2774063691 f6b89bf415 c

200 zwembaden dreigen te verdwijnen: Energierekening van 250.000 euro per jaar

Binnenlandsep 08 2022, 16:00
Dat het hartstikke fout gaat in Nederland dat weten we al een tijdje. Elke dag denken we het kan niet gekker. Toch wel, door de stijgende energierekeningen dreigen er 200 zwembaden te verdwijnen. Bij sommige zwembaden kunnen de energierekeningen oplopen tot € 250.000,- per jaar.
De stijgende energietarieven is een gigantische ramp voor zwembaden en kunstijsbanen. Volgens de zwembond KNZB moeten honderden zwembaden komende winter de deuren sluiten vanwege de stookkosten. Dit is voor een goed doel we zijn immers in oorlog met Rusland. Helaas is het Nederlandse volk niks gevraagd.
"We hebben nu een variabel contract. Ik ben manager van twee zwembaden, in Hulst en in Oostburg. Waar we voorheen op een jaarlijks bedrag van rond de 70.000 euro zaten voor gas en elektra per locatie, is dat nu zo'n 250.000 euro per locatie'', zegt Frans Lievens tegen RTL Nieuws, manager van Zwembad Reynaertland in Hulst. 
Deze twee zwembaden in Zeeuws-Vlaanderen zijn niet exemplarisch voor rest van de zwembaden in het land. Door de extreme stijging van de energieprijzen zullen ongeveer 200 van de 637 openbare zwembaden in de loop van 2022 niet meer te exploiteren zijn, meldt sportkoepel NOC*NSF. Van de 200 zwembaden die mogelijk de deuren moeten sluiten, loopt eind dit jaar het energiecontract af. Daardoor komen ze in grote problemen. Net als bij particulieren zullen nieuwe energiecontracten flink gaan stijgen. Dit is een hard gelach voor veel zwembaden.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Voorzitter Teun van Etten van Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ): "Ik weet dat er op dit moment al baden in overleg zijn met gemeenten over sluiting. Dit is een rampzalig scenario voor miljoenen Nederlanders die in hun eigen buurt zwemlessen volgen, revalideren of sportief zwemmen." Wat een drama. Dit is weer een voorbeeld van het feit dat je Nederland elke dag ziet veranderen van een welvarend rijk land naar een tweede wereldland. Hoe lang blijven we pikken dat Rutte en zijn bende dit mooie land slopen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten