Screen Shot 2022 05 31 at 174338

Nederlandse premier Rutte en waarom hij onder verhoogde beveiliging staat vanwege bedreigingen op de media

Binnenlandmei 31 2022, 16:44
De Nederlandse premier Mark Rutte heeft verhoogde beveiliging om zich heen gekregen. Het is gebruikelijk dat een regeringsleider zware beveiliging om zich heen heeft. Het is de norm. Maar een zichtbaar verhoogde beveiliging zorgt voor een bus, zoals bij premier Rutte het geval is.
Aangenomen wordt dat de veiligheidsautoriteiten in Nederland inlichtingen hebben ontvangen over een mogelijke aanslag die op de premier is gepland. De autoriteiten zijn echter terughoudend om de details met het publiek te delen. De premier zelf heeft verklaard dat veiligheidszaken niet in het openbaar mogen worden besproken.
Nederlandse burgers en ingezetenen lijken geen hinder te ondervinden van de buzz, want zij blijven lekker online gokken, zoals Gokkasten. Het vermoeden bestaat dat de aanvalsdreiging afkomstig is van criminelen die betrokken zijn bij drugshandel. Vooraanstaande Nederlandse kranten en mediakanalen hebben het verhaal aan het licht gebracht. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft commentaar geweigerd, met de mededeling dat zij veiligheidskwesties niet openbaar maakt.
Mark Rutte werd vijand nummer één voor drugshandelskartels in Nederland toen zijn regering de handelaren bloedig vrijliet. De regering had jaren geleden bij zijn aantreden al beloofd de drugshandel hard aan te pakken.
Sinds zijn aantreden heeft hij zijn beveiliging altijd op een laag pitje gehouden. Dit moest veranderen door de dreigingen die op hem afkomen, en hij is daar niet blij mee. Er is een alarmerend incident gemeld waarbij mogelijke moordenaars in de buurt van de premier zijn gesignaleerd. De vermoedelijke daders hebben waarschijnlijk banden met de Mocro-maffia, die bekend staat om de cocaïnehandel.
Zelfs nu de autoriteiten hun mond houden over de zaak, is er een bijna onweerlegbaar verband tussen de betrokkenheid van de maffia bij de bedreigingen. Wat de meeste burgers en veiligheidsagenten 's nachts in slaap houdt, is het oplossen van het raadsel wie het gemunt heeft op de premier en waarom.
Bedreigingen aan het adres van politieke figuren over de hele wereld zijn voorgekomen. De laatste jaren is er echter een stijging. Waarom? Prominente figuren uit de journalistiek, de politiek en justitie hebben politiebescherming gezocht. De veiligheidsdienst die deze verantwoordelijkheid heeft, is onderbemand en wat van hen wordt gevraagd, is overweldigend.
Het wapengeweld in Nederlands land is laag. Drugsgerelateerde moorden en misdrijven zijn de laatste jaren echter toegenomen. Verschillende drugshandelskartels zijn op zoek naar uitbreiding en vechten om grondgebied.
Rutte houdt van interactie met het publiek en stopt vaak voor een selfie of een foto met een burger. Ook is hij regelmatig terloops fietsend van huis naar kantoor gesignaleerd. Maar met de nieuwe veiligheidsmaatregelen zal dat wellicht niet meer het geval zijn.
In juli werd een prominente Nederlandse misdaadverslaggever op klaarlichte dag vermoord in een bericht dat het land schokte. Peter Vries was een kroongetuige in een geruchtmakende drugszaak.
Geert Wilders, een anti-islam oppositieleider, bevindt zich in een vergelijkbare situatie. Sinds 2004 wordt hij met de dood bedreigd, waardoor hij gedwongen is permanent in een veilig huis onder strenge bewaking te leven.

Meer beveiliging voor prominenten en bekende publieke figuren

Advocaten, journalisten, rechters en politie zijn enkele categorieën mensen die bescherming genieten. Dit nadat zij doodsbedreigingen hebben ontvangen van drugshandelskartels.
Vanwege dergelijke bedreigingen wordt persoonsbeveiliging binnenkort de norm in Nederland. Maar hebben de veiligheidsagenten wel de capaciteit? Is er een andere oplossing?
In sommige gevallen hebben de drugshandelorganisaties hun dreigementen waargemaakt door koelbloedige moorden uit te voeren. Zij lijken bijna in een onaantastbare en straffeloze luchtbel te opereren.

Ligt de vrijheid van meningsuiting onder vuur?

Politici zijn het belangrijkste doelwit van drugshandel en criminele organisaties. Dit komt omdat zij wetten maken, die van invloed zijn op deze organisaties.
Een premier als doelwit nemen is echter een heel nieuw niveau dat de veiligheidsinstanties zorgen baart en de kriebels geeft.
Er wordt gezegd dat de criminelen de routines en routes van een potentieel doelwit bepalen alvorens de dodelijke aanval uit te voeren. In dit geval kan de beveiliging van de minister-president zich geen enkel risico veroorloven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten