In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer is de maat vol: buurtbewoners zijn radeloos door de dagelijkse overlast van leerlingen van het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Wat begon als een tijdelijk schoolgebouw met 150 leerlingen, is inmiddels uitgegroeid tot een oncontroleerbare chaos met ruim vijfhonderd jongeren. En de omgeving betaalt de prijs.
Ouderen worden geïntimideerd, kinderen en huisdieren moeten het ontgelden, en bewoners kunnen niet eens meer normaal hun vuilnis buiten zetten zonder risico op ongewenste binnenkomst door leerlingen. “Ze zitten overal op en slopen alles,” aldus een van de omwonenden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep)
👉 Teken vandaag nog de petitie tegen erfbelasting! Ons spaargeld, onze huizen en onze pensioenen worden bedreigd door klimaatsocialisten en EU-technocraten. Stop deze linkse onteigening, verdedig ons privébezit!
➡️ Teken vandaag nog de petitie Seksuele opmerkingen, dreigende blikken, vernieling
Het beeld dat naar voren komt is ontluisterend. Jongeren die bewust alarmen van scooters laten afgaan, over stoepen racen met fatbikes, op auto’s en balkons klimmen, en bewoners uitschelden of zelfs seksueel intimideren wanneer zij er iets van zeggen.
“Ze staan je op te wachten op de stoep, met vijandige blikken. Als je wat zegt, krijg je een grote mond of erger. En straks begint het vuurwerk weer,” verzucht een buurtbewoner. En dat vuurwerk, dat begint volgens de buurtbewoners in maart en gaat door tot oktober.
Er is niemand die optreedt. De school? Die wijst naar de gemeente. De gemeente? Die wijst naar een “verwilderde tuin” die niet mag worden omgevormd tot schoolplein omdat er nu biodiversiteit is. Je leest het goed: veldbloemen zijn belangrijker dan veiligheid.
Gemeente en school wijzen naar elkaar: wie pakt de regie?
Het Haga Lyceum zegt dat het probleem bij de gemeente ligt, omdat de school geen schoolplein heeft. Daardoor hangen leerlingen tijdens pauzes in de woonstraten rond. En het klopt: de gemeente heeft een stuk grond, onderdeel van het Wachterliedplantsoen, ingericht als natuurgebiedje, compleet met wilde bloemen.
Maar buurtbewoners zijn die dwaasheid allang voorbij. Zij willen gewoon hun wijk terug. “Als medewerkers van de school gewoon buiten zouden staan in de pauzes, zou dat al enorm helpen,” zeggen ze. Maar dat gebeurt niet.
De gemeente blijft ondertussen zwelgen in woke-ecologische projectjes. Stadsdeelbestuurder Ester Fabriek zegt letterlijk: “We hebben daar net voor een ton een hele mooie groene tuin aangelegd. Om daar nu tegels in te gaan leggen omdat jongeren zich niet gedragen, vind ik wel heel pijnlijk.”
Pijnlijk? Nee, pijnlijk is als ouderen de stoep niet meer op durven, als huizen worden binnengelopen en als kinderen worden lastiggevallen op weg naar school.
(Artikel gaat verder onder deze oproep)
👉 Teken vandaag nog de petitie tegen erfbelasting! Ons spaargeld, onze huizen en onze pensioenen worden bedreigd door klimaatsocialisten en EU-technocraten. Stop deze linkse onteigening, verdedig ons privébezit!
➡️ Teken vandaag nog de petitie De school moet weg – nu
Steeds meer buurtbewoners zien nog maar één oplossing: het Haga Lyceum moet verdwijnen uit de wijk. “Het gaat gewoon niet meer.” En geef ze ongelijk. Deze school heeft een verleden van extremisme, wanbeheer en conflicten met de overheid, en nu ook een heden van structurele overlast en bedreiging van gewone burgers.
De rechtspraak mag dan onlangs gezegd hebben dat het beeld dat de Staat schetste over het Haga Lyceum onjuist was – het beeld dat de buurtbewoners dagelijks ervaren is overduidelijk. En dat telt.
Dit is geen school meer, dit is een bron van sociale ontwrichting midden in een woonwijk. En zolang de gemeente en school blijven wijzen, is het tijd voor
Den Haag om in te grijpen. Want als de overheid het recht van bewoners niet meer beschermt, wie dan wel?