Politie woest: 'COA stuurde honderden ongedocumenteerde asielzoekers het land in'

Politie woest: 'COA stuurde honderden ongedocumenteerde asielzoekers het land in'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft er de afgelopen maanden een potje van gemaakt. De Nationale Politie is woedend over het feit dat het COA honderden ongedocumenteerde asielzoekers heeft over laten plaatsen, waardoor ze makkelijk uit het oog konden worden verloren.

Het COA en de politie hadden afspraken gemaakt over de opvang van vreemdelingen. Deze asielzoekers zouden eerst vingerafdrukken af moeten geven, documenten tonen aan de politie en op de foto, voordat ze vervoerd en opgevangen mogen worden. Maar het COA heeft personeelstekort en werkt onder enorme druk, dus hebben ze sinds mei zo'n 1.200 asielzoekers ongedocumenteerd via touringcars naar noodopvanglocaties gestuurd, meldt NRC.

De politie is natuurlijk not amused, want zo verlies je dit soort asielzoekers natuurlijk makkelijk uit het oog. En als er wat misgaat dan wordt de politie er natuurlijk op aangekeken, want zij hadden eigenlijk die controle moeten uitvoeren.

Het COA is overigens al eerder in de fout gegaan met het registreren van ongedocumenteerden. Zij beweren echter dat ze dat altijd netjes hebben gedaan en dat het hen niet bekend is dat de politie herhaaldelijk heeft aangedrongen de verblijfsgegevens van bewoners in het systeem te zetten.

En het is niet eens zeker of het COA wel écht in de fout is gegaan, omdat zij tot ongeveer 2020 wel degelijk gegevens deelden met de politie, maar dit bleek onrechtmatig te zijn. De gedeelde data moest worden gewist en pas begin 2021 werd er door Grapperhaus aan de Tweede Kamer medegedeeld dat er een oplossing was om toch gegevens te kunnen delen. Maar het COA doet dat dus sindsdien niet of niet volledig.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Het is in ieder geval vrij duidelijk dat diverse overheidsorganisaties elkaar, mede door wetgeving, in de weg zitten. En mocht er wat mis gaan dan is natuurlijk niemand verantwoordelijk en heeft de burger gewoon pech.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties