Ophef! Friese vlag weggehaald bij Gronings universiteitsgebouw

Ophef! Friese vlag weggehaald bij Gronings universiteitsgebouw

Wat heel veel mensen niet weten dat naast het Nederlands ook het Fries een officiële taal is van ons land. De Friezen zijn een trots volk en zij vinden het daarom erg belangrijk dat hun taal onderwezen wordt. De Friezen zijn daarom erg boos dat de hoogleraar Friese taal aan de Rijksuniversiteit Groningen niet is vervangen en uit protest hebben zij de Friese vlag halfstok gehangen. Dat pikt het bestuur van de universiteit niet en halen de Friese vlag helemaal weg. Deze onvrede moet natuurlijk de kop worden ingedrukt.

Omrop Fryslan meldt dat sinds het pensioen van hoogleraar Goffe Jensma er ophef is over zijn opvolging. Twee weken geleden riepen tal van Friese wetenschappers, bestuurders en schrijvers de universiteit op om een volwaardige hoogleraar te benoemen. Bij de Rede fan Fryslân zei minister Hanke Bruins Slot vorige week dat ze op korte termijn willen overleggen met de RUG. Ze vroeg zich af of het opvolgen van Goffe Jensma door een universitair docent niet in strijd is met de afspraken tussen Rijk en universiteit over het bevorderen van het wetenschappelijk onderwijs van het Fries. Harm Beertema (PVV) vindt dat de minister zich hiervoor moet hard maken en zegt: ''Als de wet het Fries op een volwaardige manier verankerd wil zien en als de minister én Tweede Kamer dat ook nog eens bevestigen, dan zou de RUG zich daar maar aan moeten houden.''

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Als opvolger is Anne Merkuur als universitair docent benoemd, met een aanstelling voor twee dagen. Dus er is niet langer een hoogleraar voor de Friese taal. Dit stuit veel Friezen tegen de borst. Daarom hebben activisten de Fries vlag halfstok gehangen om hun ongenoegen te uiten. Blijkbaar heeft de Universiteit weinig met de vrijheid van meningsuiting omdat in de loop van deze ochtend de Friese vlag van de stok is gehaald. Deze actie is opmerkelijk te noemen omdat universiteiten zo inclusief en divers te willen zijn. Dit geldt blijkbaar niet voor de eigen cultuur. Jammer dat universiteiten zo erg lijden aan oikofobie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties