47547796341 2eb9efa798 c

Franse president Macron best bereid tot nóg meer EU-sancties tegen Rusland

Buitenlandmei 31 2022, 17:00
De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat hij helemaal niets uitsluit over het opleggen van nóg meer sancties tegen Rusland in de komende weken.
Gezien de hoeveelheid sancties die Rusland vanuit de Europese Unie opgelegd krijgt, zou je denken dat het land inmiddels wel af begint te brokkelen. Maar nee, Rusland voert de druk op Oekraïne verder op en lijkt eigenlijk nog maar weinig te merken van de strafmaatregelen van de EU. Eigenlijk zijn het vooral burgers van EU-lidstaten die de broekriem steeds verder moeten aantrekken!
Macron lijkt daar totaal geen oog voor te hebben en meent dat hij in een positie zit om Rusland op de knieën te krijgen. Hij wil namelijk de komende dagen of weken in gesprek met Rusland om een oplossing te vinden voor de Oekraïense voedselexport, meldt Reuters.
Rusland speelt volgens het Westen 'gemeen' omdat het land voedselschaarste inzet als wapen. De instabiliteit die het blokkeren van Oekraïense havens tot gevolg heeft treft vroeg of laat Noord-Afrikaanse landen en ook de Europese Unie.
Macron dreigt dus in feite met nóg meer sancties als Rusland niet heel snel Oekraïense voedselproducten door gaat laten. Maar goed, als Rusland niet bang is voor nog meer sancties en zelf weinig last zal hebben van de problemen die de blokkade van Oekraïense havens met zich meebrengt, waarom zouden ze hier dan serieus op ingaan? Als ze dat al doen dan zullen ze waarschijnlijk hoog inzetten en bijvoorbeeld een stop van wapenlevering aan Oekraïne willen eisen, waar Macron natuurlijk nooit mee akkoord zal gaan.
Het vervelende aan deze (en eigenlijk iedere) oorlog is dat er ontzettend veel onduidelijk is. Kan Oekraïne stand houden en hoe lang houdt Rusland het nog vol? Gaan die EU-sancties het gewenste effect hebben of schieten we vooral onszelf (herhaaldelijk) in de voet? Tot nu toe lijkt het er vooral op dat de Europese Unie zichzelf overschat en Rusland de betere onderhandelingspositie heeft. Dat dringt op één of andere manier maar niet door bij leiders van EU-landen, terwijl de consequenties (ook voor de eigen burgers) ontzettend groot kunnen worden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten