3570872067 fae8bbb43b c

Nederland kijkt naar Duitsland om inhaalzorg over te nemen en wachtlijsten weg te werken

Binnenlandjun 06 2022, 16:00
Na de coronapandemie zit de Nederlandse zorg met een toenemend personeelstekort en lange wachtlijsten voor de inhaalzorg. Het kan dus haast niet anders dan dat we de Duitsers om hulp moeten vragen, zegt Alex Friedrich, de bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis in Münster.
Nederlandse ziekenhuizen krijgen het maar niet voor elkaar om de wachtlijsten te verkorten. In april wachtten iets meer dan 100.000 patiënten al maanden op een operatie en die situatie is sindsdien niet veranderd.
De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat het personeelstekort in de ziekenhuizen alleen maar is toegenomen. Een deel van het personeel zit nog altijd in de ziektewet en een ander deel is overgestapt naar een andere baan. En wie voelt zich nu nog geroepen om de zorg ín te gaan, wetende dat als er weer een coronagolf komt, je compleet zult worden overwerkt? Er zullen er maar weinig zijn die daar echt zin in hebben.
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft ongeveer evenveel inwoners als Nederland, maar meer dan drie keer zoveel ziekenhuizen. Het is dus niet zo gek dat het oog hier op is gevallen. Voor de Nederlandse patiënten lijkt het in ieder geval de beste uitkomst, want 'rijk land' Nederland gaat het de eerste jaren niet voor elkaar krijgen om de boel zelf op orde te krijgen.
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) doet echter al weer moeilijk nog voor het plan überhaupt fatsoenlijk is uitgestippeld (via de NOS). Want oh wee als Nederlandse patiënten niet dezelfde nazorg krijgen in Duitsland. Alsof daar geen afspraken en personeel voor gevonden kunnen worden. En wat als patiënten niet in het buitenland geholpen wíllen worden?
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Met dit soort kanttekeningen laat het ministerie weer eens zien dat het moeite heeft met verandering en al direct beren op de weg ziet. Als het toch voor diverse patiënten wél een uitkomst is, dan grijp je zo'n kans toch direct met beide handen aan? De patiënten die echt niet willen kunnen hierdoor waarschijnlijk eerder in Nederland behandeld worden: twee vliegen in één klap!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten