halsema held

Burgemeester Halsema onder vuur: "Nieuwe klap voor Indische gemeenschap''

Binnenlandaug 09 2023, 17:00
Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) heeft zich fel uitgesproken tegen het besluit van burgemeester Femke Halsema om weg te blijven bij de Indië-herdenking op de Dam. Het hoofdstedelijke stadsbestuur krijgt er zwaar van langs, omdat Halsema zich zou distantiëren van de speech van de dochter van KNIL-strijder Raymond Westerling.
“Dit is een regelrechte klap in het gezicht van de Indische gemeenschap,” stelt Van Haga, die van mening is dat Halsema een pijnlijke inschattingsfout maakt. "Halsema kiest voor woke en politieke correctheid boven historische waarheidsvinding," aldus een verontwaardigde Van Haga. De dochter van Westerling zou op de Dam pleiten voor eerherstel en erkenning van haar vader, maar Halsema noemde deze keuze 'zeer ongepast en pijnlijk'. Van Haga is van mening dat het niet aan de burgemeester is om te besluiten wie wel of niet mag spreken tijdens dergelijke herdenkingen. "Het is een grof schandaal hoe ze hiermee omgaat," voegt hij toe.
Kamerlid Van Haga heeft in het verleden al aangegeven dat zowel generaal Spoor als kapitein Westerling eerherstel verdienen. Volgens hem hebben zij een cruciale rol gespeeld in het beëindigen van de Bersiap-periode, waarin talloze (Indische) Nederlanders, maar ook Molukkers en Chinezen, het leven lieten. Recentelijk nog diende hij een motie in om een grondig onderzoek in te stellen naar deze periode. “Het beeld dat nu wordt geschetst, met name over het optreden van Nederlandse militairen in voormalig Nederlands-Indië, is veel te eenzijdig,” betoogt Van Haga.
Van Haga trekt ook de integriteit van Halsema in twijfel door te wijzen op het gebrek aan steun voor de Indische gemeenschap vanuit de gemeente Amsterdam. Hij haalt aan dat het kabinet besloten heeft geen financiële regeling te treffen voor Indische en Molukse weduwen van ambtenaren of militairen die tijdens de Japanse bezetting trouw bleven aan de Staat. "In plaats van zich te profileren op het nationale toneel, had Halsema zich hard kunnen maken voor deze vergeten groep. Nu hangt ze alleen maar de deugneus uit," besluit Van Haga.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard begrijpen we dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Daarom zetten we ons in om de linkse globalisten te ontmaskeren en te verslaan. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig! Doneer nu aan DDS, steun ons via BackMe, en strijd zij aan zij met ons in deze culturele en politieke oorlog!
De uitspraken van het Kamerlid hebben een flinke discussie losgemaakt, waarbij het debat over het koloniale verleden van Nederland opnieuw is aangewakkerd. Wat de impact van deze woordenstrijd op de herdenking zelf zal zijn, moet nog blijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten