shutterstock 1173152773

Politie maakt zich zorgen om zogenaamde "burgerspeurders" die desinformatie en complottheorieën verspreiden

Binnenlandjan 18 2023, 16:30
De politie Brunssum-Landgraaf heeft via een Facebookbericht mensen opgeroepen om te stoppen met het verspreiden van desinformatie en complottheorieën. Het zou volgens de politie mogelijk onderzoek verstoren en frustreert het nabestaanden.
Het Openbaar Ministerie (OM) en nabestaande geven aan regelmatig geconfronteerd te worden met complotdenkers en zogenaamde “burgerspeurders”. Deze mensen zouden politieonderzoek verstoren door zich ongevraagd te bemoeien met zaken. Volgens de politie zien ze steeds vaker dat tragische gebeurtenissen gebruikt worden om complotten de wereld in te slingeren. Volgens hoofdofficier van justitie in Den Haag Michiel Zwinkels komt dit steeds vaker voor als er sprake is van het overlijden van kinderen. “Dat wordt vaak gekoppeld aan theorieën over satanische kindermisbruik” Aldus Zwinkels.
De politie maakt wel de kanttekening dat burgers cruciaal kunnen zijn in het oplossen van een zaak. Het probleem is alleen als er op internet steeds meer mensen zijn die hun eigen ideeën ventileren die niet gebaseerd zijn op feiten een onderzoek mogelijk daardoor wordt vertraagd. “Al die signalen zullen we toch in eerste instantie serieus moeten nemen, omdat je niets over het hoofd wilt zien, maar eigenlijk moeten we ook vrij vaak daarna constateren dat het op niets gebaseerd is. Uiteindelijk gaat daar veel politiecapaciteit naar toe.” Aldus de politie.
Begrijpelijk is het natuurlijk wel dat wanneer een kind om het leven komt door bijvoorbeeld een verkeersongeluk er mensen zijn die dit koppelen aan een of ander vaag idee over satanisch kindermisbruik.
Het is wel opvallend dat daags nadat Sigrid Kaag en Hanke Bruins Slot de oorlog verklaren aan “complotdenkers” nu ook de politie deze oproep plaatst. Geweld uit de extreemlinkse hoek is, zeker de laatste tijd, veel meer aanwezig.
Desondanks vinden politici dat complotdenkers een gevaar vormen voor onze samenleving. Dit heeft een polariserende werking en mensen die normale kritische vragen stellen worden nu ook steeds vaker weggezet als complotdenker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten