agenten geld 3

Knetter! Nederlanders betalen staat 16 MILJOEN EURO voor 4 kilometer te hard rijden

Binnenlandmrt 07, 14:00
Het is eigenlijk nauwelijks te geloven, maar automobilisten die per ongeluk vier kilometer per uur te hard rijden leverden de schatkist vorig jaar maar liefst 16 miljoen euro op. Iets meer zelfs. Dat is meer dan een miljoen euro meer dan het jaar ervoor... terwijl het aantal van zulke boetes juist is afgenomen. Vadertje Staat wordt dus slapend rijk door hógere boetes. Niet doordat Nederlanders zich minder aan de wet houden.
In een normaal land worden boetes gebruikt om onwenselijk en gevaarlijk bedrag te bestraffen en bij te sturen. Het idee is, je krijgt een boete omdat je anderen (mogelijk) in gevaar brengt met je gedrag. Helaas is Nederland allang geen normaal land meer. En dus dienen boetes eerst en vooral om Vadertje Staat gratis geld te bezorgen.
En flink veel ook.
Vandaag blijkt dat 2023 voor het Rijk een geweldig jaar was. Er werd namelijk ongekend veel geld opgehaald door middel van boetes. In totaal werden er 8,5 miljoen verkeersboetes uitgeschreven. De totale opbrengst? 835 miljoen euro. Yeah baby, yeah. Dat is 110 miljoen euro meer dan in 2022. Lekker he?
En weet je wat nog veel leuker is voor Den Haag? De boetes zijn weer flink verhoogd, wat betekent dat de inkomsten dit jaar ongetwijfeld nog veel hoger uitvallen. Kunnen we de magische grens van 1 miljard euro over? Vast wel.
De meest gegeven boete is voor 'snelheidsovertredingen' in de bebouwde kom. Nou ja, snelheidsovertredingen... Het gaat om automobilisten die per ongeluk een hele 4 kilometer per uur te hard gaan. Dit heeft de staat 16 miljoen euro opgeleverd, 1,2 miljoen meer dan in 2022, hoewel het minder vaak voorkwam dat bestuurders dit foutje maakten.
Maar ja, die 'prijsstijgingen' van de verkeersboetes he?
FVD'er Pepijn van Houwelingen kwam gisteren in het nieuws omdat hij minister Yesilgöz (Veiligheid en Justitie, VVD) erop aansprak dat die publiekelijk toegaf dat boeteverhogingen gebruikt worden om begrotingsgaten te dichten. Dat betekent, zei hij, dat ze ingezet worden als een belasting.
Zijn opmerkingen hadden niet op een beter moment kunnen komen, want dat is precies wat er gaande is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten