michaelvdgalien two journalists are sneakily spying in foreig 6279271b 4664 4c21 8cb3 7a89e14f001b 0

Schokkend! AIVD én MIVD zetten journalisten in als agenten in het buitenland: levensgevaarlijk!

Binnenlandjun 28, 19:00
De AIVD en de MIVD zijn al jaren wanstaltig bezig. Ze maken een steeds grotere inbreuk op de privacy van Nederlanders en bemoeien zich actief met de politiek. Nu blijkt dat de inlichtingendiensten ook álle Nederlandse journalisten overal ter wereld in levensgevaar hebben gebracht.
De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) is verantwoordelijk voor het toezicht houden op de AIVD en de MIVD. Die Commissie is natuurlijk heel erg pro-inlichtingendiensten. Je hoeft van dat toezicht houden dan ook niet veel te verwachten. Eigenlijk zijn ze vooral heel goed in het verdedigen van de inlichtingendiensten, ook - misschien: vooral - als die zich misdragen.
Maar dit keer is de Commissie wél heel kritisch op de diensten. De reden? Uit onderzoek blijkt dat de AIVD en de MIVD Nederlandse journalisten in het buitenland meerdere keren hebben ingezet als geheim agenten. Dat is met name gebeurd tussen 2019 en 2022... en de focus van de diensten lag daarbij op het Midden-Oosten. 
De term die gebruikt wordt is "vooral." Wat dus niet betekent: "Alleen."
Hoe dan ook, de Commissie eist nu dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in een half jaar tijd met een nieuw beleid komen. De voorzitter van de commissie denkt dat dit wel goed komt. Waarom? Nou, omdat de Commissie - zoals gezegd - vooral een manier is om de AIVD en de MIVD te verdedigen. Daarom.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ook gereageerd op dit nieuws. Hoe? Met een totale nietszeggende verklaring. "De journalistiek is een onmisbare en belangrijke pijler in onze democratie. Journalistieke onafhankelijkheid is hierbij essentieel," aldus het ministerie van BiZa.
Uh. Oke. En dus?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Wat de AIVD en de MIVD gedaan hebben is ronduit wanstaltig. Dat die diensten lak hebben aan onze privacy weten we al langer. Maar dat ze nu ook álle Nederlandse journalisten in gevaar brengen met hun narcistische pogingen om een rol te willen spelen in de rest van de wereld is écht schokkend. Je zou denken dat ze nog iets van besef hebben van wat ze wel en niet kunnen doen, maar dat is dus écht niet zo. Ze doen wat ze willen, ze brengen alle Nederlandse journalisten in het buitenland in gevaar, en halen dan hun schouders op en vertellen ons dat we niet moeten zeuren.
Je gaat bijna denken: schaf die diensten maar af. De politie kan tot op zekere hoogte mensen in de gaten houden in eigen land, als die crimineel bezig zijn. Mooi. Dat moet afdoende zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten