Marianne Zwagerman en Eline van den Broek vernietigen Marion Koopmans: 'Onwetenschappelijk!'

Binnenlandjun 07 2022, 10:06
Marion Koopmans blijft bijzonder actief op Twitter én in de mainstream media om haar visie op de 'coronapandemie' te delen. Deze vrouw maakt een belangrijk deel uit van het OMT en pakt iedereen aan die anders denkt over het coronabeleid dan zij. Wat inhoudt: iedereen die niet voor de meest dictatoriale maatregelen is krijgt er steeds weer van langs en krijgt zelfs de sneer dat ze 'niet wetenschappelijk' zijn.
Nou, in de nieuwe video-podcast van Marianne Zwagerman krijgt Koopmans er op háár beurt flink van langs. Zowel van Zwagerman als van haar wetenschappelijke gast, Eline van der Broek. Van den Broek is 'professor of population health sciences' en een echte expert. En ze heeft haar buik vol van de handel en wandel van Koopmans.
Wat Van den Broek en Zwagerman triggerde is een recent artikel dat Koopmans schreef voor de Volkskrant. Daarin herhaalde ze het bekende standpunt dat ze al zo lang heeft. Maar... de krant weigerde vervolgens replieken af te drukken van experts die een andere mening zijn toegedaan dan mevrouw Koopmans. Dit is dan ook waarom Zwagerman de Volkskrant al een tijd "de Koopmansbode" noemt.

Van den Broek pakt als wetenschapper de onwetenschappelijke Koopmans aan

Desgevraagd ging Van den Broek eens even goed los op Koopmans. Dat deed ze op een rustige manier, maar ook op een wijze die werkelijk geen spaan heel hield van de msm-favoriet.  
Volgens Van den Broek doet Koopmans - samen met de minister en Marc Bonte - net alsof ze "voor de wetenschap als geheel" spreekt. "Ik stoor me daar aan, omdat ik me niet kan vinden in hun boodschap, en met mij vele andere wetenschappers." Let wel, Van den Broek is een bijzonder succesvolle wetenschapper. Ze werkt in Amerika (aan een universiteit) en was tijdens het gesprek zelfs in Washington voor een belangrijke conferentie.
Het stuk in de Volkskrant kan hier gelezen worden. Het was feitelijk een pleidooi voor politieke inmenging in 'de wetenschap.' Dat zou moeten om 'de wetenschap' te 'beschermen.' Natuurlijk is dat je reinste flauwekul. Koopmans wil, aldus Van den Broek, wetenschappers beschermen die haar mening delen. Als ze een ándere mening zijn toegedaan heeft Koopmans er daarentegen geen enkel probleem mee ze aan te pakken.

Hypocriet

"Ik vind het interessant dat juist Koopmans en Bonte een opmerking maakten over het beschermen van 'de wetenschap,' want als er iets volgens mij niet is gebeurd tijdens de coronacrisis, dan is het wel het beschermen van wetenschappers - hooguit het beschermen van een aantal wetenschappers die namens de overheid beleidsadviezen mochten geven. Maar er zijn een heleboel wetenschappers die tijdens de coronacrisis helemaal niet gehoord zijn," aldus Van den Broek.
"Die hebben bedreigingen aan hun adres gehad, die hebben hele bakken grote kritiek over zich heen gekregen... Destijds hebben we ook gesproken over een aantal wetenschappers bij HerstelNL en waarom die zouden zijn opgestapt," gaat ze verder. "Nou, een heel groot gedeelte van die wetenschappers ís opgestapt door dit soort druk."
"En dan komen we nu aan het einde van de rit met de boodschap dat 'we moeten wetenschappers die in overheidsdienst zijn beschermen'? Dan denk ik, dan hadden we twee jaar geleden wat mij betreft al mogen beginnen."
"Ik vond het misplaatst, juist van deze mensen. Want wetenschappers zijn tijdens de crisis helemaal niet beschermd."

Onwetenschappelijk

"Als het gaat om retoriek, ik heb van Marion Koopmans bijna niet anders gezien op Twitter," gaat Van den Broek verder over het wangedrag van de zelfverklaarde wetenschapskeizerin. "Het was alleen maar retoriek. Âls ze zich al op de wetenschap beriep dan was het vaak op artikelen die nog in pre-print waren." Dat houdt in dat de werken nog niet peer reviewed zijn, wat een voorwaarde is voor een daadwerkelijk wetenschappelijk werk.
"Als zelfrespecterende wetenschapper ga ik niet mijn eigen werk in pre-print citeren want dat is nog niet door collega's bekeken. Dat is dus nog niet erkend een wetenschappelijk feit."
"Daarnaast kunnen we ook niet alle dingen die we in studies vinden generaliseren naar hele populaties," zegt Van den Broek vervolgens. "Dat weet Marion Koopmans heel prima, maar dat heeft ze continu gedaan tijdens de crisis. "En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind haar er verantwoordelijk voor dat er een heel vertekend beeld is van wetenschap, maar ook van de rol van wetenschap in het publieke debat.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Zo. Die kan mevrouw Koopmans in haar zak steken. Of denk je dat ze nu losgaat op Van den Broek en haar gaat proberen te beschadigen? Vragen, vragen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten