stikstofgekte, coronahysterie en klimaatwaanzin, alsmede genderdysforia en het opnieuw leven ingeblazen racisme. Het komt uiteindelijk allemaal uit dezelfde woke-koker.

  3. Gregorius van Dubbeldam

   Dit verhaal is niet geschreven door Piepertje maar hij pikte het ergens anders vandaan.

   Het plaatsen van teksten zonder bronvermelding wordt een nare trend op DDS.

   1. Trithing

    pietje debieldam zal niet ingaan op de inhoudt want daar houden taalnazi’s niet van, die gaan liever van de inhoud naar vorm zodat ze hun gebrek aan argumenten kunnen verhullen….

   2. Krasvast

    Als je de zwansel negeert ben je beter af.

    1. LifeBuddy

     100%++++++++++++++++

   3. Shooter

    Dacht idd ook al zoiets

   4. Harry Haller2

    “Dit verhaal is niet geschreven door Piepertje maar hij pikte het ergens anders vandaan.”

    Dat maakt niks uit, zeiksnor. Alleen jij neemt daar aanstoot aan.

    Het gaat er om of de geplaatste tekst relevant is en iets toevoegt aan de draad – dat hoort het enige criterium te zijn.

    1. Krasvast

     Hypocriete Harry geeft hem wat hij wil, je bevredigd hem.

     1. Harry Haller2

      Daar heb je helemaal gelijk in. Leer er maar mee te leven.

     2. Krasvast

      Neh…

   5. Woordkunst

    Dubbeldom’s nare trekje is om voor alles een link te vragen

    De idioot zou in zijn broek pissen als niemand hem voortijdig een linkje zou sturen over hoe je naar een toilet moet gaan….

   6. Stanly2000

    Of het nu Piepertje, Dick of wie dan ook is, het is een waarheid als een koe.
    De debater heeft blijkbaar geen weerwoord en is stil.

   7. Angelus pacis

    Jij bent natuurlijk de enige met een beetje intelligentie?

  4. StanleyC

   Een zeer somber toekomstbeeld, maar helaas wel de keiharde realiteit

 2. Monty

  ”Maar dit mag helemaal niet aldus de parlementaire waakhond van ons land, Pieter Omtzigt”

  Zou dit dan leiden tot de val van Rutte 4?
  Even door pakken en Pieter Omzigt 1 wordt volgend jaar een feit.

  1. Trithing

   Laten we hopen dat het demissionaire kabinet (leugenclown) rutte 4 nu gewoon weggaat…

   1. Monty

    ”gewoon weggaat…”

    Denkt usbtje werkelijk dat ze ‘gewoon weggaan ‘?
    Hoevaak heeft Baudet het al gezegd ‘kom in verzet!’

  2. Nikita

   De vraag komt nu echt naar boven of jij wel aan de goede kant van het hek staat.

   1. Monty

    Wat is er mis met Pieter Omzigt als minister president?

    Beter dan Baudet of Wilders.

    1. Woordkunst

     Dat weet jij helemaal niet korporaal kletsküt, jij moet die twee toch al niet dus jouw mening is zeeer gekeurd….

    2. Nikita

     Omzigt is geen haar beter.links rakkertje meer niet

 3. september

  Dat wordt afwachten want Rutte 4 is er pas in januari.

 4. Xyz1234

  Deze criminelen hebben lak aan de wet. Wie dat nu nog niet in de gaten heeft is reddeloos verloren.

 5. Response

  Het mag toch genoegzaam bekend zijn dat de kartelpartijen meer hebben met dictatuur dan met democratie! De weg er naar toe gaat stap voor stap. Dit is er weer een van.

  1. Krasvast

   Welke democratie?

   Succes ermee!

 6. RS

  Groot gelijk van Omtzigt, tenminste 1 persoon die wakker is en blijft. Vraag mij alleen af of dit aanslaat bij de, vooral D666’ers en de VVD ……….en dan gaat men stemmen …..

 7. HD

  Zijn klant bij de Nationale Nederlanden, u weet wel de grote verzekeraar.
  Kregen deze week een kaartje in de bus met daarop “ fijne Wensdagen “

 8. Xenon

  Omtzigt is wederom lastig.
  Rutte is ongetwijfeld al bezig met een plannetje
  voor Omtzigt functie elders.

 9. maraton

  Ik ging er tot nu toe vanuit dat Wilders de oppositieleider was.
  Maar iets tot de juridische bodem uitzoeken is blijkbaar te hoog gegrepen voor zijn 17 zetelplakkers.

 10. Ali Yas

  “Er is geen wettelijke basis hiervoor, dus waarom doet de regering dit?”

  Ik vind dit een naïeve vraag. Een betere vraag zou zijn: waarom zou de regering dit *niet* doen? Wat gebeurt er als het kabinet de wet negeert?

  Half februari dit jaar vond de voorzieningenrechter in Den Haag dat het kabinet z’n boekje te buiten ging met de avondklok:

  … ‘een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer’. Bovendien beperkt de regel ‘onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging’.

  Een rechter die burgerrechten beschermt en de regering dwars zit? Dat kan natuurlijk niet. Dezelfde dag nog werd een hogere rechtbank gevonden die dit wel even “recht” wilde zetten.

  De kliek die moet doorgaan voor een trias politica krijgt gewoon altijd zijn zin, en een Omtzigt is misschien een luis in de pels maar meer ook niet. Het enige wat verschil zou kunnen maken is hoe wij als burgers omgaan met de schending van onze rechten. Maar voorlopig hebben we daar weinig moeite mee dus ik maak me geen illusies.