insecten eten 5

Petitie: DWING openheid over 'insectenvlees' en 'synthetisch vlees'

Binnenlandmrt 07 , 18:00
Er gebeuren steeds gekkere dingen in Nederland wat voedsel betreft. Insecten'vlees' wordt in steeds meer producten verwerkt. Sterker nog, die gekke koning Willem-Alexander promoot zelfs 'burgers' gemaakt uit meelwormen. En zelfs als je denkt dat je normaal voedsel eet is de kans tegenwoordig groot dat er toch insecten of 'synthetisch' materiaal in zit. Met deze petitie willen we daar iets aan doen.
Het ergste van alles is dat er helemaal geen openheid van zaken gegeven hoeft te worden door 'fabrikanten' over of insectenviezigheid in voedsel zit of niet. Het kan dus gewoon verstopt worden voor de consument, die denkt dat hij iets normaals eet maar eigenlijk iets eet waarin insectenrommel in zit. Dit terwijl de langetermijneffecten van dat soort 'voedsel' niet bekend zijn.
Even voor de duidelijkheid, dit geldt niet alleen voor 'vleesproducten' maar ook voor 'meelproducten.' Insecten mogen daar sinds 1 januari in verwerkt zijn en producenten zijn niet verplicht dit feit op de etiketten te vermelden. Het is ronduit walgelijk.
En dat is nog niet eens alles. Want tegelijkertijd zien we dat er een opmars gaande is van bedrijven die kunstmatig vlees kweken of printen. Nederland gaat vanaf april proeverijen van dit zogeheten kweekvlees toestaan. De volgende stap? Totale legalisering. Alweer geldt: zonder dat we weten wat de effecten hiervan zijn op de volksgezondheid.
Wij van DDS en onze vrienden van EerlijkEten vinden dat totaal onacceptabel. Daarom willen we de Tweede Kamer ervan overtuigen de wet te veranderen. Prima, er mogen insecten en nepvleesproducten in de winkel komen, soit. Als mensen die troep willen eten is dat hun keuze. Maar het kan niet zo zijn dat producenten niet hoeven te vermelden op het etiket dat je halve of hele insecten aan het eten bent.
Daarom heeft EerlijkEten een petitie online gezet die wij van DDS van harte steunen.
Wij eisen:
  • Duidelijke etikettering als insecten zijn verwerkt in voedselproducten
  • Duidelijke etikettering over gebruik van vaccins in dierlijke producten
  • Kweekvlees niet toestaan tot voedselveiligheid kan worden gegarandeerd
Ben jij het hiermee eens? Teken de petitie voor BetrouwbaarVoedsel dan.
En als je dan toch bezig bent, schrijf je dan ook in voor de heerlijke Allround Box óf de Vleesbox van EerlijkEten. Want ja, de overheid en 'voedselproducenten' doen er alles aan om ons ranzig nepvlees te laten eten, maar we kúnnen heel simpel voorkomen dat we die troep binnenkrijgen: we kunnen gewoon direct van de Néderlandse boer kopen. Voor een goede prijs én nog eens van een geweldige kwaliteit ook.
Wat je ook doet, teken in ieder geval de petitie voor betrouwbaar voedsel. We kunnen het niet laten gebeuren dat we deze troep binnen krijgen terwijl we dat helemaal niet willen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten