Voorzitter NWO Marcel Levi waarschuwt voor gevaarlijk beleid in medicijnvoorziening: Overheid speelt met mensenlevens

Voorzitter NWO Marcel Levi waarschuwt voor gevaarlijk beleid in medicijnvoorziening: Overheid speelt met mensenlevens

In zijn column voor het Parool heeft Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), hard uitgehaald naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Volgens Levi was afgelopen jaar waren maar liefst 1500 geneesmiddelen niet leverbaar in Nederland en dat aantal neemt snel toe.

Levi beschuldigt verzekeraars van bewust beleid waarbij ze alleen de allerlaagste prijs willen betalen voor medicijnen, wat Nederland achteraan in de rij zet als er schaarste is aan een medicijn. Dit beleid heeft volgens Levi al de laatste Nederlandse pillenfabriek failliet doen gaan en zal bij ongewijzigd beleid binnenkort opnieuw tot sluiting leiden.

Levi beschuldigt het ministerie van VWS van laconiek roulette spelen met de gezondheid van veel mensen en beschouwt adequate medicijnvoorziening als een eerste levensbehoefte, net als stromend water en energie. Hij stelt dat de Nederlandse Zorgautoriteit niets laat horen en de Inspectie Gezondheidszorg slechts tijdelijke oplossingen biedt door geneesmiddelen uit andere Europese landen toestemming te geven om te worden geïmporteerd.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Levi besluit dat de overheid speelt met mensenlevens en erkenning vraagt voor de noodzakelijkheid van een adequate en betrouwbare medicijnvoorziening. Medicijnen buiten Europa importeren mag niet door knettergekke EU-regels. Nee, want de 200+ farmalobbyisten in Brussel hebben de regelgeving zo waterdicht weten te timmeren dat parallelle import uit andere landen normaliter verboden is om zo de prijzen van gepatenteerde geneesmiddelen zo hoog mogelijk te kunnen houden. Te gek voor woorden!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties