grunberg

Schrijver Arnon Grunberg gaat los op Wierd Duk: "Hij is een werktuig in handen van Aleksandr Doegin"

Binnenlandaug 27 2022, 18:00
De schrijver Arnon Grunberg - wiens boeken compleet onleesbaar zijn, maar dat terzijde - is vandaag weer eens heel boos op Wierd Duk. En om dat te bewijzen beschuldigt hij Duk ervan "een werktuig in handen van Aleksandr Doegin" te zijn. Dat is de Russische filosoof wiens dochter onlangs werd opgeblazen door wat vrijwel zeker Oekraïense agenten waren.
In deze barre tijden zou je denken dat mensen die zichzelf heel links, progressief en vooral ook moreel superieur voelen even met de handrem erop opereren. Gewoon, om het vuurtje niet nog verder op te stoken.
Nou, schrijver Arnold Grunberg denkt daar héél anders over. Want deze progressieve fascist gaat op Twitter even he-le-maal los op Wierd Duk. 
In antwoord op een tweet van de linksradicale academicus Leo Lucassen - over hoe verschrikkelijk zwaar al die gelukszoekers het hebben - reageert Grunberg enorm fel.
"Duk, een werktuig in handen van Aleksandr Doegin, en zijn aanhang, werktuigers in handen van Doegin, veinzen onwetenheid (althans dat het geveinsd is mag men hopen) om de open, liberale, democratische orde te vernietigen en stapjes te zetten in de richting van het totalitarisme," aldus Grunberg in een ellenlange zin waar maar geen einde aan komt.
Letterlijk niet, overigens, want meneer de sterschrijver sluit om totaal onbekende redenen niet af met een punt, maar met een komma. Is dat postmodernistische literatuur, ofzo?
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Hoe dan ook, het echte frappante aan Grunbergs tweet is - natuurlijk - dat meneer zelf de grootste stalinist mogelijk is. Deze zotte gek wil álle andersdenkenden de mond snoeren. Iedereen die er een ander narratief op na houdt is wat hem betreft De Vijand. En moet dus kapotgemaakt worden.
Je zou kunnen zeggen: 'Dat ziet die man zelf niet eens.' Maar daar geloof ik niets van. Grunberg is verstandelijk ontwikkeld genoeg om te begrijpen wie en wat hij is: een keiharde stalinist en vijand van datgene wat hij pretendeert te verdedigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten