screenshot 2024 03 05 at 185925

Filmpje! FVD'er Van Houwelingen fileert Yesilgöz: "Boetes van 490 euro? Dit is gewoon belastingheffing!"

Politiekmrt 05, 16:58
Pepijn van Houwelingen heeft vandaag in de Tweede Kamer de vloer aangeveegd met VVD-minister van Justitie Dilan Yesilgöz. Yesilgöz gaf namelijk toe dat a) de hoogtes van verkeersboetes flink verhoogd worden en b) dat dit gebeurt om gaten in de begroting te dichten. Dat betekent, zei Van Houwelingen, dat verkeersboetes tegenwoordig dus feitelijk een stiekeme belasting zijn.
Als je in het verkeerde vak geparkeerd staat betaal je tegenwoordig zo maar even 490 euro. Dit soort totaal geschifte bedragen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. En waarom? Omdat het zieke kabinet alleen op die manier genoeg geld kan inzamelen om de torenhoge rekening van de massa-immigratie te betalen.
Dat is waarom Pepijn van Houwelingen de verantwoordelijke minister vandaag keihard heeft aangepakt in de Tweede Kamer. "Het is fijn," zei hij tegen VVD'er (!) Yesilgöz, dat ze toegeeft dat boetes steeds hoger worden omdat ze gebruikt worden voor begrotingsdoeleinden. Maar vervolgens wilde hij weten: "Betekent dit dan ook dat verkeersboetes worden gebruikt als een vorm van belasting? Dat verkeersboetes een vorm van belastingheffing is geworden?"
Volgens mevrouw Yesilgöz is dat niet zo. "Het is geen vorm van belastingheffing. Je kunt ze gewoon vermijden, dan krijg je het ook niet. Dus dat scheelt."
Van Houwelingen zei daar terecht op dat dit "een woordspelletje" is. "De voorzitter gaf zojuist zelf toe dat er geen strafrechtelijke reden is om de boetes steeds hoger te maken. De boetes zijn verhoogd omdat de begroting niet rond kon worden gekregen."
"De begroting rond krijgen doe je met belastingen. Het is dus belastingheffing," concludeerde Van Houwelingen terecht. Vervolgens wilde hij weten: "Zit er dan ook een grens aan?" Of kunnen de boetes torenhoog worden, onbeperkt, zolang dat maar 'nodig' is om de achterlijke uitgaven van het kabinet te kunnen bekostigen?
Yesilgöz reageerde daar weer heel stekelig op. "Boetes kunnen verhoogd of verlaagd worden," zei ze.
Joh. Echt waar? Kan dat? Jeetje. Verbazingwekkend.
Daarop zei ze dat het grootste deel van de verhoging bestaat uit "indexering" namelijk iets meer dan 5%, maar de rest (meer dan 4%!) inderdaad uit een verhoging vanwege de begroting.
Ja, Dilan. Dat betekent dus dat je boetes gebruikt als ware ze belastingen. Dat is het hele probleem! Je hoort boetes niet op die manier te gebruiken. Boetes worden gebruikt om gevaarlijk en immoreel gedrag te bestraffen. Punt. Dat is het doel ervan. Ze worden vooral niet gebruikt om 'begrotingsgaten' te dichten. Dáár heb je belastingen voor.
Het domste is nog wel dat ze zegt dat je boetes kunt voorkomen. Ja, belastingen ook! Als je geen werk zoekt hoef je ook geen inkomstenbelasting te betalen. Geen auto? Wegenbelasting is niet voor jou. Koop je nooit producten in de winkel maar creëer en groei je alles zelf? Zelfs de btw gaat aan je voorbij.
Blijkbaar begrijpt die domme doos dat niet eens.
Afijn. Het belangrijkste is natuurlijk dat Van Houwelingen honderd procent gelijk heeft. Dit is inderdaad hoe boetes gebruikt worden. En dat is niets nieuws. Het gebeurt al járen. Interessant genoeg is dit ingezet door de VVD - zogenaamd de partij voor een kleine overheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten