screen shot 2023 03 27 at 121750

Extinction Rebellion gaat 27 mei opnieuw de A12 in Den Haag bezetten: "Kan niet worden getolereerd"

Binnenlandmrt 29 2023, 14:00
Actiegroep Extinction Rebellion (XR) heeft aangekondigd op zaterdag 27 mei opnieuw de A12 in Den Haag te willen bezetten. De groep protesteert tegen overheidssubsidies voor fossiele energie en heeft de A12, die langs de tijdelijke Tweede Kamer voert, al zeven keer eerder bezet. Eerdere bezettingen waren zeer omstreden en leidden tot honderden arrestaties. Bij de laatste blokkade op 11 maart werden ongeveer 700 actievoerders opgepakt en uiteindelijk gebruikte de politie een waterkanon om hen van het asfalt te krijgen.
De gemeente Den Haag heeft geen toestemming gegeven voor de demonstraties op de A12 en wil dat XR haar actie voert op het nabijgelegen Malieveld. De woordvoerder van burgemeester Van Zanen zegt dat de demonstratie niet wordt verboden, maar dat een blokkade van de A12 'waarbij men uit is op wetsovertreding en massale aanhouding, niet kan worden getolereerd'. De gemeente wil het gesprek aangaan met XR om de demonstratie 'te verplaatsen naar een veilige locatie waar men heel goed de mening kan uiten'.
XR zegt 'een vreedzame blokkade te willen' en hoopt op 'duizenden rebellen'. De actiegroep is vastbesloten haar boodschap te blijven uitdragen. Afgelopen weekend bestormden actievoerders van XR het vliegveld in Eindhoven en hielden ze enige tijd een platform bestemd voor privévliegtuigen bezet. Bij die actie werden ook 100 mensen gearresteerd.
Hoewel XR naar eigen zeggen streeft naar een vreedzame demonstratie, is de kans groot dat een blokkade van de A12 opnieuw zal leiden tot confrontaties met de politie en mogelijk tot nieuwe arrestaties. Het is afwachten of de actiegroep gehoor zal geven aan de oproep van de gemeente om haar protest elders te voeren, of dat ze vasthoudt aan haar plan om de A12 te bezetten.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten