dh 10443 jan van zanen burgemeester den haag vvd sharon dijksma burgemeester utrecht pvda ahmed aboutaleb burgemeester rotterdam pvda

Burgemeester Utrecht Sharon Dijksma (PvdA) overtrad met dictatoriaal online gebiedsverbod de wet

Binnenlandfeb 03 2023, 18:00
Het totaal gestoorde idee om mensen een online gebiedsverbod op te leggen is volgens de rechter in strijd met de Grondwet. De burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma (PvdA) heeft in 2021 een jongen van 17 zo’n online gebiedsverbod opgelegd nadat hij had opgeroepen om te gaan demonstreren tegen het coronabeleid en het vuurwerkverbod.
Dijksma verschuilt zich achter de Algemene Plaatselijke Verordening. Volgens de Burgemeester van Utrecht zou de jongen de APV hebben overtreden met zijn oproep. De jongen kon rekenen op een boete van 2500 euro wanneer hij opnieuw een oproep tot demonstreren zou plaatsen waarna de jongen naar de rechter stapte.
De APV is enkel bedoeld om als burgemeester op te treden tegen ongeregeldheden. Internet valt niet onder de APV en geldt die alleen wanneer het gaat om een fysieke plaats. Volgens Dijksma is de chatgroep waarin de jongen zijn oproep plaatste ook een openbare plek. Persrechter Koen de Meulder laat aan de NOS weten dat een burgemeester er niet gaat over wat iemand online doet.
Een verbod op het uiten van een mening via internet via de APV is volgens de bestuursrechter een onacceptabele beperking van de vrijheid van meningsuiting. Ondanks dat Sharon Dijksma vindt dat een oproep tot het verstoren van de openbare orde niet gekwalificeerd kan worden als een mening denkt de rechter daar gelukkig toch anders over. “Ook het uiten van een 'ongewenste mening' blijft een mening”.
In een verklaring schrijft Sharon Dijksma teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de rechter. Er moet volgens de burgemeester van Utrecht ingegrepen worden als er online een oproep wordt geplaatst om te gaan rellen. Dijksma schrijft dat “alles wat er in de digitale wereld gebeurt ook directe gevolgen heeft in de fysieke wereld”. Dijksma denkt nog na over een mogelijk hoger beroep.
De uitspraak van de rechter heeft ook gevolgen voor andere gemeenten waarbij partijen willen experimenteren met een online gebiedsverbod. De Bredase VVD deed eerder ook al een poging om dit dictatoriale middel te introduceren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten