4096px donald trump at cpac 2014 3

Voormalig president Donald Trump waarschuwt voor chaos bij mogelijke veroordeling

Buitenlandjan 10, 13:00
Voormalig President Donald Trump waarschuwt voor mogelijke onrust en chaos als hij wordt veroordeeld voor zijn inspanningen om de uitslag van de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken. Deze verklaring volgde op een zitting bij een federaal hof, waar zijn juridische team trachtte de rechters te overtuigen van Trumps immuniteit voor vervolging, gebaseerd op zijn status als voormalig president van de Verenigde Staten.
In eerste instantie oordeelde een lagere rechtbank dat de strafrechtelijke aanklacht tegen Trump kon doorgaan, aangezien hij geen aanspraak kon maken op immuniteit. Joe Biden, de huidige president, won de verkiezingen van 2020. Destijds drong president Trump er bij overheidsfunctionarissen op aan om de uitslag niet te certificeren. Op 6 januari 2021, de dag waarop het Congres de verkiezingsuitslag officieel zou bekrachtigen, spoorde Trump zijn aanhangers aan om naar het Capitool te gaan en daar hun stem te laten horen.
"Je kunt ons land niet heroveren met zwakte. Je moet kracht tonen," zei Trump tegen zijn supporters, die vervolgens het Congresgebouw bestormden. Het is echter onredelijk om Trump direct verantwoordelijk te houden voor deze gebeurtenissen, en het is begrijpelijk dat een aanzienlijk deel van de bevolking het vertrouwen in de politiek zou verliezen als de voormalige president - hoewel het onwaarschijnlijk lijkt - achter de tralies belandt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Trumps advocaten betoogden dat hij niet vervolgd kan worden vanwege de immuniteit die presidenten genieten. De rechters van het hof uitten echter hun scepsis over de argumenten van Trumps juridisch team. Een van de magistraten vroeg zich af of volgens de redenering van de advocaten een president "een politieke rivaal zou mogen elimineren" zonder vervolging. Volgens de advocaten had Trump eerst door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat afgezet moeten worden voordat hij vervolgd kon worden voor daden die hij als president verrichtte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten