StephanKogelman / Shutterstock.com

Prinses Amalia viert diploma zonder het te hebben? Nederlanders reageren kritisch

Binnenland16 jul , 17:00
Prinses Amalia stond deze week in het middelpunt van de belangstelling. Niet vanwege een geslaagde prestatie, maar juist vanwege een opvallend gebrek daaraan. De troonopvolgster nam maandag deel aan een Graduation Ceremony in het Concertgebouw in Amsterdam—maar opvallend genoeg heeft ze haar bachelor nog helemaal niet afgerond. Dat leidde tot stevige kritiek, ook op sociale media.

Ceremonie zónder diploma: hoe dan?

De aanleiding voor de kritiek is het feit dat Amalia, zo meldde onder meer NU.nl, nog één vak moet afronden om daadwerkelijk haar bachelordiploma in ontvangst te mogen nemen. Die studie — Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam — is pas écht klaar als alle onderdelen met goed gevolg zijn afgelegd. Toch poseerde de prinses met toga, certificaat en een brede glimlach, geflankeerd door haar familie.
Dat zette kwaad bloed bij veel Nederlanders. Want hoe kan iemand meedoen aan een afstudeerceremonie als het diploma nog niet binnen is?

“Je gaat bijna denken dat ze een speciale behandeling krijgt, hè?”

De meest gedeelde en besproken reactie kwam van DDS-hoofdredacteur Michael van der Galien op X (voorheen Twitter), die schreef:
“Huh? Ze heeft 1 vak nog niet afgerond. Hoe weten ze dan dat ze dat vak wel even haalt? Je gaat bijna denken dat ze een speciale behandeling krijgt, he?”
De post is op het moment van schrijven al meer dan 60.000 keer bekeken, kreeg 542 likes, meer dan 200 reacties, en werd meer dan 60 keer geretweet. Veel mensen herkennen zich in de kritiek. De suggestie dat Amalia zou worden voorgetrokken, puur vanwege haar status, raakt een gevoelige snaar. En terecht.
Want stel je even voor dat Jan Modaal of Fatima uit Zaandam met één onafgerond vak zou proberen een plekje te bemachtigen op een afstudeerceremonie. Zou die persoon dan ook welkom zijn in het Koninklijk Concertgebouw, met fotografen en applaus, zónder diploma?

De monarchie en de schijn van ongelijkheid

Amalia is natuurlijk niet zomaar een student. Maar juist daarom zou je verwachten dat ze extra zorgvuldig omgaat met de symboliek van zo'n moment. Wanneer zij wél meedoet aan een ceremonie zonder afstuderen, terwijl andere studenten moeten wachten tot alles écht afgerond is, straalt dat uit: “De regels gelden niet voor mij.”
Dat is pijnlijk. Zeker in een tijd waarin studenten zich in de schulden moeten steken voor hun opleiding, kamers onbetaalbaar zijn en universiteiten overspannen zijn geraakt. De gewone Nederlander moet zich aan de regels houden. Waarom de Oranjes dan niet?

Wat zegt de universiteit?

Officieel kreeg Amalia uitstel vanwege een armbreuk. Dat is op zich begrijpelijk. Maar het roept nog steeds de vraag op waarom de ceremonie niet werd uitgesteld tot ze écht klaar is. Of was het vooral een PR-momentje voor de koninklijke familie?
Het certificaat dat ze ontving was symbolisch. Het diploma volgt pas — als ze het laatste vak haalt. Maar die nuance verdwijnt bij de gemiddelde burger die de blije kiekjes ziet. En dat is problematisch.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) 👉 Teken nu de petitie Onze samenleving wordt ondermijnd door privileges, onrecht en oneerlijke behandeling. Help mee in de strijd voor gelijkheid en gezond verstand!

Afstuderen doe je pas als je écht klaar bent

De Oranjes zouden beter moeten weten. In plaats van meeliften op hun naam, zouden ze het goede voorbeeld moeten geven: hard werken, regels volgen, net als ieder ander. De symboliek van een bachelordiploma is krachtig—maar alleen als het eerlijk is verdiend.
In deze zaak lijkt het erop dat de schijn van voorrecht sterker is dan het principe van gelijke behandeling. En dat is funest voor het draagvlak onder de monarchie. Want hoe vaak moet er nog gezegd worden: wie zich boven de wet plaatst, ondermijnt het vertrouwen van het volk.
Laat het diploma eerst komen. Dán mag de ceremonie volgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten
26 Reacties