medications g716e061ee 1920

Dr. Peeters roept op tot actie: 'Investeer in vitamine D, red levens!'

Binnenlandjan 10, 14:00
Terwijl de temperaturen dalen, neemt de urgentie voor volksgezondheid toe. Dr. Ir. Carla Peeters, een prominent expert op het gebied van volksgezondheid, slaat alarm in het BD over de recente beslissing om vitamine D niet langer te vergoeden vanuit de basisverzekering. Deze beslissing, die vanaf 1 januari 2023 in werking treedt, treft 1,5 miljoen Nederlanders, vooral de meest kwetsbare groepen.
De timing van deze bezuiniging is ronduit schokkend. In een land waarin het aantal mensen met ziekten zoals longontsteking, hart- en vaatziekten en psychische klachten dramatisch toeneemt, is dit een klap in het gezicht van de volksgezondheid. Het is een onbegrijpelijke beslissing, vooral omdat vitamine D cruciaal is voor de weerstand, vooral in de wintermaanden wanneer het risico op longontsteking en overlijden bij kwetsbare groepen aanzienlijk toeneemt.
Dr. Peeters benadrukt de noodzaak van snelle actie. Het gratis verstrekken van een optimale dosis vitamine D, gecombineerd met het waarborgen van dagelijks voldoende volwaardige voeding voor mensen in armoede, is niet alleen een kwestie van mededogen, maar ook van economische rationaliteit. Het voorkomt ziekten en bespaart aanzienlijk op zorgkosten.
Maar wat zien we? Een overheid die kortzichtig handelt en vitale gezondheidsmaatregelen schrapt, terwijl het aantal mensen dat afhankelijk is van de voedselbank stijgt. Deze maatregel treft vooral mensen in armoede, de groep die het meest afhankelijk is van dergelijke essentiële supplementen. Dit is niet alleen een kwestie van slecht beleid, maar ook van regelrechte onrechtvaardigheid.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met die engnekken van de NPO. De NPO is onze vijand. Wij bestaan om de NPO te slopen. Steun jij ons in die missie? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons KRO-NCRV te slopen!
Dr. Peeters roept op tot een herbezinning en dringt aan op een snelle ommekeer van dit onzalige besluit. Het is tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en investeert in de gezondheid van haar burgers, in plaats van te bezuinigen op essentiële voorzieningen die levens kunnen redden. Vitamine D mag dan misschien uit het basispakket zijn geschrapt, maar de noodzaak ervan is onverminderd aanwezig. Het is tijd voor actie!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten