new radar defensie grondgebonden luchtverdedigingscommando 01

Algemene Rekenkamer constateert: Beveiliging militaire objecten schieten ernstig tekort

Binnenlandmei 17 2023, 19:00
In een alarmerend rapport heeft de Algemene Rekenkamer geconstateerd dat de beveiliging van militaire objecten binnen de Nederlandse krijgsmacht ernstig tekortschiet. De zwakke punten in de beveiliging, die betrekking hebben op radarinstallaties, gevechtsvliegtuigen en legervoertuigen, stellen externe partijen in staat om moeiteloos militaire bases binnen te dringen en waardevol materieel te beschadigen of zelfs te stelen. Deze beveiligingsproblemen kunnen zeer ernstige gevolgen hebben voor zowel de veiligheid van Nederland als die van zijn bondgenoten.
Het is de eerste keer dat de Rekenkamer de noodklok luidt over de beveiliging binnen Defensie. In de afgelopen periode heeft een onderzoeksteam acht pogingen ondernomen om toegang te krijgen tot de best beveiligde objecten van de krijgsmacht, waarvan er vier succesvol waren. Onderzoekers van de Rekenkamer waarschuwen dat als het testteam kwaadwillend was geweest, zij deze objecten hadden kunnen beschadigen of stelen. De kwetsbaarheid strekt zich uit over militaire terreinen waar de belangrijkste goederen van Defensie zijn ondergebracht, zoals straaljagers, helikopters, marineschepen, gevechtsvoertuigen en vuurwapens. Het blijkt dat de elektrische beveiliging vaak verouderd is en gevoelig voor storingen. Het vervangen van deze elektrische systemen is aanzienlijk vertraagd en staat pas op zijn vroegst gepland voor 2025.
Op één van de legerbases slaagde het testteam van de Rekenkamer erin om het terrein te betreden door middel van inklimming. Tijdens deze actie werd het team tweemaal gezien door defensiepersoneel dat voorbijreed. Het personeel nam echter geen actie en alarmeerde de beveiligingsorganisatie niet, waardoor het testteam ongehinderd kon rondlopen op het terrein en enkele minuten later het doelwit kon bereiken. Het doelwit was bovendien niet adequaat afgesloten door defensiepersoneel.
De Rekenkamer is zeer kritisch over het veiligheidsbewustzijn van het defensiepersoneel. In sommige gevallen waren medewerkers zelfs behulpzaam bij het wijzen van buitenstaanders naar zwaarbeveiligde wapens. Dit is bijzonder zorgwekkend, vooral gezien de verhoogde staat van paraatheid die van kracht is bij Defensie sinds de oorlog in Oekraïne. Dit betekent dat defensiepersoneel extra waakzaam moet zijn ten aanzien van verdachte activiteiten op en rondom militaire locaties.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten