Jan Dijkgraaf is klaar met slachtoffergeneuzel: 'Dat gekoketteer met bedreigingen is ongelooflijk sneu'

Jan Dijkgraaf is klaar met slachtoffergeneuzel: 'Dat gekoketteer met bedreigingen is ongelooflijk sneu'

Binnenlandfeb 06, 14:00
Een schrijver die op sociale media steun heeft betuigd aan auteur Pim Lammers - die een ranzig verhaal schreef over ranzige praktijken met kinderen - wordt 'bedreigd.' Dat beweert het AD. En dat is heel erg zielig. Opiniemaker Jan Dijkgraaf denkt daar heel anders over. Hij is er klaar mee.
Geneviève Waldmann, de voorzitter van de Groep Algemene Uitgevers (GAU), heeft gezegd bij het radioprogramma Met het oog op morgen dat er schrijver Pim Lammers niet de enige is die 'bedreigd' wordt vanwege zijn wanstaltige verhaal. Dat geldt ook voor tenminste één schrijver die het publiekelijk voor hem opneemt.
"Ik weet dat een van de auteurs die gisteren meteen in de pen is geklommen om Pim te ondersteunen nu zelf ook bedreigd is," aldus Waldmann. Dit zei ze in reactie op een uitspraak dat er geen enkele schrijver is die het op de radio wil opnemen voor Lammers. "Dus je wacht het wel even af en houdt wel even op met berichten posten op sociale media." 
Met andere woorden, het kan niet komen doordat mensen Lammers' werk wanstaltig vinden. Oh nee. Het komt door "angst." Dit terwijl Lammers door de ene na de andere politicus verdedigd wordt, waaronder natuurlijk door Mark Rutte. Die neemt het werkelijk nooit op voor het vrije woord, maar nu ineens wel. "Apart," zou je zeggen.
Hoe dan ook, opiniemaker Jan Dijkgraaf is helemaal klaar met berichten over hoegenaamde "bedreigingen." Wat hem betreft zie je dat er tegenwoordig echt gekoketteerd wordt. 
"Dat gekoketteerd met bedreigingen is zo ongelooflijk sneu als je weet dat er mensen echt gevaar lopen in dit land," twittert hij. Hij sluit af met de hashtag: #euseffect.
Dit klopt natuurlijk volledig. Maar het is niet verbazingwekkend. Nederland is namelijk verworden tot een land waarin je macht en respect hebt als je slachtoffer bent. Sterke mensen worden niet gerespecteerd, maar zijn een gevaar. Zwakke mensen, daarentegen, zijn positief. Goed.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Iedereen kan zien dat dit is waarom steeds meer mensen opscheppen dat ze "bedreigd" worden en dat ze "daarom" een "stap terug doen." In het verleden zouden auteurs als Lammers te horen krijgen dat ze pal moeten staan voor hun schrijfsels en "moed" moeten hebben. Nu wordt hen verteld dat ze "gelijk hebben" en "zielig" zijn. Dat "zielig" zijn betekent "beter" zijn.
Doodsbedreigingen zijn vreselijk. Onacceptabel. Maar het moet ook eens afgelopen zijn met die slachtofferrollen die mensen zich steeds weer aanmeten. Recht je rug eens, man. Doe eens net alsof je een ruggengraat én hart hebt. En houd op met jezelf zielig vinden én zielig gevonden willen worden door anderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten