dutch farmers support

Eindelijk ademruimte voor de boeren: Raad van State geeft groen licht

Binnenlandfeb 28 , 15:00
In een zeldzame opsteker voor de Nederlandse boeren, heeft de Raad van State besloten dat provincies tot medio 2025 mogen afzien van handhaving tegen zogenaamde PAS-melders. Dit besluit biedt een broodnodige adempauze voor de agrarische sector, die de laatste jaren meer dan ooit onder vuur ligt door verstikkende regelgeving en onrealistische milieueisen.
De PAS-melders, vaak hardwerkende boeren die hun bedrijf wilden uitbreiden, zijn sinds de vernietiging van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in 2019, in een bureaucratische nachtmerrie beland. Waar ze voorheen volstonden met een simpele melding, werden ze plots bestempeld als 'illegaal'. Deze uitspraak van de Raad van State zet eindelijk een stap in de richting van redelijkheid.
De zaak, die draaide om drie bedrijven in Utrecht en Overijssel, laat zien hoe abrupt beleidswijzigingen het leven van ondernemers op zijn kop kunnen zetten. Van de ene op de andere dag werden deze ondernemers, van melkveehouderij tot biomassacentrale, in de illegaliteit geduwd. Een lening krijgen voor essentiële investeringen werd een onmogelijke opgave, met als gevolg dat de toekomst van hun bedrijven aan een zijden draadje hing.
Dit besluit van de Raad van State is een verademing. Het geeft provincies de ruimte om een evenwicht te vinden tussen de belangen van de PAS-melders en de bescherming van onze natuur. Meer nog, het erkent de inspanningen die vele boeren leveren om hun bedrijven binnen de grenzen van de wet te houden, ondanks de vaak wispelturige en ondoorzichtige regelgeving.
De milieuorganisatie Mobilisation of the Environment (MOB), bekend om hun niet-aflatende strijd tegen de agrarische sector, zal ongetwijfeld minder tevreden zijn met deze uitspraak. Maar laten we wel wezen: het Nederlandse landschap, onze voedselvoorziening, en niet te vergeten onze cultuur, steunen op de ruggen van onze boeren. Zij verdienen elke mogelijke steun in deze tijden van ongekende uitdagingen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we klaar met het partijkartel en willen we er alles aan doen om Nederland op het rechte, juiste spoor te zetten. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons!
In plaats van boeren te behandelen als paria's van het milieu, is het hoog tijd dat we ze erkennen als onmisbare beheerders van ons landschap en als de sleutel tot een duurzame toekomst. Deze uitspraak is een stap in de goede richting, maar er is nog een lange weg te gaan. Het is tijd voor een beleid dat boeren niet alleen ziet als het probleem, maar vooral als onderdeel van de oplossing.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten