screen shot 2023 03 23 at 121959

Pepijn van Houwelingen (FVD) neemt het op tegen de centralisatie waanzin van Hugo de Jonge

Politiekfeb 28 , 16:00
In een tijd waarin de overheid lijkt te wedijveren voor de titel 'Hoe centraliseer ik mijn weg uit elke crisis', breekt FVD Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen een lans voor een radicaal andere aanpak: schaalverkleining. Gisteren, in een debat met minister Hugo de Jonge (CDA), toonde Van Houwelingen aan dat kleinschaligheid niet alleen goed is voor de democratie binnen organisaties, maar ook leidt tot tevredenere burgers. Zijn pleidooi voor schaalverkleining in onderwijs, zorg en woningbouw is een frisse wind in de stoffige gangen van de macht. Maar zoals verwacht, lijkt De Jonge blind te zijn voor de feiten.
De huidige top-down organisatiestructuur, waarbij de top bepaalt zonder echt te organiseren of de fitheid en collegialiteit slechts beoordeelt op basis van spreadsheets, verliest de menselijke maat. Deze benadering van centralisatie drijft burgers niet alleen verder weg van de besluitvorming, maar ondermijnt ook de democratie en vergroot de afhankelijkheid van de overheid. Dit is een slechte zaak in detail.
Laten we niet vergeten dat de PvdA een sleutelrol heeft gespeeld in het creëren van mega coöperaties, terwijl het management ervan werd overgelaten aan de 'D66-technocraten'. En alsof dat nog niet genoeg was, heeft de VVD onder leiding van Stef Blok (ja, die zijn we zeker niet vergeten) deze coöperaties aangevallen en kapotgemaakt. Het voorstel van FVD voor schaalverkleining is daarom niet alleen welkom, maar ook noodzakelijk.
In een wereld waarin de overheid steeds meer lijkt te geloven in de kracht van centralisatie, is het voorstel van Van Houwelingen een verademing. Het is een oproep om terug te keren naar de menselijke maat, naar een overheid die dicht bij haar burgers staat en naar oplossingen die daadwerkelijk bijdragen aan het oplossen van problemen in onderwijs, zorg en woningbouw.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we klaar met het partijkartel en willen we er alles aan doen om Nederland op het rechte, juiste spoor te zetten. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons!
Het wordt tijd dat minister De Jonge en zijn collega's wakker worden en de feiten onder ogen zien. Centralisatie heeft gefaald. Het is tijd voor een koerswijziging, tijd voor schaalverkleining, tijd voor de voorstellen van FVD. Want als we één ding zeker weten, dan is het wel dat de huidige weg een doodlopende weg is. Pepijn van Houwelingen en FVD wijzen ons de weg vooruit, weg van de waanzin van centralisatie en terug naar de menselijke maat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten