shutterstock 1402802627

Ophef! Friese vlag weggehaald bij Gronings universiteitsgebouw

Binnenlandnov 28 2022, 14:00
Wat heel veel mensen niet weten dat naast het Nederlands ook het Fries een officiële taal is van ons land. De Friezen zijn een trots volk en zij vinden het daarom erg belangrijk dat hun taal onderwezen wordt. De Friezen zijn daarom erg boos dat de hoogleraar Friese taal aan de Rijksuniversiteit Groningen niet is vervangen en uit protest hebben zij de Friese vlag halfstok gehangen. Dat pikt het bestuur van de universiteit niet en halen de Friese vlag helemaal weg. Deze onvrede moet natuurlijk de kop worden ingedrukt.
Omrop Fryslan meldt dat sinds het pensioen van hoogleraar Goffe Jensma er ophef is over zijn opvolging. Twee weken geleden riepen tal van Friese wetenschappers, bestuurders en schrijvers de universiteit op om een volwaardige hoogleraar te benoemen. Bij de Rede fan Fryslân zei minister Hanke Bruins Slot vorige week dat ze op korte termijn willen overleggen met de RUG. Ze vroeg zich af of het opvolgen van Goffe Jensma door een universitair docent niet in strijd is met de afspraken tussen Rijk en universiteit over het bevorderen van het wetenschappelijk onderwijs van het Fries. Harm Beertema (PVV) vindt dat de minister zich hiervoor moet hard maken en zegt: ''Als de wet het Fries op een volwaardige manier verankerd wil zien en als de minister én Tweede Kamer dat ook nog eens bevestigen, dan zou de RUG zich daar maar aan moeten houden.''
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Als opvolger is Anne Merkuur als universitair docent benoemd, met een aanstelling voor twee dagen. Dus er is niet langer een hoogleraar voor de Friese taal. Dit stuit veel Friezen tegen de borst. Daarom hebben activisten de Fries vlag halfstok gehangen om hun ongenoegen te uiten. Blijkbaar heeft de Universiteit weinig met de vrijheid van meningsuiting omdat in de loop van deze ochtend de Friese vlag van de stok is gehaald. Deze actie is opmerkelijk te noemen omdat universiteiten zo inclusief en divers te willen zijn. Dit geldt blijkbaar niet voor de eigen cultuur. Jammer dat universiteiten zo erg lijden aan oikofobie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten