5x5 kinderarbeid bestanddeelnr 256 4978

Rutte biedt excuses aan voor slavernij; WIJ NIET

Binnenlanddec 19 2022, 19:00
Vandaag heeft Mark Rutte zijn excuses gemaakt voor het slavernijverleden van het koninkrijk der Nederlanden tot 160 jaar geleden. Bij De Dagelijkse Standaard hebben we besloten niet uit zijn toespraak te citeren. Wij beschouwen dit hele belachelijke excuus namelijk een belediging aan ons volk, ons land, en onze voorouders.
Wij zijn trots op Nederland. Op onze geschiedenis. Op onze voorouders. Natuurlijk zijn er dingen gebeurd die verkeerd waren, waaronder de slavernij. Maar: die misdaden vallen wat ons betreft in het niet bij de mooie kanten van onze rijke geschiedenis. Bij de vrijheid die Nederland heeft geboden aan zoveel mensen, van verschillende komaf (onder meer de Joden, zie Spinoza die in ons land kon leven en schrijven).
Op een gegeven moment was Nederland een koloniale macht. Ook daar zijn wij trots op. Niet op alles dat toen gebeurd is, maar wel op het feit dat Nederland meetelde; dat Nederland ondernemend was. Dat Nederland een mácht was. Daar zullen wij nooit onze excuses voor aanbieden. Nu niet, nooit niet.
Mark Rutte heeft vandaag op geen enkele manier dan ook voor ons gesproken. Niet in de laatste plaats omdat voor ons geldt - net zoals voor de meeste van onze lezers - dat onze voorouders geen rijke slavenhouders waren, maar arme Nederlandse burgers die zich voor een stuiver kapot moesten werken. Ze werden al op jonge leeftijd gedwongen om te werken. En als ze nóg meer pech hadden, dan moesten ze bedelen. Niet voor het kopen van luxe-artikelen, maar voor brood voor het gezin. Dit terwijl iedereen die kon werken (en ook degenen die dat eigenlijk niet konden) dat ook deden.
'De werkende armen'? Dat waren ónze voorouders. Vrijwel zonder uitzondering.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Uit onze naam wordt er nog geen letter 'sorry' gezegd voor een actie uit het verleden waarvoor niet alleen wij, maar ook onze voorouders geen enkele schuld dragen. Zij hadden niets met de slavernij te maken. Ze profiteerden er op geen enkele manier dan ook van. Het dagelijks leven was voor hen een strijd. Een enorme worsteling. Tegen honger. Dorst. Armoede.
Dus Rutte en al die slavernij-excuses-eisers kunnen dat wanstaltige excuus van hem in hun achterwerk steken. Al helemaal omdat slavernij in elke periode, in elke samenleving, in elke regio op aarde heeft bestaan. Inclusief in Afrika zelf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten