rotterdam g1260124aa 1280

Leuzen Erasmusbrug komen volgens experts uit 'extreemrechtse kringen', dader is niet strafbaar

Binnenlandjan 03 2023, 15:00
De woorden die tijdens de nieuwjaarsnacht op de Erasmusbrug werden geprojecteerd vanuit een nabij gelegen woning zijn volgens het AD afkomstig uit ‘extreemrechtse kringen’. Heftig! Het is alleen niet strafbaar.
Zo zou ene ‘Derpman’ in een Telegram-kanaal hebben aangekondigd met een actie te komen. Teksten als ‘Happy White 2023’ en ‘White Lives Matter’ zou hij laten verschijnen op de Rotterdamse Erasmusbrug. Wat een boefje. Eh, wat een extreemrechtse idioot! De link wordt al snel gelegd met extreem rechtse figuren uit Amerika en met extremisten die mensen vermoorden.
Ook hoogleraar Sarah de Lange doet nog een duit in het zakje en vind het zelfs voor extreemrechts nog best extreem. “Het is echt een neonazistische uitspraak. Deze termen zijn niet algemeen bekend in Nederland. Dus het laat zien dat de mensen die dit projecteerden op de brug zich erg in de materie hebben verdiept” aldus de Lange. De pro-Zwarte Piet leuzen zijn ook niet helemaal onschuldig volgens deze zelfde mevrouw. Zo was op de Rotterdamse brug te lezen: ‘Zwarte Piet deed niets verkeerd’. Zij legt dan ook direct de link met een rechts extremistisch internet-memecultuur en verwijst naar een meme met daarin ‘Hitler did nothing wrong’
Al met al is het vooral weer een hoop ophef om iets wat niet strafbaar is en waar dus ook niemand voor vervolgd zal worden. In hoeverre gaat het hier om een extreem rechtse gek of is het gewoon baldadigheid en puberaal gedrag van een of andere zolderkamer tiener die dacht leuk te zijn tijdens de jaarwisseling. Ze zullen het ongetwijfeld weer tot de bodem gaan uitzoeken en dan horen we het weer wel. De media ophef die een paar leuzen op een brug teweeg brengt is ook wel erg buiten proportioneel als je kijkt naar wat extreem links allemaal uitspookt de laatste tijd.
Strafrechtdeskundige Theo de Roos geeft in een reactie aan het AD aan dat vervolging lastig wordt. “De vrijheid van meningsuiting wordt door de wet beperkt als het gaat om discriminatie, haatzaaien, groepsbeleiding of oproepen tot geweld. Deze uitspraken kun je niet fraai vinden, walgelijk zelfs, maar ze zijn niet tegen één groep gericht.”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten