-Sid Lukkassen- 'Waarom SIRE’s campagne gedoemd is tot falen'

-Sid Lukkassen- 'Waarom SIRE’s campagne gedoemd is tot falen'

SIRE start een nieuw initiatief, zogezegd om ‘polarisatie in de samenleving te stoppen’. Maar de kwesties die mensen verdelen zijn veel te complex. Bovendien is de elite zelf oorzaak van de verhitting.

SIRE is ‘Stichting Ideële Reclame’. Hun motivatie om de verhitting in de samenleving in te dammen, komt uit twee onderzoeken naar de polarisatie in Nederland. Van die onderzoeken is er één afkomstig van SIRE zelf terwijl het andere is opgeleverd door SCP, het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het SCP wijst uit dat zo’n driekwart van de burgers meent dat de polarisatie in Nederland toeneemt.

Op basis van haar onderzoek beweert SIRE dat nogal wat mensen in Nederland het contact met familie en vrienden hebben teruggeschroefd. In sommige situaties zijn relaties zelfs volledig beëindigd. De aanleiding hiertoe ligt in meningsverschillen over de welbekende controversiële thema’s. Zoals over het klimaat, de ongebreidelde immigratie, Zwarte Piet, het ‘slavernijverleden’, corona, vaccinaties, stikstofbeleid, geslachtsveranderingen voor jonge kinderen en ruzies over hoe hoog de verwarming nog mag staan.

Deze thema’s zijn gecompliceerd en liggen gevoelig: uit de aard van de onderwerpen volgt dat de kans op verzoening tussen voor- en tegenstanders miniem is. Iedereen die zich ‘onderzoeker’ noemt, zou dit moeten beseffen. Hierom is de kans levensgroot, dat al deze ‘onderzoeken’ neerkomen op het doorsluizen van belastinggeld naar ideologisch bevriende partijen. De kans is eveneens groot dat de voortvloeiende ideële reclames weinig meer om het lijf hebben dan deugpropaganda in het voordeel van de policor-hegemonie. Nu de Provinciale Statenverkiezingen naderen, en de systeempartijen druk in de weer zijn om iedereen ‘extreemrechts’ te noemen die met FvD, PVV of iets aanverwants sympathiseert, is SIRE’s campagne ofwel volledig onoprecht, ofwel totaal kansloos.

Wellicht vraag u zich af of we niet kort door de bocht gaan, door SIRE te kenschetsen als onoprecht propagandakanaaltje. Maar kijk naar de feiten die voor ons liggen, die spreken voor zich.

Het begint ermee dat Justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) onlangs, in een lezing waar zij sprak als minister, oppositiepartijen bij naam noemde en hen onder meer bestempelde als “gevaar voor de rechtstaat” en “onwelriekende reuzel”. Terwijl het een minister staatsrechtelijk absoluut niet past om namens het kabinet, de les te lezen aan Kamerleden, wiens grondwettelijke rol het is om het kabinet te controleren – niet omgekeerd – en hen op een gevaarlijke manier te framen. De extreemlinkse stemmingmakerij door het kabinet is er mede oorzaak van dat onlangs een man het huis van het oppositie Kamerlid Wybren van Haga binnendrong met het doel hem wat aan te doen. Ook werd de voordeur van Baudets nieuwe huis met verf bekladderd.

Dan komen we op de Forumscholen, oftewel de scholen die zijn opgestart door het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van FvD. Als we werkelijk de polarisering willen terugschroeven, dan moeten we elkaar wat gunnen. En we zullen moeten aanvaarden dat een pluriforme samenleving, er afgrondelijke verschillen van mening bestaan. Echter, de Forumscholen worden voortdurend in een kwaad daglicht gesteld door kartelkrachten zoals D66.

En als we dan niet meer moeten polariseren, verdwijnt Johan Derksen dan eindelijk voorgoed van de buis? Ik bedoel de bromsnor die publiekelijk opriep om Thierry Baudet te liquideren, op prime time tv en met een stalen gezicht.

Uiteraard is deze polarisering niet een uniek Nederlands fenomeen, maar een voortzetting van de cancel culture, een verschijnsel dat het hele Westen bestrijkt. Hoe zit het met het proces tegen de Franse schrijver Michel Houellebecq? De grote moskee van Parijs wil hem voor de rechter slepen wegens zijn realistische commentaren op de islam. Zorgt juridisering van culturele conflicten niet onvermijdelijk voor intensivering van de spanningen?

De Nederlandse staat hield de komst van David Icke tegen, inclusief een bestuurlijke brief die vol stond met drogredes, misrepresentaties en het kritiekloos overnemen van extreemlinkse framing. Al komt het verhaal van Icke over reptilians uit een sprookjesboek, het is wellicht interessant om het te beluisteren, alleen al omdat het de fantasie stimuleert. De elite zet echter alles op alles om duidelijk te maken dat vrijheid van meningsuiting slechts bedoeld is voor meningen die de machthebbers behagen.

Dan komen we op Jordan Peterson. Het college van psychologen van Ontario wil nu zijn beroepslicentie als psychiater intrekken. De woke-ideologie staat boven de beroepspraktijk. Het gevolg voor beroepen zoals psychiaters en psychologen – denk ook aan advocaten en vertrouwenspersonen – zal zijn dat in al deze beroepspraktijken niet meer open en vrij kan worden gesproken, waarmee ze zinloos worden. Laten we ze dus consequent verzuilen: één beroepsgroep voor de postmoderne utopisten, en één voor de realistische gewortelde burgers. In de zuilen wekken dezelfde begrippen totaal ander universa van betekenissen op. Zodoende is het voor een rechts persoon sowieso al niet zinnig meer om naar een linkse hulpverlener af te stappen.

En – in het verlengde van Jordan Peterson – hoe zit het met al die mensen wiens academische carrières zijn vernietigd, omdat zij niet ideologisch in de pas liepen? Zal alles wat hen is ontnomen aan inkomsten, arbeidsvreugde en ontwikkelingsmogelijkheden met terugwerkende kracht worden gecompenseerd? Dat zal een voorwaarde zijn om een maatschappelijke verzoening te bereiken.

Helaas is Nederland inmiddels een dieptrieste clownstaat met bijbehorende lastendruk. Wilt u de auto starten, de verwarming aandoen of de huur betalen? Alle drie kan niet meer – kies maar! Om nog te zwijgen over landbouwbedrijven en uit huis geplaatste kinderen. Veel succes met depolariseren. Hoe doe je dat, harmoniserend de energierekening niet kunnen betalen?

Zo vaak voerde ik met mensen van alle politieke kleuren constructieve gesprekken die het wederzijdse inzicht hebben vergroot. Velen lopen nadien alsnog met een grote boog om je heen, omdat ze willen deugen voor vrienden, vrouwen en baantje. Met dating idem: eerst een gezellige avond met samen lachen en knuffelen – dan brengen ze het gesprek op maatschappij en politiek en vervolgens hoor je er niks meer van.

Afsluitend wil ik nógmaals de hypocrisie blootleggen van de machthebbers, die met dit verhaal aankomen over depolarisering. Neem minister Sigrid Kaag (D66). Ze houdt een verhaal over hoe allerlei vormen van extremisme de Nederlandse rechtstaat bedreigen, maar linksextremisme blijft opmerkelijk buiten schot. En dit in een tijd waar Volkert weer vrij rondloopt om zijn karwei af te maken…

“75 jaar na de bevrijding neemt rechts-extremisme, jodenhaat en radicaal-islamisme toe. Dat mag niet onbesproken blijven. En zeker niet onbeantwoord. Niet denken: 'O, het gaat wel weg, het is klein', maar het bespreken en benoemen. Dit is te serieus. @SigridKaag bij #Op1 #5mei”aldus D66. reactie: “Waarom kijkt D66 weg van links-extremisme? Het heeft er alle schijn van dat jullie liever hebben dat dat “onbesproken” en “onbeantwoord” blijft, zodat jullie je eigen radicaal-ideologische agenda, desnoods onder dreiging van geweld, kunnen doordrammen.”

En dan, to top it all off: Sophie in’t Veld en Jan Paternotte. Laatstgenoemde D66-politicus klaagde eerder hoe oneerlijk het is dat hij in media werd neergezet als een communisme aanhanger, een supporter van moorddadige regimes. Het lijkt uit te draaien op een bezinningsmoment: media zouden moeten stoppen met Rücksichtslos en contextloos framen. Stoppen met labeltjes plakken en meer de diepte ingaan om problemen inhoudelijk te bespreken. Maar neen! Want de framing-machine van zijn collega Sophie dendert door en neemt geen enkel gas terug!

Hieruit leren we opnieuw: do as I say, not as I do! Tellen we deze zaken op, dan is de conclusie grimmig. Nemen we aan dat een samenbindend cultuurgoed vereist is om een natiestaat te laten werken, en passen we dit inzicht toe op de situatie vandaag, dan is het eindstation enclavevorming en stamverbanden. In deze situatie heeft een pleidooi voor ‘verbinding’ boven ideologische breuklijnen, nul effect.

En volg mij door abonnee te worden via Telegram en steun me via BackMe! Mijn dank en waardering zijn groot, want uw steun maakt de productie van deze content langdurig mogelijk! Volgen kan ook door in te schrijven op Sids nieuwsbrief.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties