Politie verbaasd: 'Hoogste aantal winkeldiefstallen in 9 jaar maar waarom toch?!'

Politie verbaasd: 'Hoogste aantal winkeldiefstallen in 9 jaar maar waarom toch?!'

In de afgelopen 9 jaar is het aantal winkeldiefstallen niet zo hoog geweest als het geval nu is. Met andere woorden, winkels worden links en rechts bestolen. Interessant genoeg zegt de politie dat ze voor een raadsel staat. Waarom stelen mensen opeens? Tja. Hoe zou dat nou toch komen he?

In oktober registreerde de politie 3.909 winkeldiefstallen. Dat waren er 400 meer dan in september. De meeste diefstallen vinden plaats in het oosten van het land, de minste in het zuiden. Alleen in oktober 2013 werd er meer gestolen: 3.912 keer werd dit misdrijf toen gepleegd in winkels.

Volgens brancheorganisaties van supermarkten "fluctueert" het wel vaker, dit soort cijfers. Ze zeggen dat ze nog niet echt een enorme stijging zien. Tenminste, niet op jaarbasis. En dat klopt. Want hoewel er meer diefstallen gepleegd gaan worden dan in 2021 komt het aantal dit jaar uit rond die van 2020. Toen werden er zo'n 40.000 diefstallen gepleegd. Nu zijn dat er 32.475 in totaal. Met nog twee maanden te gaan van, zeg, 3.900 komen we dan dus wel in de buurt van de 40.000.

Maar zelfs dan is het natuurlijk wel degelijk opvallend dat je het over een periode hebt van 9 jaar waarin er niet zoveel diefstallen werden gepleegd op maandelijkse basis. Natuurlijk, winkeliers kunnen dat nog niet écht zelf merken - dat zou niet zo raar zijn. Als er een toename is van 5% ofzo, tja, dan is dat voor hun zeker wel te overzien. Al helemaal als ze in het verleden hebben gezien dat het "fluctueert."

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Dat gezegd hebbende horen we tegenwoordig natuurlijk ook steeds vaker verhalen van met name oudere mensen die het gewoon niet meer redden en uit wanhoop maar beginnen te stelen. Geen kleren, maar voedsel. Een primaire levensbehoefte, om te overleven. Als de winter echt aanbreekt - en die is nu eigenlijk wel begonnen - dan is het zeer wel mogelijk dat die cijfers verder omhoog gaan... en we die 40.000 dus echt wel halen.

Dat zou zorgwekkend zijn. Maar ook een teken des tijds.

Volg mij op Twitter.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Misdaad Economie armoede diefstal

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties